Joi, INS va publica estimarile semnal privind evolutia PIB in ultimele 3 luni din an validand sau invalidand ipoteaza intrarii in recesiune a economiei romanesti, dupa ce anul pornise cu estimari de crestere care urcau pana la 2%. HotNews.ro va prezinta cu 24 de ore inainte de cifrele INS, estimarile economistilor sefi din bancile romanesti cu privire la evolutia in 2012 a economiei dar si cu asteptarile pentru 2013. In esenta, cei mai multi spun ca 2012 a fost un an in care politicile fiscale si monetare au adus zero crestere economica confirmand astfel intrarea in recesiune, iar 2013 ar putea aduce un avans al PIB-ului de 1,2%. Cu foarte multi "daca...".

  • Eugen Sinca, BCR: 2012 s-a incheiat, cel mai probabil, cu o crestere economica zero. Datele Eurostat cu privire la investitiile straine directe arata ca in ultimii ani au existat sume importante care au fost investite in tarile din jur, nu in Romania

Florin Eugen Sinca- BCR

Florin Eugen Sinca- BCR

Foto: Hotnews

"Estimarea noastra pentru evolutia PIB-ului din T4 2012 este de -0,2% fata de trimestrul anterior (date ajustate sezonier) si -0,5% fata de trimestrul corespunzator din 2011. Aceasta inseamna ca anul 2012 s-a incheiat, cel mai probabil, cu o crestere economica zero.

Agricultura si industria au avut contributii negative la cresterea economica din T4 2014, in timp ce comertul retail si serviciile au evoluat destul de bine in conditiile majorarilor de venituri din sectorul public. Daca agricultura ar fi avut o contributie zero la cresterea economica din tot anul 2012, in loc de contractia inregistrata dupa seceta severa din primavara si vara anului trecut, am fi avut o crestere economica de 1,5% in 2012", expica pentru HotNews.ro Eugen Sinca, seful echipei de cercetare a celei mai mari banci locale, BCR

In 2013, mai adauga Sinca, am putea inregistra o crestere economica de 1,1% dupa o revenire minora a Zonei Euro, o productia agricola mai buna si un nou avans al consumului gospodariilor populatiei sustinut de cresterile de salarii publice si pensii. Daca anul agricol va fi exceptional iar Romania va reusi sa imbunatateasca absorbtia de fonduri europene putem asista si la o crestere economica de peste 2%, dar acesta ramane un scenariu optimist pentru moment. Credem ca dincolo de atragerea de fonduri europene, sectorul privat ar trebui implicat mai mult in dezvoltarea infrastructurii prin parteneriate publice-private deoarece exista atat fondurile necesare cat si experienta tehnica in domeniu. Mentinerea stabilitatii politice poate readuce investitorii straini in economia roamaneasca in 2013.

"Datele Eurostat cu privire la fluxurile anuale de investitii straine directe arata ca in ultimii ani au existat sume destul de importante care au fost investite in regiune, numai ca acestea s-au indreptat spre Polonia, Turcia sau Cehia si mai putin catre Romania. O lege care sa stimuleze comasarea terenurilor agricole prin rezolvarea problemei cadastrului si a costurilor legate de transferul dreptului de proprietate si continuarea privatizarilor inclusiv prin listari la bursa sunt alte surse de crestere economica, atat in 2013 cat si viitor", mai spune Sinca.

  • Rozalia Pal, ec sef Garanti Bank: Creditele nu vor stimula nici ele consumul, deoarece conditiile de finantare sunt inca restrictive si nu se asteapta relaxari semnificative nici in 2013

Rozalia Pal, Unicredit

Rozalia Pal, Unicredit

Foto: Hotnews

"Asteptarile noastre referitoare la evolutia PIB in ultimul trimestru din 2012 prevad o crestere de aproximativ 0,1%, ceea ce inseamna aproape de pragul de stagnare, in conditiile in care majoritatea ramurilor economice au avut de suferit. Daca ne uitam in detaliu la datele din industrie, vedem cifre negative fata de aceeasi perioada din 2011, cauzate in principal de scaderile de cerere externa", considera economistul sef al Garanti Bank, Rozalia Pal, care a ocupat aceeasi pozitie la Unicredit Tiriac Bank, pana nu demult.

In ceea ce priveste comertul, adauga Pal, acesta are o pondere semnificativa in PIB, inregistrand de asemenea o scadere in luna decembrie a anului trecut. La capitolul constructii, am asistat si aici la o decelerare semnificativa a constructiilor ingineresti in ultimul trimestru din 2012, care de altfel fusesera motorul cresterii in prima jumatate a anului.

Agricultura, desi ponderea ei in PIB a fost mai mica in ultimul trimestru din 2012, trage si ea in jos performantele in ansamblu pe anul trecut, inregistrand o scadere de doua cifre.

