Opt banci romanesti din 10 au operat reduceri de personal, iar managerii locali din sistemul bancar se asteapta la consolidari se arata in noul raport realizat de KPMG: Banking Executive Survey 2012. (vezi atasament).

Sectorul bancar din Romania este relativ stabil si, desi a inregistrat pierderi in ultimii doi ani, rata de adecvare a capitalului s-a mentinut la un nivel satisfacator, mai noteaza studiul."Bancile romanesti au facut progrese in ultimii ani in ceea ce priveste restructurarea unor activitati cheie cum ar fi administrarea riscurilor si gestionarea portofoliilor de active neperformante", spune Serban Toader, Senior Partner, KPMG in Romania.

Studiul cuprinde managementul de top din peste 100 de banci care isi prezinta punctul de vedere fata de starea actuala a sectorului bancar din Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.

"Tarile cuprinse in studiu prezinta o serie de caracteristici comune, dar exista si diferente semnificative intre acestea. Chiar daca momentan nu exista prea multe semnale pozitive, in 2013 am putea vedea unele imbunatatiri. Rezultatele noastre arata ca in tarile in care sectorul bancar este cel mai putin performant asteptarile sunt mai mari in sensul ameliorarii. Cred ca situatia din Romania si Ungaria nu poate decat sa se imbunatateasca" spune Zdenek Tuma, coordonatorul departamentului de consultanta pentru sectorul bancar din cadrul KPMG Cehia si fost Guvernator al Bancii Nationale a Cehiei.

Avand in vedere ca Austria a jucat un rol important in transformarea economica a bancilor din Europa Centrala si de Est (ECE), studiul a inclus si sectorul bancar austriac. Pentru bancile austriece, filialele straine din regiune raman o sursa importanta de venit; desi au inregistrat pierderi, acestea prezinta o tendinta pozitiva per ansamblu. Exista presiuni pentru o mai mare consolidare a pietei bancare austriece, iar guvernul austriac incurajeaza sectorul bancar in sensul adoptarii accelerate a unor masuri prudentiale mai stricte. Bancile vor fi nevoite sa pregateasca planuri de restructurare si recuperare care sa vizeze un grad mai ridicat de stabilitate si flexibilitate in solutionarea problemelor cu care s-ar putea confrunta.

Cezar Furtuna, Partener, Servicii Financiare, KPMG in Romania explica: "Implicarea Austriei este semnificativa in regiunea Europei Centrale si de Est, si in special in Romania, unde bancile austriece controleaza aproximativ 30% din sectorul bancar, iar 4 din primele 10 banci au capital social majoritar austriac. Evolutiile de pe piata bancara austriaca au efecte semnificative in Romania, iar intelegerea situatiei din Austria este esentiala pentru intreaga regiune".

In ceea ce priveste situatia actuala din sectorul bancar, 66% dintre respondenti au descris anul 2012 in termeni mai nefavorabili decat anul precedent, iar directorii din sectorul bancar se asteapta ca situatia sa fie similara si in 2013. In ciuda asteptarilor generale, o evolutie pozitiva este preconizata pentru sectoarele din Romania, Austria, Cehia si Ungaria; in schimb, in Slovacia si Polonia se asteapta ca situatia sa se inrautateasca in 2013.

In ceea ce priveste planurile strategice, bancile intervievate se axeaza mai degraba pe reducerea costurilor decat pe investitiile ce vizeaza cresterea pe termen lung. In prezent, masurile luate de catre majoritatea bancilor vizeaza eficientizarea operatiunilor interne si a sistemelor informatice in scopul reducerii cheltuielilor de exploatare. De asemenea, bancile urmaresc sa apeleze din ce in ce mai mult la externalizare si sa elimine activitatile neprofitabile sau cele care nu sunt considerate esentiale pentru banca. Sprijinul guvernamental si restructurarea datoriilor sunt in general considerate irelevante, singura exceptie facand-o Austria.

"Bancile si-au concentrat tot mai mult atentia asupra reducerii costurilor, iar multe dintre acestea au reusit intr-o anumita masura sa isi reduca din costuri. In schimb, aceste banci si-au amanat planurile si investitiile pe termen lung, iar aceasta situatie nu mai poate continua pentru mult timp inainte ca efectele adverse ale amanarii planurilor de viitor sa fie resimtite", a explicat Serban Toader.

Cele mai multe banci din Romania au luat masuri in sensul cresterii eficientei operatiunilor interne. 82% din bancile din Romania fie au redus deja numarul angajatilor, fie intentioneaza sa faca acest lucru, iar masuri similare au fost luate si de catre multe banci din Austria si Ungaria. Reglementarile bancare si managementul riscului sunt considerate cele mai importante arii in care bancile vor investi anul viitor, atat din punctul de vedere al volumului investitiilor, cat si al numarului bancilor care vor investi.

Majoritatea bancilor au implementat anumite schimbari in abordarea lor privind gestionarea riscurilor (doar 6% nu au raportat nici o schimbare). Cele mai multe banci si-au imbunatatit deja metodologiile, iar atentia conducerii cu privire la gestionarea riscurilor a crescut. De asemenea, aproximativ jumatate dintre respondenti au dedicat resurse suplimentare acestui domeniu. In toate tarile cuprinse in analiza, riscul de credit este considerat cel mai important dintre riscurile analizate.

"In ultimii ani, bancile au facut progrese semnificative in sensul imbunatatirii politicilor si procedurilor de gestionare a riscurilor, insa acum au dificultati in a asigura cresterea afacerilor. In trecut, bancile erau obisnuite sa inregistreze cresteri rapide prin acordarea de unor imprumuturi si acceptarea unor segmente de clienti care nu mai corespund standardelor actuale de gestionare a riscurilor", spune Cezar Furtuna.

Consolidarea increderii companiilor si a investitorilor este considerat de catre respondenti ca fiind cel mai important factor determinant al performantei financiare in sectorul bancar. Factorii care au fost evaluati ca fiind cei mai relevanti au fost consolidarea increderii companiilor si a investitorilor (26% si, respectiv, 25%), eficacitatea cadrului de reglementare (24%) si politica monetara (17%).

Razvan Nan, Senior Manager, Departamentul de consultanta pentru sectorul bancar, KPMG Romania, considera ca "redobandirea increderii clientilor si a investitorilor este esentiala pentru sistemul bancar din Romania. Bancile trebuie sa invete din esecurile din trecut si sa construiasca un nou model de afaceri bazat pe relatia dintre banca si clienti".

In Polonia, Romania si Ungaria politica monetara s-a dovedit a fi un factor semnificativ; alti factori au fost, de asemenea, evidentiati ca fiind la fel de importanti: mai multe locuri de munca disponibile in Ungaria, cresterea puterii de cumparare in Slovacia si imbunatatirea increderii consumatorilor in Romania.

27% dintre respondenti au indicat ca atragerea capitalului suplimentar este mai dificila. Multi respondenti din bancile romanesti percep accesul la finantarea pe termen lung ca fiind una dintre cele mai mari provocari pentru perioada urmatoare.

Despre KPMG

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 156 de tari si avem 152.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative ('KPMG International'), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 650 de angajati si parteneri, atat cetateni romani, cat si straini.