Banca britanica Barclays va concedia cel putin 3.700 de de angajati in acest an, dintre care 1.900 in activitatea de retail in Europa si 1.800 in banca de investitii, in cadrul unui plan strategic prezentat marti si care isi propune sa realizeze economii sa sa restaureze reputatia institutiei financiare, scrie AFP.

Grupul, care doreste sa realizeze economii de 1,7 miliarde de lire - aproape 2 miliarde de euro - pana in 2015, se va concentra pe activitatile si zonele geografice unde detine o pondere suficient de importanta si avantaje competitive.

Astfel, investitiile viitoare vor viza prioritar Marea Britanie, Statele Unite si Africa.

"Barclays este in curs de schimbare. Vrem sa schimbam ceea ce face Barclays si modul in care o facem", a declarat directorul general Antony Jenkins, numit anul trecut in functie dupa demisia predecesorului sau Bob Diamond, in urma scandalului manipularii dobanzii interbancare Libor.

Banca, care a fost nevoita sa creeze provizioane semnificative pentru rezolvarea disputelor legate de vanzarea abuziva a unor produse financiare, a inregistrat anul trecut o pierdere neta de 1,04 miliarde de lire (1,2 miliarde de euro), in comparatie cu profitul de 3 miliarde de lire din 2011.

Pentru a-si reface blazonul puternic afectat de aceasta serie de scandaluri, banca a anuntat si inchiderea diviziei "Structured Capital Markets", care consilia multinationalele pentru a le permite sa plateasca cat mai putine impozite.