"In ansamblu, nu ne asteptam la vreo contributie pozitiva la PIB care sa vina din sectoarele mentionate mai sus. O oarecare imbunatatire si salvare totodata a PIB-ului de a nu intra pe teritoriu negativ vine din partea serviciilor, mai ales datorita performantei destul de bune in ceea ce priveste activitatile profesionale, stiintifice si tranzactiile imobiliare, precum si activitatile din zona de informatii-comunicare. Estimam ca aceste segmente din servicii vor contrabalansa aportul negativ pe care productia si agricultura il au in PIB", mai arata Rozalia Pal.

La nivelul intregului 2012, estimam ca vom inregistra o crestere reala a PIB de maximum 0,2%, ceea ce reprezinta de fapt o stagnare, mai precizeaza macroeconomistul.

"Pentru 2013, asteptarile noastre sunt de 1,5-2% crestere reala a PIB, bazata pe cererea interna, in special din zona investitiilor: atat din sfera privata, cat si din cea publica, prin reluarea proiectelor mari din infrastructura, cu finantare europeana, dar si prin atragerea de capital prin privatizari. De asemenea, in contextul unei situatii macro-politice mai stabile si mai echilibrate, se asteapta ca mediul investitional sa fie favorabil atat investitiilor cu capital strain, cat si autohton.

In ceea ce priveste consumul, nu estimam cresteri semnificative, deoarece cresteri de salariu au avut loc doar in sectorul public (decembrie 2012 - 7,4%), si nu ne asteptam la conditii de imbunatatire in ceea ce priveste veniturile populatiei. De asemenea, referitor la stimularea creditarii, nu sunt asteptari de schimbare a conditiilor fata de 2012. Creditele nu vor stimula nici ele consumul, deoarece conditiile de finantare sunt inca restrictive si nu se asteapta relaxari semnificative nici in 2013.

Pe partea de cerere externa, in conditiile in care se prefigureaza o crestere economica reala a zonei Euro de doar 0,1%, nu avem perspective de revigorare semnificativa a comertului exterior. O solutie de imbunatatire a indicatorilor ar putea veni dintr-o reorientare a comertului catre tarile din afara UE. De asemenea, se asteapta ca, anul acesta, tari precum Germania si Franta sa aiba o performanta mai buna si, implicit, sa aiba si un efect pozitiv asupra productiei industriale romanesti. Chiar si pe fondul unei revigorari a comertului international insa, cu un deficit comercial persistent, contributia cererii externe este de asteptat sa ramana negativa", conchide Rozalia Pal.

  • Melania Hancila, ec sef Volksbank: Stagnarea cresterii economice in 2012 denota lipsa de strategie la nivel national si de masuri eficace de stimulare a cresterii economice

Melania Hancila

Melania Hancila, Volksbank

Foto: Hotnews

"Conform estimarilor noastre, economia romaneasca a stagnat in ultimul trimestru al anului 2012, inregistrand un ritm de crestere reala de aprox. 0.1 % an/an, pe seama performantei pozitive a comertului cu amanuntul, tranzactiilor imobiliare si a impozitelor nete pe produs. Trimestrul IV a fost slab din punctul de vedere al peroformantei economice, deoarece agricultura a continuat sa scada, iar constructiile au trecut pe scadere dupa o crestere modica in primele trei trimestre ale anului, in timp ce industria a stagnat atat in ultimul trimestru, cat si pe intreg anul", crede Melania Hancila, economistul sef al Volksbank.

Astfel, continua Hancila, estimam ca produsul intern brut a avansat in termeni reali cu 0.2 % pe intreg anul 2012, performanta benigna a economiei romanesti fiind datorata anului agricol slab, a performantei slabe a sectorului constructiilor datorita reducerii cheltuielilor publice de capital in plina campanie electorala, precum si a stagnarii industriei pe fondul contractiei cererii pentru export in UE a produselor din industria prelucratoare.

Economist cu o foarte buna reputatie pe zona cercetarii macro, Hancila mai precizeaza ca, chiar daca unele sectoare ale economiei au reusit sa se mentina pe crestere, perfomanta acestora a fos modesta in 2012, cu exceptia impozitelor nete pe produs care au crescut sanatos datorita progeselor inregistrate de statul roman in colectarea taxelor.

"Stagnarea cresterii economice in 2012, dupa contractiile severe de la declansarea crizei financiare, denota lipsa de strategie la nivel national si de masuri eficace de stimulare a cresterii economice, iar daca autoritatile continua sa sufoce economia prin cresterea poverii cheltuielilor cu salarii si bunuri, precum si prin majorarea taxelor si impozitelor, atunci economia romaneasca va continua sa stagneze pe termen lung, si in cel mai bun caz va inregistra ritmuri de crestere de maxim 1-2 % an/an, in cazul unor ani agricoli buni", crede Hancila.

