In sedinta de joii, Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% si, respectiv, 0,00%. Presedintele BCE va face comentarii asupra acestor decizii in cadrul unei conferinte de presa organizate astazi, incepand cu ora 14.30 (ora Europei Centrale). Decizia nu este surprinzatoare, majoritatea jucatorilor anticipand aceasta decizie.

Prin aceasta decizie se vrea pastrarea increderii investitorilor in zona euro, in conditiile in care cifrel privind somajul nu arata deloc incurajator.

Decizia BCE se poate traduce si printr-o continuare a presiunii asupra guvernelor nationale pentru a gasi o solutie de iesire din criza datoriilor. Draghi a mai afirmat anterior ca BCE nu poate rezolva criza datoriilor din regiune de una singura.

Progresele inregistrate, si la originea carora BCE se poate lauda ca a fost principalul actor, gratie politicii de dobanzi reduse, sprijinirea bancilor prin furnizarea de lichiditati ieftine si noul program de rascumparare a datoriilor, anuntat la finele verii trecute, nu trebuie insa sa conduca la clamarea victoriei prea devreme, dupa cum avertizase presedintele bancii, Mario Draghi.

Stabilizarea macroeconomica nu semnifica si relansarea economica, dupa cum subliniaza Carsten Brzeski, economist la ING, care considera ca "drumul spre revenirea la crestere risca sa fie prea lung". Cu atat mai mult cu cat statisticile europene dezvaluie realitati contradictorii.

Astfel, daca economii precum cea a Germaniei traverseaza bine criza, mai multe tari din Sud nu reusesc sa se redreseze, in ciuda reformelor angajate. Nivelul somajului, care a atins recorduri in zona euro (11,7% in decembrie), ingrijoreaza liderii europeni si BCE.

Cu atat mai mult cu cat un nou element incepe sa alimenteze ingrijorarile economistilor, dar si ale Frantei: aprecierea rapida a monedei unice europene, care poate risca sa ruineze competitivitatea unor state.

Dupa ce a depasit nivelul de 1,37 dolari vineri - o crestere de peste 11% in sase luni - euro a mai scazut un pic in ultimele zile, afisand joi dimineata un curs de 1,3536 dolari.