Soros a mai facut un miliard de dolari din pariuri contra monedelor. De data aceasta, impotriva yenului japonez
Moneda britanica a umbrit marca germana la inceputul anilor ’90, desi cele doua tari erau diferite din punct de vedere economic. Germania era mai puternica, in ciuda dificultatilor cu reunificarea, dar Marea Britanie vroia sa pastreze lira sub nivelul de 2,7 marci.
Multi speculatori, printre care si George Soros, se intrebau cat va mai putea sa lupte ratele dobanzilor impotriva fortei pietei si au inceput sa deschida pozitii short pe lira.
Mai mult, Soros a facut imprumuturi pentru a paria cat mai mult pe aceasta miscare. Marea Britanie a crescut dobanda de referinta pentru a atrage investitorii, sperand sa mai reduca presiunea la vanzare.
In septembrie 1992, Soros a riscat 10 miliarde de dolari pe o singura speculatie cand a pariat pe o scadere a lirei britanice. S-a dovedit ca investitorul a avut dreptate, iar intr-o singura zi de tranzactionare a obtinut un profit de un miliard de dolari, dupa care acesta a raportat ca tranzactia i-a adus un profit de aproape doua miliarde de dolari. Drept urmare, Soros este cunoscut ca fiins “omul care a invins Banca Angliei”.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
sa faci presiuni pe o moneda?
cui foloseste? insanatoseste economia, piata, bancile?
Dar nu inteleg ce legatura are cu deflatia din Japonia? Asta inseamna ca preturile produselor scad in Japonia, si daca ar fi asa, yenul s-ar aprecia, nu s-ar deprecia cu 20%.
Cei mai multi investitori (inclusiv Soros) vor incerca sa arbitreze cumva sistemul (maximizand expected return si minimizand pierderile potentiale) deci vor achizitiona mai multe tipuri de contracte (chiar si din categorii diferite) simultan.
Fondul lui Soros are pozitii de peste 30 de miliarde de dolari (o mica parte din expunere fiind pe asset-uri japoneze). Din volumul (total) al portofoliului Quantum, putin peste 10% e alcatuit din actiuni la companii japoneze achizitionate in ultimii (3-4) ani ! Alaturi de acestea fondul a mai achizitionat si optiuni si derivate pe Yen (volum nespecificat).
Alte fonduri (Greenlight Capital de exemplu) care au facut si ele profituri frumusele cu pariuri impotriva yen-ului, mizau pe contracte pe 3 ani (iar pariul le-a iesit dupa 2 ani si cateva luni daca e sa-l credeam pe Einhorn)
Ca exemplu: eu pariez un milion ca sambata iti va lua casa foc. E ceva ilegal in asta? Nu. Dar daca sunt prins sambata cu canistra la tine-n curte stropind cu benzina, asta e ilegal :D
Din asta traieste bursa, din asta traieste capitalismul!
Singurul lucru care conteaza este sa-ti imparti castigul cu cei mai putin norocosi - fie ca e vb de impozite la stat, imprumuturi sau alte metode, mai mult sau mai putin dubioase dar, absolut legale)))
Asa ca... iei masuri, previi speculatiile, iti intaresti moneda... chestii... Asta inseamna ca, in viitor, statul tau se "insanatoseste" ;)
Iar cazurile in care pierde un miliard, ori sunt musamalizate ori sunt pur si simplu tinute la secret.
Dar, vorba aia, omul risca.
Are si de unde si are si de ce )
La 82 de ani, cu o avere de 20 de miliarde, isi permite chiar si speculatii in valoare de cateva miliarde. Altceva ce naiba sa faca cu banii? Sa-i doneze chiar pe toti? )))
Cred ca asta e ultimul "kick" care i-a mai ramas.
gluma fiind, este economie de piata (capitalism cum ii zic unii) unde totul este permis atata timp cat ungi pe cine trebuie
ma voi alege si eu cu un renume: "omul care a invins speculantul"
dar inainte de pariul asta mai fac un imprumut pentru a specula intervalul de timp in care voi obtine acest renume
Faptul ca Soros NU va invinge moartea e irelevant. Per ansamblu (ajustat cu inflatia) tu vei pierde bani (vei castiga mult mai putin decat daca ai depune banii la banca).
Pentru genul ala de pariu ai nevoie de 2 participanti (unul de fiecare parte a contractului). Ambii vor evalua riscurile si potentialul de castig si vor urmari profitul. Institutia financiara care iti va accepta pariul (presupunand ca o astfel de instituie ti-l va accepta) probabil va fi si mult mai desteapta decat tine.
Tu vei ajunge sa platesti o prima enorma si rate semnificative, iar contractul va avea destule clauze care sa-ti faca viata grea :)
O exceptie ar fi in cazul in care vei putea prezice, aproximativ, data decesului si daca nu vei fi prins in clauzele despre care vorbeam mai sus.