Eximbank (Banca de Export-Import a Romaniei) a declansat la finalul anului trecut, procedura de executare silita a conturilor din Romania si din strainate (peste 41 de banci) ale "regilor asfaltului" din Banat – Georgica Cornu si Lucian Caraiman. Miza – peste 21,5 de milioane de euro, bani ce reprezinta credite contractate de companiile controlate de cei doi, ce au fost garantate in nume propriu. Avocatii protesteaza, sugerand ca ar fi vorba despre "o executare abuziva", scrie Avocatura.com

Printre miile de dosare aflate pe rolul Judecatoriei Timisoara care au ca obiect "contestatia la executare” se gaseste si dosarul numarul 368/325/2013. Numele din spatele cifrelor de pe dosar sunt ale unor oameni de afaceri, plasati, vreme de mai multi ani, pe pozitii fruntase in TOP 500 Forbes intocmit in functie de venituri , Georgica Cornu si Lucian Caraiman. Acestia sunt executati silit pentru 97.000.000 de lei (peste 20 de milioane de euro), bani ce reprezinta trei credite contractate in perioada 2008 si 2011 de firma Confort, detinuta de cei doi. Creditele au fost garantate de catre actionari in nume propriu. Concret, contra lui Georgica Cornu si a lui Lucian Caraiman, dar si contra sotiilor lor, Oana Cornu, respectiv, Laura Antoaneta Caraiman, s-a declansat procedura executarii silite. Acestia au primit notificari, prin care erau anuntati ca li se vor popri conturile detinute la 41 de banci, pentru ca au garantat un credit luat de Confort de la Eximbank. Practic, Eximbank s-a indreptat impotriva persoanelor fizice, pentru ca firma nu a mai putut achita creditul.

Inca de la mijlocul anului trecut, rand pe rand, firmele ce alcatuiesc grupul Izometal –Confort, controlat de Cornu si Caraiman, si-au declarat insolventa. Intr-un interviu acordat Avocatura.com, Georgica Cornu spunea ca nu este "pregatit pentru o astfel de situatie” si reclama statul, pentru ca nu este un bun platnic, si bancile, ca nu ii asigurau creditare.

"Daca toate firmele noastre ar fi fost organizate intr-o singura firma am fi fost cea mai mare firma din Romania. Acum se urmeaza pasii stabiliti, apoi vedem. E o procedura complicata. Nu e simplu deloc. E o treaba urata”, spunea la finalul anului trecut, Cornu.

  • O "executie” rapida

Executarea silita declansata de Eximbank se face urmand procedurile stabilite in Codul de Procedura Fiscala – dat fiind faptul ca banca are capital majoritar de stat.

Potrivit avocatilor de la Duncea Stefanescu si Asociatii, cabinet de avocatura asociat Mazars (una dintre firmele de consultanta si audit din top 10), procedura legala in astfel de situatii prevede ca nu mai este necesara validarea popririi de catre instanta de judecata, tertul poprit (bancile, in acest caz) fiind constrans astfel sa plateasca de indata sumele de bani existente in conturile debitorilor urmariti. "In conditiile in care nu este necesara nici validarea popririi, iar suspendarea executarii silite poate fi admisa doar in cadrul contestatiei la executare silita, practic, in cadrul popririi infiintate in cadrul procedurii de executare fiscala, daca debitorul executat dispune de fonduri banesti in conturile deschise la tertul poprit, acestea vor fi platite creditorului, urmand ca ulterior debitorul sa rezolve problema debitelor restante in cadrul contestatiei la executare. Din experienta, deja s-a conturat o practica de a nu returna banii urmariti si platiti fara temei si de a-i compensa cu alte datorii ale debitorului”, au explicat avocatii pentru Avocatura.com.

  • Motivarea contestatiei la executare

Cu toate acestea, familiile Cornu si Cariman au deschis, la Judecatoria Timisoara, un proces prin care contesta executarea silita. In solicitarea din instanta, depusa prin avocatul Ada Calina Chisbora, reclamantii au solicitat anularea executarii silite, anularea somatiei executionale, desfiintarea popririi si suspendarea executarii silite pana la solutionarea irevocabila a contestatiei.

Primul argument adus de avocatul Ada Calina Chisbora in favoarea anularii executarii silte este incalcarea procedurilor legale in vigoare. Mai exact, reclamantii sustin, prin avocatul lor, ca Eximbank nu a emis o somatie care sa cuprinda si transcrierea biletelor la ordin si a celorlalte acte din care sa rezulte suma datorata. "In mod evident, in cazul de fata executarea silita nu indeplineste conditiile prevazute de normele legale aplicabile deoarece creditoarea nu a emis o somatie cambiala in conformitate cu prevederile articolului 61 din Legea 58/1934 si prevederile TITLULUI 61, art. 320 din Norma Bancii Nationale a Romaniei nr 6 din 8 martie 1994”, se arata in document.

