Un hotel de 3-4 stele va plati circa 130 euro/camera/an. Ministerul Economiei va demara un program pilot de aplicare a impozitului forfetar.
El a aratat ca aceasta masura vine la presiunea mediului de afaceri, care cere autoritatilor masuri prin care sa dispara concurenta neloiala.
"Este nevoie sa se introduca un impozit de aducere la acelasi numitor comun a companiilor care desfasoara aceeasi activitate. Este foarte clar ca nu toti platesc taxele. Desi marile lanturi de hoteluri se afla in topul celor mai mari companii din Romania dupa cifra de afaceri, dar niciunul in cel al celor mai mari contribuabili la buget", a spus Florea.
Reprezentantul CNIPMMR a aratat ca analizele companiilor din turism dar si ale autoritatilor au aratat ca un hotel de 3-4 stele ar trebui sa plateasca in urma introducerii acestui impozit 130 de euro/an/camera sau 60-65 euro/an/pat. Pentru o pensiune la mare, impozitul ar ajunge la 60-70 de euro/an/camera sau 30-35 euro/an/pat.
"Daca s-ar introduce acest proiect pilot, in loc sa se incaseze 39 milioane de euro la buget din impozitarea acestor activitati se vor colecta 58 milioane de euro. Este o crestere foarte mare", a adaugat Florea.
CNIPMMR a propus autoritatilor ca pe langa amplasament, sezonalitate sau vad comercial, la stabilirea impozitului forfetar sa se tina cont si de numarul de angajati si sa se acorde o reducere de 5% la impozit pentru fiecare angajat.
De asemenea, intreprinzatorii doresc sa se faca o analiza de impact a masurii pe trei perioade temporare, respectiv un an, 2-3 ani si 4-5 ani.
Pentru a analiza oportunitatea aplicarii impozitului forfetar, Consiuliul a realizat o consultare la nivelul intreprinzatorilor, din care reiese ca 85% dintre acestia considera ca impozitul nu este o masura binevenita, si daca totusi s-ar introduce intreprinzatorii cred ca trebuie sa vizeze diminuarea evaziunii fiscale.
Mai mult 2/3 dintre firme apreciaza ca masura nu se potriveste pentru economia in asamblu si de aceea ar trebui aplicat doar la anumite categorii, domeniile cu prioritate fiind pensiunile, indicate de 83% dintre respondentii la sondajul realizat de CNIPMMR. Hotelurile, restaurantele, barurile sunt alte domenii indicate de respondenti, la fel si spalatoriile auto si saloanele de infrumusetare.
"Spre surprinderea nostra peste 45% dintre cei intervievati doresc ca impozitul sa fie obligatoriu", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Referitor la criteriile care ar trebui avute in vedere la stabilirea cuantumului impozitului forfetar, cele mai frecvente elemente (50%) sunt activitatile pe care le desfasoara efectiv intreprinzatorii indiferent de obiectul principal de activitate, indicele de sezonalitate, vadul comercial si amplasarea, acestea fiind urmate de numarul de salariati (33%), obiectul principal si secundar de activitate (17%), sau doar obiectul principal de activitate (17%).
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, a anuntat in ianuarie ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru.
Impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, cuantumul urmand sa fie stabilit dupa discutii cu patronatele de profil.
Impozitul urmeaza sa se aplice ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Cum era prin secolul XVII, impozitul pe fumarit/nr de cosuri al casei...
Acuma revenind la prezent, un hotel de 3* in Bucuresti are alt tarif zilnic si rata de ocupare decat un hotel de nivel similar undeva pe un DN, sau chiar si intr-un oras mai micut. Iar alea din "statiuni cu motz" (litoral, Poiana, Sinaia, etc) vor avea preturi si mai mari, dar au flux sezonier, in anumite perioade posibil sa aiba grad de ocupare sub 10%. Nu cred ca-i corect sa aplici aceeasi regula pt toti, impozitul asta trebuie sa aiba o formula si atunci parca vad ca ne costa mai mult identificarea impozitului datorat decat ce se aduna extra...