Incepand cu data de maine si pentru perioada nedeterminata, transportatorii de pasageri membrii ai Federatiei Operatorilor Romani de Transport opresc activitatea inclusiv in autogari, anunta oficialii Federatiei intr-o nota remisa HotNews.ro. Masura de protest are ca si cauza principala balbaiala autoritatilor centrale si locale in ceea ce priveste aplicarea legislatiei europene din transportul de pasageri, pirateria din domeniu desfasurata cu autovehicule de pana la 8+1 locuri, dar si faptul ca la nivelul Guvernului nu a aparut un raspuns oficial fata de nici una din solutiile transmise de FORT-CNR.

"In ceea ce priveste deblocarea problemelor existente in transportul judetean singura solutie este la indemana Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice care trebuie sa stabileasca in comun cu Ministerul Transporturilor aplicarea legislatiei europene in materie respectiv Reg. CE 1370/2007 pentru care Romania risca sa intre si in infrigement.

In cazul curselor interjudetene, Domnul Ministrul Fenechiu a incercat deblocarea situatiei prin reintrarea in calendarul atribuirii insa, vineri 08.02.2013, dupa doar o ora de la publicarea programului de transport interjudetean , acesta a fost retras de Autoritatea Rutiera Romana-ARR de pe site-ul propriu cu toate ca ne aflam in perioada de corectare a acestuia", se mai arata in comunicat.

Potrivit aceluiasi document, interesele unor angajati ARR depasesc deciziile Ministrului, fiind a treia oara in ultimele 30 de zile cand se afiseaza un program de transport ce denatureaza piata concurentiala de transport prin acte grave de coruptie.

Confederatia Nationala Rutiera solicita institutiilor abilitate sa verifice modul in care se intocmeste programul de transport interjudetean si persoanele ce se fac responsabile de gestionarea acestuia.

Totodata CNR insista ca din partea Guvernului Romaniei sa fie promovata in regim de urgenta Ordonanta privind modificarea OG 27/2010 ce a fost dezbatuta in toamna anului trecut in comisiile de dialog social din cadrul MTI.