Mugur Isarescu: Datele statistice arata o cvasi-stagnare a economiei in 2012. Inflatia ar putea urca in urmatoarele luni la 5-6%

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 5 februarie 2013, 15:02 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: AGERPRES
"Datele statistice arata o cvasi stagnare a activitatii economice in 2012 pe fundalul secetei si a prelungirii recesiunii din zona euro", a declarat marti Mugur Isarescu la un briefing de presa cu ocazia sedintei Consiliului de Administratie al BNR. El a mai adaugat ca in prima jumatate a acestui an, inflatia ar putea urca la 5-6%, depinde de cum va evolua agricultura. In absenta unei economisiri interne solide si cum cresterea economica presupune investitii, banii ar putea fi atrasi printr-o mai buna absorbtie a fondurilor europeme, a mai explicat Isarescu.
Intra in text si vezi cele mai importante declratii ale Guvernatorului BNR

Mugur Isarescu:
 • Avem aceeaşi estimare de creştere economică cu cea a Fondului Monetar Insternaţional.
 •  Nu mergem pe alte estimări, în schimb spunem ca şi experţii Fondului, ca şi experţii Guvernului că avem destule incertitudini şi că acestă creştere conomică pe care multă lume o priveşte ca pe un dat, uneori ca pe o variabilă, dar o variabilă care depinde de o prognoză, de mintea lucidă sau mai puţin lucidă a cuiva de a vedea care va fi creşterea economică este de fapt o rezultantă a foatre mulţi factori şi la fiecare avem incertitudini
 •  Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95 la suta plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14 la suta inregistrat in decembrie 2011.
 • Rata anuala a fost marginal sub cea mai recenta prognoza, de 5,1%. Rata medie a inflatiei a continuat sa scada, atingand 3,33%, minimul ultimilor 23 de ani.
 • Traiectoria ratei anuale a inflatiei in partea a doua a anului 2012 reflecta impactul nefavorabil exercitat asupra sa de factori de natura ofertei, aflati in afara sferei de influenta a politicii monetare, in principal cresterea preturilor interne si internationale ale produselor alimentare si ajustari ale unor preturi administrate, pe fundalul unor episoade de volatilitate mai pronuntata a cursului de schimb.
 • Magnitudinea efectului nefavorabil exercitat de acesti factori asupra inflatiei a fost insa partial atenuata de persistenta unui deficit amplu de cerere agregata. Datele statistice arata o cvasistagnare a activitatii economice in 2012 comparativ cu anul precedent pe fundalul scaderii productiei agricole cauzate de seceta si al prelungirii recesiunii la nivelul economiilor din zona euro, resimtita la nivelul exporturilor nete romanesti precum si la cel al productiei industriale.
 • Evolutiile monetare releva de asemenea mentinerea in teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a imprumuturilor acordate sectorului privat, similar evolutiilor creditului din zona euro si din tarile din regiune.
 • Conduita prudenta a politicii monetare de-a lungul anului 2012 a vizat ancorarea anticipatiilor inflationiste prin adecvarea permanenta a instrumentelor de care dispune banca centrala in vederea consolidarii perspectivelor de mentinere a ratei anuale a inflatiei in apropierea tintei pe termen mediu.
 • Aceasta, alaturi de imbunatatirea perceptiei investitorilor asupra economiilor emergente, inclusiv asupra economiei si pietei financiare locale, in contextul continuarii procesului de consolidare fiscala si al disiparii tensiunilor asociate anului electoral, s-a reflectat favorabil asupra evolutiei recente a cursului de schimb.
 • Imbunatatirea sentimentului investitorilor coroborata cu trecerea la gestiunea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar au determinat si tendinta de scadere si apropiere graduala a ratelor dobanzilor pietei monetare si a dobanzilor la titlurile de stat de nivelul dobanzii de politica monetara, intarind transmisia acesteia.
 • In sedinta de astazi, CA al BNR a analizat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic, examineaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
 • Potrivit prognozei actualizate, rata anuala a inflatiei va reveni la limita superioara a intervalului-tinta la sfarsitul anului 2013, dupa o accentuare de natura tranzitorie in prima jumatate a anului curent, in principal ca urmare a unor ajustari mai ample ale preturilor administrate.
 • Raportul consemneaza totodata mentinerea riscurilor si incertitudinilor referitoare la evolutiile mediului extern, in mod special cele asociate caracterului volatil al fluxurilor de capital, dar si, in plan intern, a celor derivate din persistenta unor rigiditati structurale in economia romaneasca, a corelarii cresterii salariilor cu cea a productivitatii muncii, precum si a celor legate de dinamica preturilor volatile si administrate.
 • In aceste conditii, in vederea ancorarii eficace a asteptarilor privind inflatia, Consiliul de administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
 • Deciziile sunt menite sa asigure reluarea si ulterior consolidarea dezinflatiei, creand astfel premisele necesare redresarii treptate a procesului de creditare a sectorului privat romanesc, aceasta contribuind la asigurarea unei cresteri economice sustenabile in noul context european si global.
 • Calibrarea adecvata a instrumentelor de care dispune banca centrala, alaturi de implementarea unui mix coerent al politicilor macroeconomice si reformelor structurale, conform angajamentelor asumate cu institutiile internationale, sunt esentiale pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu privind stabilitatea preturilor si cea financiara, ca suport al proceselor de convergenta nominala si reala.
 • CA al BNR reitereaza ca BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
 • Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de  7 februarie 2013, cand va fi anuntat si calendarul  sedintelor CA al BNR dedicate politicii monetare pentru urmatoarele 12 luni.
  Deciziile sunt menite sa asigure reluarea si apoi consolidarea dezinflatiei
 • Inflatia ar putea urca in urmatoarele luni la 5-6%
 • Unii se intreaba de ce BNR nu coboara dobanda cheie? Daca BNR scade dobanda, stimulam investitiile si avem crestere. Ori, investitiile nu depind numai de dobanda
 • Daca coboram dobanda nu strangulam insa economisirea interna? Si asta nu e o intrebare retorica
 • Populatie e destul de indatorata. Faptul ca ea nu se mai imprumuta poate sa supere pe unii care traiesc din creditul de consum. Hadeti sa nu vedem aceasta lipsa a apetitului de credit ca ceva care depinde doar de politica BNR
 • Estimarile privind cresterea economica pe 2013 este cea pe care o are si FMI
 • Avem insa destule incertitudini, iar aceasta crestere economica unii o privesc ca pe un dat, desi cresterea economica este o REZULTANTA. Daca Dv puteti estima de pilda gradul de absorbtie a fondurilor europene, am putea ajusta acest parametru foarte volatil. Acum intra capitaluri in Romania, dar nu putem sti daca acest lucru va continua. Sunt foarte multe variabile de care depinde aceasta rezultanta


