Isarescu: Politica fiscala trebuie sa aiba si ea un singur obiectiv si anume asigurarea veniturilor la bugetul de stat

de DP     HotNews.ro
Luni, 11 februarie 2013, 16:17 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
Tiparitul unei bancnote de 100 de lei ne-ar costa 2 - 3 bani, am putea face un profit bunicel. Dar am produce un puseu inflationist care ar duce la crize fara precedent. In situatia asta au ajuns Argentina sau Zimbabwe, ca sa nu mai vorbesc de Republica de Weimar, care in anii 1920 - 1930 ajunsese sa tipareasca o bancnota cu 24 de zero-uri - imaginati-va cum arata - cu care dimineata cumparai o paine, iar seara doar o felie de paine. De aia a si ajuns Hitler la putere. O banca centrala trebuie sa duca o politica prudenta in toate privintele, iar noi asta am facut, chiar daca am deranjat de multe ori folosind cuvantul prudenta", a spus luni Mugur Isarescu in cadrul conferintei cu tema "Ce poate si ce nu poate face o banca centrala".
 • Isarescu: Politica fiscala trebuie sa aiba si ea un singur obiectiv si anume asigurarea veniturilor la bugetul de stat
Rolul bancii centrale trebuie sa fie unul care sa asigure stabilitatea preturilor, iar politicile economice trebuie sa fie articulate si anticiclice. Pentru perioada urmatoare, atragerea fondurilor europene va deveni extrem de importanta pentru Romania. Pentru ciclul bugetar 2014-2020, Romania va primi 40 de miliarde de euro, foarte important fiind ca aceasta suma sa fie accesata. Atragerea fondurilor europene ar fi o solutie pentru asigurarea cresterii economice, dar si pentru finantarea deficitului de cont curent al tarii, a mai spus guvernatorul BNR

"Politica fiscala trebuie sa aiba si ea un singur obiectiv si anume asigurarea veniturilor la bugetul de stat. Din pacate, corectiile sunt greu de facut si trebuie facute cu diviziunea muncii. Ele trebuie facute in timp. Daca un comportament este neadecvat iesirea din prociclitate este extrem de dificila. Ai ramas in pielea goala sau aproape. Daca o politica a accentuat o crestere economica in trei-patru ani iesirea din procicilitate se face intr-o perioada mult mai lunga. Insa, toata lumea are impresia ca o crestere economica vine odata cu tiparirea banilor sau din cai verzi pe pereti. Total gresit, cresterea economica vine din bani munciti, din productivitate si din investitii" , a mai spus Guvernatorul.

Repararea bilanturilor si reducerea gradului de indatorare nu sunt actiuni intreprinse doar de banci, ci si de populatie si companii, a declarat luni la Brasov Guvernatorul BNR Mugur Isarescu. "Atat oferta, cat si cererea de credite sunt acum probabil putin influentabile (sau cel putin intr-o masura mai mica decat in mod normal) de un stimul de politica monetara", a mai spus Guvernatorul. Dependenta ridicata de surse volatile de finantare externa creste senzitivitatea cursului de schimb la modificarile ratei dobanzii, dar functionarea standard a canalului cursului de schimb este distorsionata, mai considera Isarescu.

Dimensiunea dezechilibrului de cont curent este inca ridicata (in vecinatatea valorii de referinta definite in cadrul mecanismului european de prevenire a dezechilibrelor macroeconomice excesive)

Vezi aici prezentarea integrala a Guvernatorului
.

Lansarea oficiala a celei de-a treia editii "Academica BNR", organizata in colaborare cu Universitatea Transilvania din Brasov, a fost realizata luni de Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, in cadrul conferintei cu tema "Ce poate si ce nu poate face o banca centrala" din 11 februarie 2013. La eveniment au fost invitati sa participe ministrul educatiei, Remus Pricopie, secretarul de stat pentru cercetare, rectori si cadre didactice ale celor 21 universitati partenere, reprezentanti ai comunitatii academice si financiar-bancare locale, mass media.

Lucrarile forumului vor continua pe parcursul intregii saptamani, cele aproximativ 35 de cadre didactice participante avand posibilitatea de a dezbate subiecte de mare actualitate din domeniul economic, expuse intr-un cadru interactiv de catre membrii Consiliului de administratie si specialisti ai BNR, reprezentanti ai Academiei Romane, Consiliului Fiscal, Bursei de Valori Bucuresti, Institutului Bancar Roman, analisti financiari.

