Premierul Victor Ponta a afirmat ca dobanzile emisiunii de obligatiuni in dolari pregatita, in aceasta perioada, de catre Ministerul Finanatelor, vor fi sub 6%. "Ne-am imprumutat la costuri pe care nu le-am mai avut de mult timp. Dobanzile acestei emisiuni vor fi mai mici decat cele de la ultima emisiune; este clar ca dobanzile vor scadea sub 6%. Romania este o tara stabila din punct de vedere bugetar, ne imprumutam cat de ieftin putem. Va fi un pret mai mic decat cel de la inceputul anului 2012", a spus Victor Ponta.

Ministerul Finantelor Publice a mandatat mai multe banci de investitii sa organizeze o serie de intalniri cu investitorii din Europa si Statele Unite in vederea pregatirii unei emisiuni de obligatiuni denominate in dolari.

Bancile contractate de statul roman sunt Barclays, BNP Paribas, Citigroup si HSBC. Romania a atras anul trecut de pe pietele externe 2,25 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari (aproximativ 1,7 miliarde euro).

Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in februarie de pe piata interna 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei.

Licitatiile programate pentru prima luna din acest an aveau valori indicative de 4,6 miliarde lei, insa administratorii datoriei publice au atras 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro imprumutati prin obligatiuni cu scadenta la 3 ani.