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3525 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 5 februarie 2013, 16:19)

  Erasm [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   care productie industriala?:))) (Luni, 11 februarie 2013, 12:53)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   poate vorbesti de turme de birouri, nu de productie efectiv. poate cava procesare.
 • +15 (15 voturi)    
  hmm (Marţi, 5 februarie 2013, 17:14)

  I [utilizator]

  daca Isarescu spune de 5-6% inflatie, sigur o sa fie 10%.
  • -5 (5 voturi)    
   TE INSELI... (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:40)

   Rose1 [utilizator] i-a raspuns lui I

   ...GUVERNATORUL BNR nu transmite niciodata date subevaluate! Nu are pentru ce, nu are pentru cine! Mai bine o prognoza cu o cifra mai mare, care la analiza finala va fi mai mica! Da bine la public si pune in valoare competentele incontestabile ale "stapanului banilor"! E si o chestie de psihologie sociala aici! Oricum inflatia de anul acesta va fi mai mare de cat anul trecut! Anul acesta avem de achitat o "rata" destul de mare la datoria externa! Dar la finalul anului romanii vor spune "Uff! Ce bine ca inflatia e doar 4,9%! Multumim coane Isarescule ca ne-ai salvat!"
 • 0 (12 voturi)    
  Minciunile lui BNR-el! (Marţi, 5 februarie 2013, 17:53)

  Sthelian [utilizator]

  Dobinda FED e intre 0 si 0,25%. Alde tari au cam 1% si cu inflatii undeva intre 1,5 si 2,5%. Si nu prea au de gind sa o creasca. Poate prin toamna, dar nu e sigur si nu mai mult de 0,25%. Toata lumea se gindeste sa reporneasca economia. Nu cred ca va mai fi ca inainte. Trebuie regindita politica cresterii consumului si a calitatii proaste.
  In Romania, BNR-el Mugurescu, facatorul de vinuri, mare profesor universitar, membru in alte comitete si comitii si in timpul liber guvernator al Bancii Nationale tine dobinda de referinta la 5,25. Si declara ca tinteste o inflatie de 3%.
  Pentru 2012 o dadu cotita de circa 5%. (Din punctul meu de vedere la calcule utilizeaza din plin tabelele de CDB-uri(Coeficienti Din Burta))
  Sigur e mai mult. Inca UE n-a inceput sa se uite bine si pe aici. Nu s-a trecut la Euro. Ca ar fi jale.
  • -6 (6 voturi)    
   ALTE TARI... (Miercuri, 6 februarie 2013, 10:47)

