UPDATE Royal Bank of Scotland a anuntat miercuri ca va plati o amenda de peste 600 de milioane de dolari autoritatilor britanice si americane, pentru manipularea dobanzii interbancare Libor.

Banca a fost condamnata la o amenda de 87,5 milioane de lire (respectiv aproximativ 137 milioane de dolari) de catre FSA britanic, 325 milioane de dolari de catre CFTC (SUA) si 150 milioane de departamentul american al Justitiei.

In cursul diminetii de miercuri, Royal Bank of Scotland, controlata de statul britanic, anuntase ca se asteapta sa plateasca "penalitati semnificative", precum si "alte sanctiuni" pentru faptul ca a manipulat dobanda interbancara Libor, scrie AFP.

"Desi acordurile (cu autoritatile britanice si americane) urmeaza inca sa fie aprobate, RBS se asteapta ca acestea sa includa plata unor penalitati semnificative, precum si alte sanctiuni", a afirmat grupul, intr-un comunicat.

Potrivit presei, amenda suportata de RBS ar putea sa se ridice la 500 de milioane de lire sterline (circa 580 milioane de euro sau 785 milioane de dolari). Seful diviziei de investitii a grupului, John Hourican, urmeaza si el sa demisioneze.

RBS, ale carei discutii cu autoritatile americane si britanice se afla in "ultima faza", afirma ca va informa piata "rapid".

Scandalul manipularii dobanzii interbancare Libor a izbucnit la finele lui iunie anul trecut, cand banca britanica Barclays a afirmat ca va plati 290 de milioane de lire pentru a pune punct anchetelor autoritatilor de reglementare din regat si din Statele Unite.

Banca elvetiana UBS a incasat la finele lui decembrie o amenda record de 1,5 miliarde de dolari, in conditiile in care alte patru institutii financiare sunt in vizorul autoritatilor.