Tema abordata de Guvernatorul BNR este extrem de actuala, existand aprinse dispute intre bancherii centrali, acestia intrebandu-se legitim care sa fie obiectivul principal al politicii monetare si in ce conditii poate fi obstructionata indeplinirea acestuia de alte considerente? Dupa "Marea inflatie" prin care a trecut majoritatea tarilor industrializate in anii '70  raspunsul la aceasta intrebare parea evident. Bancile centrale, pe plan national, trebuie sa urmareasca reducerea inflatiei la un nivel scazut.

 • Care e insa nivelul  "optim" al inflatiei?
In anii 70 se considera ca aceasta este principala contributie pe care bancile centrale pot sa o aduca la maximizarea cresterii productiei si, prin urmare, a bunastarii. Ele trebuie sa ia masuri pentru a preveni cresterea din nou a inflatiei pe un orizont de politica monetara de un an pana la doi ani, sugerata de perceptiile privind durata decalajelor in cadrul mecanismului de transmisie a politicii monetare.

Realizarea pe termen scurt a stabilitatii preturilor poate fi uneori insuficienta pentru evitarea deteriorarii parametrilor macroeconomici. In plus, recunoasterea faptului ca nu toate deflatiile sunt asemanatoare face ca utilizarea politicii monetare in vederea evitarii deflatiei sa poata avea costuri pe termen lung care sa depaseasca presupusele castiguri.

Centrul problemei il constituie faptul ca mentinerea unor conditii monetare lejere poate duce, in timp, la abateri importante de la normele istorice (fie in termeni ai nivelurilor datoriei, ai ratelor de economisire, ai preturilor activelor sau ai altor indicatori ai dezechilibrelor). Datele istorice indica faptul ca simpla revizuire este o practica comuna, cu implicatii negative pentru viitoarea cerere agregata.

Intr-o lucrare recenta, Romer si Romer (2002) spun ca factorii de decizie in domeniul macroeconomic din SUA, in principiu, au utilizat modelul empiric corect in conducerea politicii monetare in anii '50. Factorii de decizie au recunoscut costul inalt al inflatiei si erau convinsi in mod corect, prin argumentele modelului keynesian, ca politici monetare si fiscale active pot fi utilizate eficient in combaterea inflatiei. Autorii mentionati mai sus afirma mai departe ca aceste argumente au fost oarecum uitate in anii '60 si '70, ceea ce a permis ca inflatia sa se consolideze. Apoi, argumentele au fost "redescoperite".

In principiu s-a revenit la vechile argumente in intelegerea proceselor economice si in special a procesului inflationist. Rezumand, se poate trage concluzia ca trebuie acordata o importanta mai mare decat pana in prezent implicatiilor masurilor de politica monetara. Provocarea este de a combina stabilitatea pe termen mai lung a preturilor cu o utilizare mai flexibila, mai nuantata a instrumentelor de politica monetara in acest scop.

 Rezolvarea acestei provocari implica schimbari in modul de actiona al bancilor centrale, in special in ceea ce priveste modalitatea de a analiza indicatorii atunci cand se stabileste politica monetara, precum si in modul de a comunica cu publicul.
Probabil ca cea mai insemnata schimbare necesara intr-un cadru nou de politica monetara ar fi ca acesta sa se bazeze mai mult pe principiul minimizarii decat pe cel al maximizarii.
Recunoasterea costurilor dezechilibrelor financiare cumulate impune restrictii in ceea ce priveste politicile avand drept unic scop rezolvarea problemelor curente, deoarece ele creeaza riscul unor probleme mult mai mari in viitor. Sigur, nu ar fi usor de convins cei afectati de rate mai inalte ale dobanzii ca reducerea acestora nu a fost necesara pentru a combate inflatia pe orizontul traditional, ci pentru a evita o nedorita dezinflatie pe o perioada si mai lunga de timp. Tinand seama de aceasta probabilitate, ar fi cu atat mai importanta stabilirea unui cadru institutional care sa incurajeze o reactie adecvata a politicii monetare la cresterea unor dezechilibre percepute.

Avand in vedere argumentele de mai sus, un cadru modificat pentru aplicarea politicii monetare trebuie sa prezinte o mai mare simetrie pe parcursul ciclului de credit. Ar trebui sa se manifeste o mai mare rezistenta la tendintele crescatoare. Un efect important al politicilor cu politici mai simetrice este ca ele actioneaza si in sensul prevenirii dezechilibrelor financiare acumulate in timp. Acest lucru va oferi autoritatilor posibilitatea de a reactiona in mod adecvat in faza ascendenta a ciclului de credit, prin faptul ca va exista mai putina teama de a precipita o criza.