   Rose1 [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

   ...nu au o datorie publica de 100 de miliarde la un PIB estimat de 140 miliarde euro! Stiu ca voi, portocalii, nu-i puteti ierta pe Isarescu ca i-a permis lui deputy Georgescu sa lucreze in guvernul Ponta1si astfel sa tina in frau parametrii esentiali macro-economici! Si ca sa respectam adevarul istoric trebuie sa va reamintesc, portocaliilor, ca la data cand s-a format guvernul Ponta1, voi erati, deja, in opozitie, trimisi acolo chiar de Basescu, care l-a pus pe directorul SIE, MRU, sef la "Victoria"! Este adevarat ca, buimacit de saltul in schema neasteptat, MRU s-a apucat mai intai sa-si completeze, pe bani publici, stocul de unguente, parfumuri si lotiuni! Si da, nota bene, Isarescu n-a schitat nici un gest ca sa-l trezeasca din reverie pe MRU, care s-a trezit brusc "out of service"! Asa merg lucrurile! Prietenii stiu de ce!
   • +1 (3 voturi)    
    despre portocalii sau oranjutani! (Miercuri, 6 februarie 2013, 18:22)

    Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui Rose1

    BNR-el mai are nitel si face in fruntea BNR 25 de ani, cit impuscatu'.
    Cele 100 de miliarde nu s-au facut in ultimii ani.
    Deputy Georgescu este unul din "stralucitele" minti PSD-iste ce au patronat inflatii si de peste 300%.
    In Romania circula multe monede, la fel ca pe vremea cind principatele romanesti erau sub suzeranitate turca. Primiti salarii in lei si platiti servicii si credite in Euro. Noroc cu Ue ca facu o moneda, ca altfel azi mai aveam inca citeva (franc francez, marca germana...)
    Nici o clipa BNR-el n-a aparat leul decit din vorbe.Intre 1995 si 2005 romanii au fost milionari saraci... Si nu erau oranjutanii la putere.
    Cu BNR-el in frunte s-au falimentat nu stiu cite banci, ca le-ati pierdut si sirul. Si aia tot o inflatie este, dar mai mascata.
    Si tot noroc cu UE ca sunt obligati sa tina cit de cit inflatia in friu, desi 10% nu e de colea. (5% declarata si cam tot pe atit ascunsa. Ca datele de la INS sunt masluite, ca pe vremea PCR).
    Daca s-ar stopa sau macar inchde robinetele spre buzunarele clientilor n-ar mai creste datoria Romaniei cu viteza asta. Iar clientii au toate culorile. Cum se face ca de cind e criza averile lor crescura in continuare in timp ce "pulimea" platitoare de impozite nu se ajunge de la o luna la alta?
    In ce tara civilizata s-a mai vazut ca seful bancii nationale mai are si o afacere personala????
    In ce tara civilizata iti cistigi leafa intr-o moneda si platesti produse si servicii in alta???
    • 0 (2 voturi)    
     APRECIEZ... (Miercuri, 6 februarie 2013, 23:52)

     Rose1 [utilizator] i-a raspuns lui Sthelian

     ...pe bune, ca in RO sunt doi euro-sceptici! Noi doi! Glumesc desigur! Dar ca si tine sunt la fel de suparat si sceptic! Sunt prea batran ca sa mai sper ca o sa mai apuc in viata asta mai binele pe care il astept de peste 23 de ani! Poate in viata urmatoare! Sunt un optimist incurabil! Ceea ce iti doresc si tie! Numai bine si s-auzim numai de bine!
     PS - "Analizele mele"(ce pretios suna!) sunt un mod cinic de a privi realitatea in care traiesc! Nu pot s-o schimb, dar ma straduiec s-o inteleg! Si pentru ca pentru mine timpul curge spre zero, ma consolez rememorand lozinca martirilor din decembrie '89: "Vom muri si vom fi liberi!"
     • -1 (1 vot)    
      Corectie! (Joi, 7 februarie 2013, 13:45)

      Sthelian [utilizator] i-a raspuns lui Rose1

      E simpatica! SUna ca in scrisoarea lui Goma catre Ceausescu cind ii spunea ca numai ei 2 nu se tem de Securitate.
      DIn pacate in Romania a ramas unul singur! Domnia voastra.
      Dar am ramas legat de politica dimboviteana.
      Inainte de a lua decizia sa plec chiar am incercat cite ceva in politica.
      Dar cum am fost educat ca seara trebuie sa pun capul linistit pe perna si sa nu-mi fie jena sa ma privesc in oglinda...
      Multumesc pentru apreciere. Iar Euro-sceptic sunt de mult, de cind UE tinde sa devina un alt ONU.
 • +14 (14 voturi)    
  subiectul (Marţi, 5 februarie 2013, 18:02)

  micul [utilizator]

  ar fi
  Mai ponta , mai Antonescu , unde sunt raurile de lapte si miere ?
  • +12 (12 voturi)    
   Pai (Marţi, 5 februarie 2013, 19:30)

   doi si-un sfert [utilizator] i-a raspuns lui micul

   le-a captat toarsu Voiculescu si le-a directionat catre hidrocentrala de la dansu din curte...
  • +2 (6 voturi)    
   NICI UN LIDER POLITIC... (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:59)

   Rose1 [utilizator] i-a raspuns lui micul

   ...nici chiar Basescu, nu ar mai utiliza astazi lozinci de genul "sa traiti bine!" sau povesti cu rauri de lapte si miere! Anul 2013 va fi dificil pentru Romania, care are de rambursat FMI si Bancii Mondiale miliarde de euro! Nici Ponta si nici Antonescu nu au promis vreodata lapte si miere romanilor! Asa ca mai incet cu propaganda pe scari, portocaliilor!
 • +6 (6 voturi)    
  Domnul Isarescu a fost generos (Marţi, 5 februarie 2013, 22:35)

  Sorin Blaj [utilizator]

  Cvasi-stagnare a economiei suna bine comparativ cu recesiune economica.
 • 0 (6 voturi)    
  isarescu nu mai e si nu va fi, ce a fost (Miercuri, 6 februarie 2013, 9:02)

  fosta zoezoe [utilizator]

  ati girat aceasta "stagnare"prin transferul lui georgescu (si revenirea la bnr) la guvern asa ca lasati-ne ! Ar trebui sa mai spuneti daca stagnarea e definita pe date gresit-corecte sau corect-gresite ale INS , adica varza ca n-am mai aflat nimic despre asta .Adica daca directorul ala INS a girat un calcul eronal al indicatorilor macro era normal sa fie acuzat penal si nu demis numai ca cred ca se dorea o alta formula de calcul care sa nu arate ca din 2012 Romania e in picaj desi au trecut 2-3 ani de la varful de criza.
  • -1 (1 vot)    
   E PUTIN MAI COMPLICAT... (Miercuri, 6 februarie 2013, 16:03)

   Rose1 [utilizator] i-a raspuns lui fosta zoezoe

   ...doamna/domnisoara "fosta zoezoe"! Ca membru al "Clubului de la Roma" si al "Comisiei Trilaterale", domnul Mugur Isarescu este unul din foarte putinii romani care stiu ce fac si ce vorbesc in domeniul economico-financiar&bancar! In acest context trebuie sa intelegeti ca acceptarea "detasarii temporare" a adjunctului sau in guvernul Ponta1 nu a fost determinata de vreo simpatie politica sau vreun interes terestru meschin! Ca roman si ca bancher, domnul Mugur Isarescu stie foarte bine ce face si face foarte bine ce stie! Credeti, aveti dovezi, ca domnul Mugur Isarescu, din cine stie ce simpatie politica ar masca/ascunde faptul "ca din 2012 Romania e in picaj desi au trecut 2-3 ani de la varful de criza"?! Cu o datorie externa de 100 de miliarde de euro la un PIB estimat de 140 miliarde si pentru ca sa nu intre in incapacitate de plata, Romania se va imprumuta in 2013 cu 440 euro pe secunda, adica cu 14 miliarde de euro! Daca asta inseamna "picaj", atunci cineva trebuie sa stea la mansa "avionului Romania", pentru ca "picajul" sa nu se tranforme intr-o "vrie" mortala pentru noi toti! That's it!
 • +1 (1 vot)    
  OK. (Miercuri, 6 februarie 2013, 18:07)

  letsoc [utilizator]

  Nea Isa, dar smecheria cu nea Georgescu nu mai merge ? Cu stima,NC.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by