In 2013, scenariul nostru de baza indica o crestere reala a PIB de aprox. 1.2 % an/an, insa luam in calcul o variatie de 0.5 puncte procentuale in plus sau minus, in functie de performanta autoritatilor in absortia fondurilor europene si a sectorului agricol, insa o crestere economica mai mica de 2 % an/an pentru o tara europeana emergenta ar trebui sa ingrijoreze autoritatile, deoarece in ritmul acesta nu se vor recupera decalajele economice si sociale necesare aderarii la Zona Euro, precum si pentru imbunatatirea nivelului de trai a populatiei. Conform estimarilor noastre, agricultura, comertul si constructiile vor inregistra cresteri modice, in timp ce industria si exporturile vor continua sa se contracte. De asemenea, ne asteptam la o crestere benigna a consumului de aprox 1 % an/an, pe seama majorarii salariilor in sectorul public, stabilizarii situatiei la nivel politic si cresterii cheltuielilor guvernamentale, mai spune economistul sef al Volksbank

  • Vlad Muscalu, ING: Pentru anul curent prognozam o accelerare a activititatii economice modica catre 0,5%

"Estimam ca economia Romaniei a stagnat anul trecut, pe fondul anului agricol slab si al revenirii contractiei in zona euro. Pentru anul curent prognozam o accelerare a activititatii economice modica catre 0,5% considerand ca inflatia in crestere suprapusa unei decelerarii a salariilor din mediul privat reprezinta principalul inhibitor al cresterii din 2013. Revenirea cresterii economice in zona euro prognozata de catre ING pentru al doilea semestru reprezinta poate cel mai important factor pozitiv pentru acest an insa din pacate aceasta revenire se va dovedi lenta", a transmis HotNews.ro economistul sef al ING, Vlad Muscalu.

  • Catalina Molnar, economist-sef UniCredit Tiriac Bank: Pentru intregul an 2012 estimarea noastra indica o crestere de 0.2%

Catalina Molnar, UniCredit Tiriac Bank

Catalina Molnar, UniCredit Tiriac Bank

Foto: Hotnews

"Consideram ca dinamica PIB a devenit pozitiva in T4 2012 si anticipam o rata de crestere de 0,2% an-la-an (fata de -0.5% in T3). Principalul factor ce a stat la imbunatatirea dinamicii PIB a fost diminuarea semnificativa a efectului de baza negativ generat de agricultura (T4 din 2011 fiind afectat déjà de seceta). De asemenea, contributia negativa din zona industriei in T3 a devenit zero in T4, in timp ce serviciile sunt de asteptat sa fi contribuit in continuare in sens pozitiv. O mare deteriorarea insa se va vedea in zona cosntructiilor, datele lunare indicand déjà o scadere semnificativa in acest sector. Pentru intregul an 2012 estimarea noastra indica o crestere de 0.2%", crede Catalina Molnar, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, venita de pe aceeasi pozitie pe care o detinea anterior in cadrul RBS Romania.

Intr-un cadru macroeconomic caracterizat de (i) presiuni mai reduse asupra monedei nationale avand in vedere apetitul in crestere al investitorilor straini fata de activele romanesti (in special bonduri), (ii) o revenire usoara a economiei zonei euro (incepand cu a doua parte a anului ), (iii) o stabilizare sau chiar imbunatatire a deficitului comercial (noile modele lansate de Dacia, noii intrati DeLonghi si Bosh avand un cuvant de spus in acest sens), (iv) un an agricol normal si (v) un impact fiscal negativ asupra activitatii economice mai redus pe masura ce ajustarea deficitului bugetar incetineste, ne asteptam ca economia romaneasca sa avanseze cu 1.3% in 2013, mai arata Molnar.

Reforme structurale aditionale sunt de asteptat sa aiba loc sub umbrela FMI, imperios necesare pentru a imbunatati perspectivele de crestere si stabilitatea fiscala pe termen mediu si lung ", conchide macroeconomistul roman.

  • Camil Apostol, Head of Research al Piraeus Bank: Prin urmare, ne asteptam la o scadere economica de 0.2% fata de trimestrul corespunzator al anului 2011

"Am revizuit negativ asteptarile privind evolutia PIB in ultimul trimestru al anului 2012 luand in considerare noile date disponibile. Prin urmare, ne asteptam la o scadere economica de 0.2% fata de trimestrul corespunzator al anului 2011. Consideram ca, exceptand serviciile unde estimam o usoara crestere, toate celelalte sectoare vor contribui la scaderea PIB in 4Q12.

Ne asteptam la o crestere economica modesta in 2013, situata in jurul a 0.8%. Desigur, estimam ca unele sectoare vor contribui mai mult la cresterea PIB dar nu credem ca indeajuns incat sa asigure un efect de antrenare a intregii economii. Probabil ca agricultura va avea un nou an bun si va beneficia si de efectul de baza. Constructiile si serviciile sunt dependente de cererea interna care credem ca se va imbunatati insa nu in mod semnificativ. Industria se bazeaza pe exporturi (cu preponderenta in zona euro) si va fi dependenta de evolutia economiei EU; prognozele rezervate privind aceasta ne fac sa credem ca nici acest sector nu va avea o crestere importanta", explica seful diviziei de Cecetare al Piraeus Bank, Camil Apostol