A pune in practica principiile stabilite este o alta provocare. Daca astfel de actiuni vor fi luate, depinde foarte mult de convingerea ca o problema exista si ea trebuie rezolvata.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5054 vizualizari

 • 0 (16 voturi)    
  BNR (Luni, 11 februarie 2013, 17:44)

  Euunul [utilizator]

  sigur poate SUSPENDA (retrage in cazul neconformarii la obs BNR) autorizatia de functionare a bancilor din RO ce au clauze abuzive in contractele de credit (BCr si Vksbank sunt campioane la acest capitoil).
  Dar 'influenta"BCr pare prea mare pentru Guvernator.
 • +5 (15 voturi)    
  stiu io, stiu io (Luni, 11 februarie 2013, 17:47)

  sconcsu [utilizator]

  - sa falimenteze bancorex si altele si apoi sa ceara tot de la contribuabili recuperarea si chiar sa recupereze inzecit.
  - sa imprumute peste 100 miliarde euro in numele poporului roman si nimeni sa nu stie unde s-au dus banii
 • +3 (15 voturi)    
  clauze abuzive (Luni, 11 februarie 2013, 18:38)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  BNR poate sa faca foarte multe, in ceea ce priveste subiectul clauzelor abuzive, devenit fenomen de masa in randul bancilor. Si nu numai ca poate dar este chiar obligata sa faca, potrivit legii, ca organ central de supraveghere bancara. Poate aplica sanctiuni bancilor care au astfel de practici. DAR, si aici este problema, BNR NU FACE NIMIC, nu a facut si nici nu o sa faca...Iar dl. Isarescu, va rog sa nu aruncati iar pisica in curtea OPC-ului....Oricum, daca BNR isi facea treaba conform legii, multi cetateni romani nu ar fi fost tracasati cu ani lungi de procese cu bancile...
  • +3 (13 voturi)    
   datul cu parerea...sport national (Marţi, 12 februarie 2013, 8:44)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   Contractele in general sunt acte bilaterale, intre tine si banca, valide intr-un cadru dominat de legile in vigoare..

   Tu, saracutul de tine, inca mai visezi ca e cineva acolo sus care sa gandeasca in locul tau si, mai ales, care sa corecteze tampeniile pe care tu singur le faci.

   Daca o clauza ti se pare "abuziva" in orice contract, atunci nu semnezi contractul. Punct !
   Dar tu sigur esti din aia care sa lacomesc sa traiasca pe datorie si care au obiceiul sa cheltuiasca mai mult decat produc ... si mai vrei pe cineva caruia sa-i pui in spinare toate rateurile tale personale.

   PS: ia pune tu mana sa citesti statutul BNR (sa vezi cam ce poate si ce nu poate face BNR-ul) ... asta ca sa nu mai vorbesti aiurea. Pentru abuzurile reale exista Tribunalul (si nu BNR-ul).
   • +3 (7 voturi)    
    Atributii BNR (Marţi, 12 februarie 2013, 9:19)

    Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    Atributii BNR: Legea 312/2004 privind statutul BNR : "autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit...e împuternicită să emită reglementări, să ia măsuri pentru impunerea respectării acestora şi să aplice sancţiunile legale în cazurile de nerespectare
    Legea 58/1998 privind activitatea bancară :"art.56 (1) Toate operaţiunile de credit şi garanţie ale băncilor trebuie consemnate în documente contractuale din care să rezulte clar toţi termenii şi toate condiţiile respectivelor tranzacţii.
    Art.83/10 al.3 :"Sucursalelor din România ale instituţiilor de credit prevăzute la art. 83^8 li se aplică în mod corespunzător:c) alte dispoziţii ale legislaţiei din România aplicabile băncilor, care urmăresc protejarea interesului general, protecţia consumatorului..."
    În concluzie, sunt numai cateva dispozitii legale care demonstreaza ca BNR ARE INSTRUMENTE LEGALE DAR NU FACE NIMIC PENTRU PROTEJAREA CONSUMATORULUI...
    Pentru gigel: Nu m-am lacomit, mi-am permis si imi permit lejer sa achit ratele dar a fost vorba de un contract cadru al bancii, publice nu au fost decat conditiile generale, nu am avut posibilitatea sa studiez si sa negociez unele clauze care vin flagrant in contradictie cu Lg.193/2000 privind clauzele abuzive...
    • +5 (5 voturi)    
     nope (Marţi, 12 februarie 2013, 10:34)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

