Numarul monedelor euro falsificate retrase din circulatie a crescut cu peste 15% in 2012 fata de anul anterior, informeaza Reprezentanta in Romania a Comisiei Europene. Potrivit CE, moneda de 2 euro ramane de departe cea mai afectata de aceasta activitate infractionala, reprezentand aproape 2 din 3 monede euro falsificate identificate.

CE informeaza ca numarul monedelor euro falsificate retrase din circulatie a crescut dela 157 000 in 2011 la 184 000 in 2012. In prezent exista 16,5 miliarde de monede euro autentice in circulatie, astfel incat raportul este de 1 moneda falsificata la 100 000 de monede autentice.

In cazul bancnotele euro falsificate, in 2012 au fost retrase din circulatie aproximativ 531 000 de bucati, conform cifrelor furnizate de Banca Centrala Europeana, care este responsabila cu protejarea bancnotelor impotriva falsificarii, mai arata Comisia Europeana.

"Masurile preventive, inclusiv legislatia, analizele tehnice, coordonarea aplicarii legii si cooperarea judiciara le-au permis statelor membre sa faca progrese in ceea ce priveste eliminarea monedelor euro falsificate din circulatie. Cu toate acestea, normele penale actuale trebuie sa fie consolidate pentru a imbunatati prevenirea, investigarea si sanctionarea falsificarii euro pe intreg teritoriul UE, deoarece statele membre au norme si niveluri de protectie divergente", arata Comisia Europeana.

In acest sens, Comisia a adoptat la 5 februarie 2013 o propunere de directiva care stabileste reguli minime privind sanctiunile care va introduce instrumente de ancheta eficace si va consolida masurile preventive, permitand analizarea falsurilor de catre autoritatile competente, cu scopul de a creste protectia euro si a altor monede prin intermediul masurilor penale.

CE mai precizeaza ca un alt instrument de protejare a monedei unice impotriva falsificarilor este regulamentul privind autentificarea monedelor euro, intrat in vigoare, la 1 ianuarie 2012, care stabileste normele aplicabile institutiilor financiare pentru a se asigura ca toate monedele euro pe care acestea le repun in circulatie sunt autentice.