Proiectul de Directiva privind produsele din tutun starneste un prim val de opozitii categorice. Premierul polonez considera ca masurile propuse vor avea un impact economic negativ, in timp ce obiectivele CE privind sanatatea publica nu vor fi atinse. Spaniolii estimeaza zeci de mii de locuri de munca pierdute si miliarde de euro intrate pe piata neagra. Bulgaria si Cehia au emis pozitii la fel de radicale. In Romania, contributia industriei tutunului in PIB prin taxele platite este de circa 3%. In plus, suntem inconjurati de tari care nu se supun reglementarilor europene, deci putem deveni piata neagra de desfacere pentru produsele interzise de Directiva.

4,7 miliarde de euro. Cifra reprezinta contributia industriei tutunului din Polonia la veniturile bugetare. Este lesne de inteles, asadar, de ce primul ministru Donald Tusk s-a opus vehement saptamana trecuta masurilor referitoare la interdictia anumitor categorii de tigarete (cu arome specifice si slims - cu diametru mic), masuri incluse in proiectul de Directiva privind produsele din tutun.

"Cu ani in urma, Polonia s-a alaturat luptei impotriva fumatului. Cu toate acestea, suntem foarte sceptici in ceea ce priveste interdictiile privind comertul sau producerea anumitor tipuri de tigarete, mai mult din ratiuni economice decat legate de fumat. Ca urmare, vom incerca sa descurajam ideile [UE] care interzic comertul sau productia anumitor produse din tutun. Vom prezenta aceasta pozitie. Insa decizia finala nu va putea fi luata in urmatoarele cateva zile. Europei ii va trebui o perioada indelungata de timp pentru a solutiona aceasta dilema.", a afirmat oficialul polonez.

A adaugat, de asemenea, ca propunerea UE referitoare la Directiva privind produsele din tutun nu poate fi blocata de un singur stat-membru. "In acest caz, dreptul de veto nu este suficient. Presupunand ca Polonia este impotriva, este necesar sa convinga partenerii din Uniunea Europeana, deoarece aceasta decizie va fi supusa procedurii standard de vot."

Adjunctul primului ministru, ministrul economiei a declarat la randul sau: "Vom utiliza toate instrumentele legislative disponibile ale UE pentru a preveni aceasta masura". De altfel Polonia a cerut deja discutarea Proiectului de Directiva in sedinta Consiliul pe Concurenta, care va avea loc pe 19 februarie, la Bruxelles

Reactia premierului polonez nu este insa singulara. Si asta pentru ca industria tutunului reprezinta o sursa extrem de importanta nu doar pentru bugetul Poloniei.

  • 60.000 de locuri de munca, sub semnul intrebarii

Spania este al patrulea producator de tutun din Uniunea Europeana. Prin urmare, majoritatea grupurilor parlamentare din Legislativul spaniol au inaintat o serie de propuneri catre Congresul Deputatilor.

Potrivit parlamentarilor semnatari ai memoriului, daca masurile incluse in proiectul de Directiva vor fi aprobate in forma actuala, vor avea drept consecinta certa cresterea contrabandei pentru segmentul de produse interzise de Directiva. Produsele contrafacute vor fi de calitate inferioara, la preturi scazute si deci accesibile, ceea ce inseamna ca obiectivele de sanatate publica nu vor fi atinse. De precizat ca, in prezent, in Spania, contrabanda este cuprinsa intre 8 si 10%, potrivit surselor din industrie si chiar depaseste 20% in zonele din sudul Andaluziei, ceea ce genereaza pierderi de aproximativ 800 de milioane de euro.

Consecinte la fel de grave vor determina si restrictiile in privinta folosirii ingredientelor, care ar avea efecte anticoncurentiale majore, putand duce la eliminarea marcilor tip American Blend, care utilizeaza tutun Burley si reprezinta circa 90% din piata UE, in favoarea marcilor tip Virginia, preferate in SUA si spatiul anglo- saxon. In Spania se cultiva tutun pe o suprafata de peste 10.000 de hectare, activitate care genereaza peste 56.000 de locuri de munca. Contributia la bugetul de stat este de aproximativ 9,6 miliarde de Euro anual, numai prin impozitele platite.