Totodata, avocatul familiilor Cornu si Caraiman sustine ca executarea silita din speta de fata nu cade in sarcina executorului fiscal."Creditoarea trateaza creanta pretinsa precum o creanta bugetara . In acelasi timp, in somatia formulata, creditoarea a aratat ca pretinsa creanta izvoraste din emiterea unor bilete la ordin, in baza relatiilor contractuale desfasurate intre noi, societatea Confort SA si creditoare. Incadrarea creantei care face obiectul dosarului de executare in categoria creantelor bugetare este gresita. In consecinta, executorul fiscal nu are competenta de a efectua aceasta executare silita”, a mai punctat avocatul Ada Calina Chisbora.

  • "Executarea silita a garantilor este abuziva”

In cererea de chemare in judecata, avocatul familiilor Cornu si Caraiman a mai aratat ca executarea garantilor in cazul de fata este abuziva. "In fapt, noi cu buna credinta, am garanta creditele asumate de societatea Confort SA, pentru realizarea mai multor lucrari importante. De asemenea, pentru aceste credite, debitorul principal – societatea Confort SA a instituit in favoarea creditoarei garantii mobiliare si imobiliare de peste 446.000.000 de lei. Blocajul financiar s-a produs din culpa creditoarei care nu a respectat prevederile contractuale si a incetat finantarea lucrarilor. Mentionam ca in tabelul creditorilor societati Confort, creditoarea a fost inscrisa cu intreaga creanta solicitata si, mai mult, creanta acesteia a fost calificata drept o creanta garantata. Avand in vedere natura garantiilor instituite, creditoarea are posibilitatea incasarii in intregime a creantei pretinse de la debitorul principal”, se mai arata in documentele de la dosar.

Avocatul care reprezinta cele doua familii a mai aratat ca executarea silita inceputa de Eximbank este abuziva pentru ca debitul invocat de banca nici macar nu ar exista. "Sumele rezultate din contractele incheiate cu societatea Confort SA nu sunt scadente. In mod nelegal si abuziv, creditoarea a declarat scadente aceste sume pe considerentul intrarii societatii Confort SA in procedura insolventei”, a mai precizat avocatul Chisbora in cererea de chemare in judecata.

Din documentul amintit, reiese ca garantii creditului accesat de societatea Confort solicita si suspendarea executarii silite. "Din motivarea prezentei contestatii la executare rezulta ca demersul Bancii de Import Export a Romaniei Eximbank SA este vadit nelegal si de natura a-mi provca grave prejudicii. […] O eventuala intoarcere a executarii silite, dupa efectuarea acesteia, ar fi de lunga durata si costisitoare si nu ar sterge impactul pe care l-a avut executarea asupra noastra si a familiei noastre”, arata reprezentantul celor doua familii.

  • Cod de procedura fiscala versus Cod de procedura civila

Nu mai este necesara validarea popririi- Daca in cadrul procedurii obisnuite de drept comun, tertul poprit poate sa refuze consemnarea sumelor urmarite de creditori din conturile debitorului urmarit, ceea ce, la initiativa creditorului, declanseaza operatiunea de validare a popririi de catre instanta de judecata (situatie in care, daca poprirea este recunoscuta de instanta, tertul poprit poate fi amendat si chiar obligat sa suporte din fonduri proprii acoperirea creantelor urmarite),potrivit Codului de procedura fiscala, nu mai este necesara validarea popririi de catre instanta de judecata, tertul poprit fiind constrans astfel sa plateaca de indata sumele de bani existente in conturile debitorilor urmariti in conturile mentionate de creditorii urmaritori.

Suspendarea executarii silite poate fi solicitata doar in cadrul contestatiei la executare - Daca in cadrul procedurii obisnuite de drept comun, debitorul ar avea posibilitatea sa solicite suspendarea executarii silite, cu urgenta, printr-o cerere separata de cererea de suspendare formulata in cadrul contestatiei la executare, binenteles cu plata unei cautiuni, in cadrul procedurii fiscale de executare silita acest lucru (suspendarea) este posibil doar in cadrul contestatiei la executare silita. In conditiile in care termenele de judecata in cadrul contestatiei de executare silita pot fi mai lungi, este practic imposibil ca, odata infiintata poprirea, sa mai poata fi suspendata executarea, atat timp cat, potrivit legii (CPF), tertul poprit este obligat sa plateasca de indata creditorilor sumele existente in conturile debitorului urmarit. Ca o comparatie, la executarea silita de drept comun, tertul poprit are un termen de 15 zile in care trebuie sa consemneze sumele existente in conturile debitorului la dispozitia executorului judecatoresc.