     BNR poate da amenzi bancilor,sau poate retrage autorizatia de functionare a bancii....dar BNR nu poate sa impuna bancilor sa scoata anumite clauze din contract, sau sa introduca anumite clauze in contract...asta numai prin hotarare judecatoreasca se face. Trebuie sa stabilesca judecatorul ca este o clauza ilegala.
     Iar supravegherea bancilor se refera la supraveghere prudentiala, mai ales verificarea adecvarii capitalurilor, a indicatorilor de solvabilitate, a lichiditatii, daca foloseste planul de conturi corect, procentul creditelor neperformante.
     No offence, este neuzual ca Directia Supraveghere sa se uite in contractele de credit pe care BCR le are cu Marius, si sa spuna catre BCR:,,scoateti acest punct din contract, ca nu ii place lui Marius''. Din moment ce Marius a semnat, totul se rezolva la tribunal.
     Unde aveti voi dreptate, este faptul ca bancile din Rom imprumuta clientii in conditii mai dure decat clientii lor din Italia sau Germania....dar nu uitati ca daca bancile straine pleaca, si ne lasa fara finantare, e vai de noi.
     • +4 (4 voturi)    
      din nefericire... (Marţi, 12 februarie 2013, 11:00)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      ...daca te duci la Protectia Consumatorului, caci pana la urma este un consumator de produse - adica ai sub nas un contract care la un anume moment poate sa aiba clauze abuzive nu numai in rapot cu tine, si cu cu altii de tipul Gigel - nu te ajuta cu nimic.

      Poate aici, la Protectia Consumatorului, se impune o asistenta in rezolvarea problemelor legate de abuzurile din contractele de credit semnate intre Gigel si Banca X.

      Teama insa imi este ca Protectia Consumatorului nu pote face presiunii, mai subtile sau mai putin subtile, venite de la orice banca din RO.

      Cine gaseste solutia la aceasta problema?
    • +4 (4 voturi)    
     o clarificare (Marţi, 12 februarie 2013, 11:17)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

     Marius textul de lege vorbeste despre definirea clara a termenilor si a conditiilor in care se efectueaza respectiva tranzactie.

     Nu are legatura cu continutul exact dintr-o clauza sau alta.

     Mai mult BNR este autorizat pentru autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala - nu poate interveni in politica unei banci - daca ar face reglementari de clauze BNR ar contravini legilor, ar distorsiona piata financiara.

     Daca depistezi intr-un contract ca un anume termen sau o anume procedura nu a fost clar explicata nu vad de ce nu ai sesiza BNR-ul ref. aceea situatie.

     Ca si exemplu in care BNR nu a putut interveni pentru ca era o problema de politica a bancii a fost legata de practica de a cere un comision pentru plata anticipata a creditului. Totul era clar in contract, totul era explicit ca si procedura, aici nu putea interveni BNR-ul.

     A intervenit instanta anuland aceea clauza prin care un client sau un altul, din stiinta sau nesttinta a validat prin semnatura sa un contract incheiat fara presiune, prin consens intre banca X si clientul Y.

     Repet cred ca este timpul ca Protectia Consumatorului sa ia la puricat contractele cadru si clauze care au mai mult sau mai putin caracter abuziv. Au legi, au parghii, dar oare sunt pregatiti pentru asta?
     • 0 (4 voturi)    
      precizare (Marţi, 12 februarie 2013, 12:28)

      Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      "Rata dobânzii este variabilă în funcţie de evoluţia pieţei financiar bancare" : ţi se pare o definire clara a termenilor si conditiilor conventiei?
      Sau redenumirea unilaterala a comisionului de risc (abuziv introdus, de fapt o dobanda mascata, creditul fiind garantat imobiliar) in comision de administrare ti se pare o practica legala a bancii? E vorba de Volksbank, binenteles...nu e niciun secret. Pot sa dea milioane de euro pe reclama, toata lumea stie ca sunt tepari...Eu cred ca BNR are parghiile legale, din pacate teama de a "speria" bancile straine sau slujul in fata FMI primeaza in fata interesului general al cetateanului roman. In plus, nu am auzit nicio propunere a BNR de reglementare a cadrului legal, asa cum era varianta initiala a OUG 50 pe care CJUE a declarat-o legala insă politicienii romani, verticali cum îi stim si nevanduti bancilor, au modificat-o...
      • +3 (3 voturi)    
       FMI nu are nici (Marţi, 12 februarie 2013, 15:37)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

       o treaba in stabilirea clauzelor contractuale intre banci si debitori-persoane fizice.
       Insa, in privinta speriatului investitorilor straini, aici ai nimerit-o (din greseala, of course).
       Teama de a nu speria bancile straine, de a nu le face sa isi retraga capitalul, lasand astfel economia romaneasca fara finanatare, duce la la noncombat din partea multor insitutii.
       Pana nu vom avea muuult mai multe banci straine dispuse sa vina cu bani, cam asa va ramane situatia.
       • 0 (0 voturi)    
        Aloo, nu uitam ceva? (Miercuri, 13 februarie 2013, 9:08)

        Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        FMI nu are nicio treaba? Atunci de ce dl. Franks a "recomandat" autoritatilor romane sa modifice OUG 50 pentru ca aceasta sa nu se aplice creditelor deja in derulare??? Chiar asa, ce treaba are FMI -ul??? Stii de ce imi pare rau? Ca fraierul ala de Ceausescu, asa hulit cum este, ne-a lasat o tara fara datorii, nu eram la mana nimanui, Romania putea sa-si faca o strategie fiscala fara a fi la mana bancilor asa cum este acum. Din pacate politicienii romani nu vad decat propriul lor interes, asa au facut si cu OUG 50, au "speriat" putin bancile, acestea au dat ceva spaga, au facut lobby la FMI si au determinat modificarea legislatiei, asa cum fac acum si cu noul Cod de Procedura Civila. Niste nesimtiti!
      • 0 (0 voturi)    
       raspuns (Marţi, 12 februarie 2013, 17:59)

       gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

       1) In ceea ce priveste rata variabila a dobanzii in functie de evolutia pietei ... DA,mi se pare o formulare foarte clara si imi e si foarte clar ce inseamna asta (si nu se practica doar in Romania).

       Mai mult, date istorice despre:
       - evolutia ratelor,
       - dobanda de referinta
       - evolutia cursului de schimb valutar
       etc,
       sunt foarte usor de gasit astazi (n-ai nevoie decat de Google).

       Probleme apar cand nu te documentezi, inchizi ochii la riscuri, urmezi turma si te intinzi mai mult decat te tine plapuma.

       Tu omiti si ca valoarea banilor, in general scade , cu timpul.

       Prin urmare, e foarte predictibil ca bancile vor cauta tot timpul sa-si recupereze banii la valori ajustate cu inflatia (cel putin) altfel randamentul creditelor va fi negativ.

       Imprumuturile pe termen lung comporta riscuri. Un volum mare de contracte de imprumut poate genera riscuri enorme pentru o banca (mai ales intr-un context economic volatil).

       Pentru a se proteja, banca va muta o parte din risc inspre cei care iau creditele.

       2) Faptul ca un credit e garantat cu imobilul (pe care l-ai achizitionat cu banii respectivi) e irelevant. Pentru banca conteaza recuperarea banilor (la o valoare ajustata cu inflatia).

       Daca valoarea imobilului scade (intr-atat cat sa nu mai valoreze decat o mica parte din suma contractata initial) e la mintea cocosului ca cineva va trebui sa plateasca diferenta.

       Cel mai corect e ca cel care a luat banii sa plateasca ! Altfel, fie prin falimentul bancii, fie prin salvarea de la faliment a bancii un grup mult mai mare de oameni va trebui sa plateasca (din) oalele sparte.
       • 0 (0 voturi)    
        Precizare (Miercuri, 13 februarie 2013, 9:14)

        Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

        Dl. bancher, las-o balta, o conditie ca sa fie clara trebuie sa se raporteze la ceva masurabil, cuantificabil la data incheierii conventiei...Oricum, stati linistiti ca veti mai trai cativa ani din dobanzile la creditele vechi, mai vorbim peste ceva timp, romanii s-au saturat de lacomia bancherilor si de tepele acestora, s-au mai desteptat, au devenit mai vigilenti, mai informati. Veti acorda din ce in ce mai greu credite, sa vedem pe unde scoateti camasa. Iar in acest sistem reputatia este totul, daca tu ca banca ti-ai pierdut-o in urma unor practici incorecte, abuzive, nu ti-o mai recuperezi in veci, poti sa investesti in reclame si rebranding cat vrei... De ce Volksbank Romania nu si-a gasit cumparator? Pentru ca imaginea acestei banci este catastrofala, si mai sunt cateva, se stiu ele...
        • 0 (0 voturi)    
         dar de BCR nu vb nimeni? (Miercuri, 13 februarie 2013, 14:26)