Propunerile mentionate au fost semnate in decembrie anul trecut de principale partide, reunind 90% din voturile Parlamentului. Popularii alaturi de social democrati si alte formatiuni regionale au semnat astfel un acord istoric, fiind pentru prima data cand toate fortele politice se afla de aceeasi parte a baricadei, in acest caz impotriva masurilor disproportionate ale Directivei. Propunerea va fi supusa votului plenului in zilele urmatoare.

Tara vecina, Bulgaria, propune mentinerea actualelor reglementari asupra dimensiunii avertismentelor de sanatate, sau cel mult cresterea acestora la 50% pe ambele fete ale pachetului. Bulgaria considera ca interzicerea comercializarii produselor cu diametrul mai mic de 7,5 mm ar avea un efect negativ major asupra producatorilor si importatorilor bulgari, fara a furniza o justificare in acest sens. Cota de piata a acestor produse in Bulgaria este de 33%, iar interzicerea lor va crea premisele cresterii abrupte a contrabandei.

In Cehia, in 2012, s-a incasat la buget din acciza pentru produsele din tutun aproximativ 1,8 miliarde euro. Reducerea pietei legale in urma implementarii noii Directive ar produce efecte greu de calculat. Contrabanda va creste proportional, iar produsele contrafacute vor suplini tot ceea ce nu ofera piata legala. Contrabanda este estimata in Cehia la circa 5% din piata, iar autoritatile sunt ingrijorate ca noile masuri ar putea dubla procentul.

  • Pierderi certe de miliarde de euro vs castiguri incerte

Proiectul de Directiva vine intr-un context deloc pozitiv pentru economia europeana. Zona euro se confrunta cu recesiunea, in timp ce guvernele nationale incearca sa reduca cheltuielile bugetare.

Spania trece in momentul de fata printr-o grava criza economica. La finele anului trecut CE estima un declin de 1,5% al economiei spaniole in 2013, fata de o contractie de 0,5% asteptata de guvernul spaniol. La sfarsitul trimestrului trei al anului trecut rata somajului atingea cote record, de 25%.

Polonia, la randul ei, resimte impactul turbulentelor din zona euro, la care este conectata prin stranse legaturi comerciale, chiar daca a reusit sa evite recesiunea. Dar echilibrul bugetar de invidiat al Poloniei ar putea fi pus in pericol de reducerea contributiei industriei tutunului la buget, care reprezinta circa o cincime din valoarea ultimei transe aprobata pentru Polonia de FMI.

Bulgaria incearca sa pastreze estimarile optimiste de crestere economica, in contextul unei inflatii in crestere si a presiunilor sociale de crestere a pensiilor si salariilor.

Cehia a adoptat un buget de austeritate pentru 2013, care urmareste reducerea cheltuielilor si a deficitului bugetar.

Implicit, Romania, care are circa 70% din relatiile sale comerciale cu statele UE este afectata de recesiunea din zona euro. Contributia industriei tutunului in PIB, in Romania, este de circa 3% in 2012.

Daca nu exista dovezi clare ale indeplinirii obiectivelor de sanatate publica urmarite de modificarile Directivei, in schimb consecintele asupra economiei sunt certe. Drept urmare, miliardele de euro pierdute din cauza pietei negre, cresterea criminalitatii, locurile de munca reduse, dezechilibrul indicatorilor macroeconomici, sunt elemente care ar trebui sa fie luate in calcul de factorii de decizie din fiecare stat.

Scurt rezumat:

Uniunea Europeana

90 de miliarde - numar estimat al tigarilor de contrabanda comercializate ilegal, echivalentul volumului anual de pe piata din Germania.

10 miliarde - (raport Europol 2010)- estimarea cea mai optimista a pierderilor inregistrate anual prin neplata taxelor - echivalentul a 150 de avioane Airbus A320.

10,4%- nivelul mediu al contrabandei

Romania

3 miliarde euro ¬ contributia numai din accize la buget, in 2012, a celor trei mari companii din industria tutunului

13% - nivelul mediu lunar al contrabandei in 2012

40 milioane euro - reprezinta un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda