Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat marti ca la negocierile pe bugetul UE 2014-2020, care vor avea loc in reuniunea Consiliului de joi si vineri, va propune alocarea "mai multor miliarde de euro" pentru o noua initiativa privind combaterea somajului in randul tinerilor, informeaza Mediafax.

"Negocierile pe buget sunt intotdeauna dificile, de durata si pot parea dure din afara si uneori chiar si din interior. In aceste negocieri am devenit prea absorbiti de micile detalii incat se pierde imaginea de ansamblu (...) Pentru mine, imaginea de ansamblu este aceasta: in primul rand bugetul trebuie sa ne ajute sa rezolvam cele mai urgente probleme. Somajul in randul tinerilor este acum cea mai mare provocare in Europa. De aceea, joi, voi propune o noua initiativa privind locuri de munca pentru tineri in valoare de mai multe miliarde de euro", a declarat Van Rompuy, intr-un comunicat transmis miercuri presei.

Presedintele Consiliului European a adaugat ca acesti bani vor fi indreptati spre regiunile cele mai afectate de somajul in randul tinerilor.

Van Rompuy a aratat ca in al doilea rand trebuie prioritizate cheltuielile pentru cercetare, inovare si educatie, care reprezinta motorul cresterii economice si crearea de noi locuri de munca. "Si trebuie sa maximizam potentialul de crestere economica si creare de locuri de munca din toate instrumentele noastre, de la Coeziune pana la Agricultura. Avem nevoie de mai multa valoare adaugata pentru banii alocati", a aratat Van Rompuy.

Presedintele Consiliului European a subliniat ca pentru a se ajunge la un compromis la Consiliul din aceasta saptamana, toti liderii europeni trebuie sa fie pregatiti sa cedeze si sa faca alegeri in acest sens.

"Dupa ce vom avea un acord la Consiliul European, trebuie sa obtinem o intelegere finala si cu Parlamentul European. Si aici trebuie sa fim cu totii pregatiti sa facem compromisuri. Pentru ca asa functioneaza Europa", a mai punctat Van Rompuy.

La precedentul Consiliu European din noiembrie dedicat negocierilor pe cadrul financiar multianual 2014-2020, Van Rompuy a obtinut o reducere de 75 de miliarde euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, bugetul total fiind de 973 de miliarde de euro, echivalentul a 1.01% din PIB-ul european, precizeaza Mediafax.