         VicSandu [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

         BCR actioneaza mai abuziv decat orice alta banca si totusi nu e atat de vizibila in sensul asta in comp cu alte banci. Oare de ce? Oare e vorba de cateva interese la mijloc? Cel mai probabil, ideea e ca BCR a scapat de multe dintre procesele intentate de clienti asa...ca prin minune, inexplicabil. Reputatia lui Volksbank a fost lezata mai degraba de niste intrigi clocite de avocatii meschini...vezi grupul Piperea. Deci scuza-ma daca nu cred multe lucruri pe care le baga presa in fata. Volksbank are toate sansele sa-si revina fiindca a fost de-a dreptul atacata de niste false prezumtii.
         • 0 (0 voturi)    
          Prezumtii??? (Miercuri, 13 februarie 2013, 18:30)

          Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui VicSandu

          Esti glumet, cred ca nu stii ce a facut Volksbank...A fost inselaciune organizata, la 2 luni dupa semnarea contractului de credit cu dobanda fixa, a marit unilateral dobanda, datorita conditiilor de piata nefavorabile...timp in care, la potentialii clienti pe care incerca sa-i atraga in cursa le propunea acelasi contract cu dobanda fixa, pentru 2-3 luni binenteles. Apoi, vazand ca pierd pe banda rulanta la unii le-au propus o noua dobanda variabila, nu fixa ca in contract. Cine a cazut in plasa iar a pierdut. Apoi restul teperlor cu comisionul de rezerva minima obligatorie, comisionul de risc, ulterior transformat unilateral in comision de administrare. Cine nu a denuntat acest lucru in 60 de zile iar a pierdut...Si ar mai fi dar ma plictisesc insirandu-le...Feriti-va de Volksbank!!!
      • 0 (0 voturi)    
       nu e chiar asa... (Miercuri, 13 februarie 2013, 12:50)

       ancagrigore [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

       Rata dobanzii e impusa de BNR care da, sta sub auspiciile lui FMI, interesul romanului fiind pe ultimul loc in cazul asta. Volksbank a iesit de sub urmarire penala si isi revine incet incet, creand facilitati pentru atragerea de noi clienti. Dar nu e singura banca care a redenumit comisionul de risc asa ca nu poate fi doar ea blamata. Bancile trebuie sa aplice un comsion de administrare fiindca risca sa-si zdruncine sistemul si ulterior sa intre in faliment. Despre reclame nu vorbim, nici n-am vazut vreo campanie Volksbank de relansare...BNR sune ca dobanda se calculeaza in functie de piata financiara, nu bancile.
      • 0 (0 voturi)    
       e legal (Miercuri, 13 februarie 2013, 14:56)

       razvanTud [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

       Frate, comisionul de risc e legal, iar Volksbank nu e singura care practica acest tip de comision. Pe cine mintim aici? Normal ca banca trebuie sa isi pazeasca spatele in felul asta fiindca si o mica abatere de la contract poate genera pierderi enorme care o destabilizeaza si o conduc spre faliment. De parca nu sunt o groaza de oameni care se afla in situatia imposibilitatii de rambursare....
       • 0 (0 voturi)    
        Vorbiti serios??? (Miercuri, 13 februarie 2013, 18:32)

        Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui razvanTud

        Bine mai angajatii Volksbank, va cred...
   • +1 (5 voturi)    
    Completare (Marţi, 12 februarie 2013, 9:25)

    Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    Iar pentru incalcarea dispozitiilor legale in activitatea de creditare, BNR poate suspenda activitatea, poate retrage autorizatia, poate da avertisment sau amenzi...Dar e usor sa te speli pe maini si sa trimiti totul la OPC (de parca aceasta institutie ar supraveghea activitatea bancara) sau la instanta...Nu e mai corect sa previi, sa interzici si sa sanctionezi imediat astfel de practici decat sa lasi cetatenii acestei tari sa se judece ani la randul???
    • +1 (3 voturi)    
     sunt cuvinte grele scrise acolo... (Marţi, 12 februarie 2013, 11:40)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

     Daca ai identificat incalcari ale activitatii de creditare la o banca - sesizeaza si nu cred ca BNR nu iti va raspunde.

     Ideea este daca problema respectiva este in reglementarea BNR, daca nu incearca la OPC sau in tribunal...

     Nu mai da vina pe BNR, repet BNR iti da, dar nu iti baga in buzunar!
     • -2 (2 voturi)    
      Pasivitate (Marţi, 12 februarie 2013, 12:31)

      Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Nici nu vreau sa-mi bage in buzunar dar ca organ central de supraveghere bancara, sa nu-mi spui ca nu poate sa faca nimic, ca nu poate macar sa faca o propunere de modificare a legislatiei, pentru a se rezolva aceasta problema, macar in varianta initiala a OUG 50 cu reglementarea comisioanelor, practica legala considerata de CJUE. E usor sa aplici politica strutului, sa arunci totul in curtea OPC si sa lasi mii de cetateni romani sa-si gaseasca dreptatea prin justitie...
   • 0 (2 voturi)    
    Cei destepti cauta mereu sa faca bani (Marţi, 12 februarie 2013, 9:42)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    pe spatele prostilor. BNR trebuie sa asigure stabilitatea acestui joc prin asigurarea echilibrului intre castigul hotilor si pierderea cinstitilor.
   • -2 (2 voturi)    
    da, gigel... (Marţi, 12 februarie 2013, 10:05)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    ... tu stii, gigel...
    Tu ai voie sa-ti "dai cu parerea", gigel... :P
   • +2 (2 voturi)    
    bine, poate te-ai prins mai tarziu de clauza abuz (Marţi, 12 februarie 2013, 11:36)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    daca ai sesizat dupa semnarea contractului ca ai o clauza abuziva - normal este sa te adresezi celui cu care ai semnat contractul - eventual in scris - adica iti notifici partenerul de contract ca ai dori o amendare.

    Partenerul de contract poate sa zica DA, iti dau dreptate, sau NU, mai pleaca de aici papagalule...

    Daca si identificat legea si esti convins ca ai dreptate - urmeaza calea 2 - instanta, mai lunga, dar deh, daca ai semnat....

    Daca vrem sa plangem sau sa scriem pe forum putem orice - practica ne lipseste uneori.

    Mult succces!
   • 0 (0 voturi)    
    nu te supara (Marţi, 12 februarie 2013, 21:46)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

    camatare, de la care banca esti ?
    vorbesti de lacomie nesimtitule, dar de ce la un credit pe 30 de ani, o filiala a unei banci straine in Romania are dobinda aproape 300%, iar in tara de origine, dobinda la acelasi credit pe acelasi termen, e muuuuult sub 100% ?
    BNR doarme, sa vedem ce masuri va lua, alaturi de guvern in urmatoarea perioada de timp. tinerii pleaca pe rupte, iar masa de bugetari si pensionari(in special cei cu pensii speciale) ramine aceiasi. iar cu noile taxe si impozite puse in circa privatilor...
 • +6 (14 voturi)    
  ordonanta 50 (Luni, 11 februarie 2013, 19:02)

  jackalphonse [utilizator]

  ar fi putut sustine aplicarea corecta a ordonantei 50 atunci cand a venit nea francs in tara sa se ocupe cu ceva ce nu era treaba lui. mai mult, ar fi trebuit sa se aplice retroactiv, pentru ca nu putem discrimina clientii. toate acestea s-ar fi facut pentru normalizarea relatiilor banci-clienti. in felul acesta oamenii se imprumutau numai daca-si permiteau. insa mugurel benerel nu a facut nimic. nu a iesit cu NICIO declaratie in acea perioada ( un singur cuvant ii arata macar intentia si se disculpa. poate multe bnr, dar nu face NIMIC. nimic la patrat chiar
  • -3 (3 voturi)    
   ca sa citez cumva... (Marţi, 12 februarie 2013, 11:19)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ...BNR iti da, dar nu iti baga in traista...

   Mai trebuie si Gigel sa alerge dupa bani si sa isi ceara drepturile - daca nu o face se poate considera ca pe Gigel nu il intereseaza...

   Gigel stie sa alerge? Cred ca DA!
   • +3 (3 voturi)    
    ce mi-a dat bnr??? (Marţi, 12 februarie 2013, 15:00)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    a dat frau liber bancilor sa faca afaceri in stil camataresc: descoperi tu ce se intampla cu tine dupa ce semnezi....ambiguitate sustinuta de bnr. poate a dat bancilor. mie nu mi-a dat decat ceata
 • +5 (13 voturi)    
  ************ (Luni, 11 februarie 2013, 19:18)

  Cataleya [utilizator]

  Acest Isarescu a devenit simbolul anacronismului bancar din Romania.
  Mai mult nici nu cred ca merita spus.
 • +5 (9 voturi)    
  ce nu poate (Luni, 11 februarie 2013, 20:00)

  capitan [utilizator]

  Ce nu poate sigur o banca centrala este faptul de a schimba guvernatorul care parca e implantat acolo pe viata.
 • +6 (8 voturi)    
  Usor de zis (Luni, 11 februarie 2013, 20:07)

  xan [utilizator]

  Politici simetrice inseamna cum ar veni sa strangi in vremuri bune ca sa ai ce cheltui in zile negre.

  Ori, in afara de Norvegia, nu mai exista nicaieri in lume guvern in stare nu sa stranga, dar macar sa se abtina sa mareasca datoriile publice.
 • -3 (13 voturi)    
  Bun la teorie, mafiot in practica (Luni, 11 februarie 2013, 22:02)

  Parzivall [utilizator]

  Poate ar fi bine sa explice si rolul BCR in jocul valutar....de ce intareste leul in perioada sarbatorilor si cand vin capsunarii si 'talienii in concedii? In saptamanile imediat urmatoare, devalorizeaza moneda nationala si BCR scoate bani din piatra seaca peste noapte. Tactica de smenar care destabilizeaza preturile.
  • +3 (11 voturi)    
   ? (Marţi, 12 februarie 2013, 7:03)

   cotora [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   in perioada respectiva oferta este mai mare decat cererea, pretul se formeaza in raport oferta-cerere
   • +3 (5 voturi)    
    De ce ai primit minus? (Marţi, 12 februarie 2013, 10:16)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui cotora

    Pentru ca majoritatea doresc ca BNR sa intervina in aceste perioade pe piata si sa contrablanseze decalajul din cerere si oferta pentru a pastra cursul constant. Niste comunsiti n-ai ce sa le faci, stiu foarte bine ce trebuie facut pentru un curs constant dar asteapta ca BNR, seful cel mare, sa actioneze in locul lor.
    • -1 (3 voturi)    
     ? (Marţi, 12 februarie 2013, 12:13)

     cotora [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     ce legatura are minusul meu cu cursul sau cu cererea si oferta, exista niste reguli de stabilire a cursului, mai ales ca este o economie de piata, nu se stabileste cum vor unii sau comunistii
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 februarie 2013, 8:31)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   cred ca sunt mai multe lucruri avute in vedere (Marţi, 12 februarie 2013, 11:42)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca citesti numai articolul poti sa tragi aceasta concluzie.

   Daca urmaresti si prezentarea in ppt a Guvernatorului poti sa descoperi ca sunt cu mult mai multe lucruri avute in vedere.

   Este extrem de interesanta prezentarea - succes la lecturare!
 • +2 (2 voturi)    
  asa o fi? (Marţi, 12 februarie 2013, 10:56)

  sorin3 [utilizator]

  si eu care credeam ca politica fiscala are ca scop bunastarea cetatenilor, independenta economica s.a.
 • 0 (0 voturi)    
  Politica fiscala! (Marţi, 12 februarie 2013, 11:02)

  Con_stan_tin [utilizator]

  Asa cum vede Isarescu scopul politicii fiscale limiteaza la jumatate optiunile politice. Daca eu vreau sa scad cheltuielile statului la nivelul veniturilor nu-i corect?
  Scopul politicii fiscale este sa echilibrezi veniturile cu cheltuielile. Cum echilibrezi balanta, punand sau luand din greutate, depinde de priceperea fiecaruia...care vinde in piata.
 • 0 (2 voturi)    
  ff interesant (Marţi, 12 februarie 2013, 11:22)

  ..13 [utilizator]

  Bine venite astfel de initiative. Este extraordinar cat de magic reuseste Isarescu sa deblocheze anumite parghii.

  Imi pare rau ca nu am participat la acele prezentari.
  Mult succes mai departe!
 • +1 (1 vot)    
  Obiectiv eronat (Marţi, 12 februarie 2013, 17:19)

  seb75 [utilizator]

  Politica fiscala (cat si cea a BNR + toate celelalte politici macro-economice) tb sa aiba ca si obiectiv dezvoltarea tarii si bunastarea romanilor. Indiferent daca e politica dusa cu instrumente de stanga sau de dreapta. Tinta ar tb sa fie acceeasi - bunastarea.
  Cat timp tinta sunt indicatorii impusi de altii si calculati a.i. sa dea bine in statistici si fara sustinere in economia si viata reala - nu vom avea o Romanie dezvoltata si un nivel de trai bun.
  La mai mare tovarasi! (pt toti cei care ne-au iritat in ultimii ani - fara exceptie)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by