Consiliul Concurentei a aprobat fuziunea pe piata bancara din Romania a National Bank of Greece si Eurobank Ergasias, fuziune care va urca direct pe pozitia a saptea in top 10 banci locale, avand o retea de 380 de unitati si 4400 de angajati. In Romania, grupul NBG controleaza Banca Romaneasca, NBG Securities, NBG Factoring, NBG Leasing, Garanta Asigurari, iar grupul Eurobank controleaza Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing, Eurobank Finance, Eurobank Securities, precum si cateva companii de asigurari si real estate. “Urmeaza stabilirea lucrurilor/proceselor etc care difera intre cele doua banci. Se analizeaza sistemele IT, ofertele de credite si depozite , procedurile si normele interne si nu in ultimul rand filosofia de business. Pe fiecare segment se compara modul de lucru al NBG cu Eurobank si se opteaza de regula pentru cele mai bune practici europene sau mondiale cu care noua banca va lucra”, spune un bancher specializat in asemenea operatiuni.

Intra in text si vezi ce presupune practic fuziunea a doua banci

Tranzactia se bazeaza pe o structura de schimb de actiuni Eurobank cu actiuni nou emise ale NBG. Ca atare, tranzactia nu implica plata vreunei sume de bani. Noua entitate locala va administra active de peste 4 mld. euro si va detine o cota de piata de circa 5%.

Actiunile ordinare Eurobank si drepturile de vot sunt detinute atat de investitori institutionali cat si de investitori privati dintre care - conform informatiilor Eurobank - niciunul nu detine (direct sau indirect, printr-un acord sau prin actionarea in comun) un procent care depaseste 4,4%. Statul grec detine 100% din actiunile preferentiale Eurobank (fara drept de vot).

Structura proprietatii asupra grupului achizitionat ca urmare a finalizarii tranzactiei propuse depinde de rata de acceptare a ofertei de preluare propuse. Daca dupa finalizarea ofertei de preluare NBG achizitioneaza 100% din actiunile in circulatie inregistrate Eurobank, actionarii existenti ai NBG vor reprezenta 75% din capitalul social al NBG, in timp ce asociatii existenti ai Eurobank vor detine o cota de 25% din capitalul social al NBG, care nu confera niciun fel de control.

  • Cine sunt cei doi actori ai fuziunii?

Grupul NBG este activ in principal in domeniul serviciilor financiare integrate, incluzand servicii bancare de retail, servicii bancare pentru companii, servicii de investitii, leasing, factoring, distributie de valori mobiliare (stock brokerage), servicii de gestionare a activelor si a capitalului de risc. NBG are ca obiect de activitate secundar: activitatea de asigurari, servicii imobiliare, servicii de consultanta, servicii hoteliere si servicii informatice.

Compania achizitionata este Eurobank Ergasias, institutie de credit listata la Bursa din Atena, cu operatiuni in Grecia, Cipru, Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina, precum si in Luxemburg si in Regatul Unit (unde ofera servicii bancare de wholesale si servicii de gestionare a activelor).

Eurobank ofera ca activitate principala produse si servicii bancare si financiare, incluzand servicii bancare de retail, servicii bancare corporate si de investitii, trezorerie, servicii privitoare la pietele de capital, private banking, gestionarea activelor, leasing si factoring. De asemenea, grupul Eurobank este activ intr-o sfera mai larga a serviciilor financiare fiind prezent in sectorul asigurarilor, al serviciilor imobiliare si al serviciilor de salarizare.

  • Ce efecte va produce pe piata bancara din punct de vedere al competitiei?

In urma realizarii concentrarii economice, in anul 2012 va exista o usoara crestere a cotei de piata a noului grup pe segmentul de piata "Emitere carduri de credit". Indicele HHI pentru acest segment de piata inaintea realizarii concentrarii economice este de 1591,86 iar dupa efectuarea tranzactiei va fi de 1607,37. Valoarea indicelui sugereaza un segment de piata cu o concentrare moderata a concurentilor. Dupa efectuarea tranzactiei, delta pe acest segment de piata va fi de 15,51. Valoarea indicelui HHI si valoarea delta sustin concluzia potrivit careia tranzactia analizata nu va conduce la o afectare a concurentei pe acest segment de piata.

Pe piata imobiliara si a serviciilor de administrare a proprietatii nu exista suprapuneri in cazul realizarii concentrarii economice, deoarece grupul NBG nu a desfasurat activitati in Romania pe aceasta piata in perioada 2011 - 2012. Grupul Eurobank este prezent pe aceasta piata prin: Eurobank Property Services S.A., Eliade Tower S.A., IMO Property Investments Bucuresti S.A., IMO - II Property Investments S.A., Retail Development S.A. si Seferco Development S.A. Operatiunea de concentrare economica analizata nu va schimba semnificativ ierarhia pe pietele relevante identificate si nu va determina crearea sau consolidarea unei pozitii dominante care sa conduca la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia.

Fuziunea din Grecia vine dupa mai multe incercari de consolidare a sistemului bancar sub presiunea crizei si dupa ce anterior NBG si Eurobank au avut discutii separate cu Alpha Bank privind o eventuala fuziune, dar negocierile au esuat in ambele cazuri. De asemenea, NBG, Eurobank si Piraeus au avut in prima parte a anului discutii pentru a forma o singura institutie de credit.

In Romania au existat relativ putine fuziuni bancare, una dintre ele fiind cea dintre HVB, Banca Tiriac si Unicredit. A durat aproape doi ani (un an de la anuntul propriu zis si cateva luni de discutii inainte de a face public anuntul) si a costat circa 10 milioane de euro. Fuziunile nu sunt ceva rar. Intre 1980 si 1995, numarul bancilor europene a scazut de la 12670 la 8300, ca urmare a fuziunilor

  • Cum se “face” o asemenea fuziune?

Cel mai complicat proces este cel al redactarii proiectului de fuziune din cauza hatisului legislativ si armonizarii lui. Departamentele de “legal” si cele de secretariat vor avea cel mai mult de lucru in perioada care urmeaza.

“Urmeaza apoi stabilirea lucrurilor/proceselor etc care difera intre cele doua banci. Se iau la puricat sistemele IT, ofertele de credite si depozite , procedurile si normele interne si nu in ultimul rand filosofia de business. Pe fiecare segment se compara modul de lucru al NBG cu Eurobank si se opteaza de regula pentru cele mai bune practici europene sau mondiale cu care noua banca va lucra”, spune un bancher specializat in asemenea operatiuni.

Pasul 3: se formeaza echipele de lucru ale bancii A si B pe module de lucru- management (de regula asta se stabileste printre primele) resurse umane ( o parte dintre directori si angajati vor pleca, iar altii vor ramane) , filosofia noii banci (va lucra pe profitabilitate globala sau pe fiecare produs, va fi orientata mai degraba corporate sau IMM samd).

Aici aveti un studiu al FED despre fuziunile bancare din SUA

“Cu cat diferentele dintre banci sunt mai mari, poate paradoxal, unificarea se face mai rapid pentru ca sunt putine lucruri de armonizat. Daca bancile se bat pe acelasi tip de clientela, fuziunea dureaza mai mult pentru ca fiecare banca va tine la modelul ei de business. Tot ca regula, filosofia de business a bancii mai mari invinge, aceasta facand concesii mai reduse bancii mai mici”, mai spune bancherul citat

La depozite, de regula, remuneratia se stabileste la o medie intre dobanzile oferite de cele doua banci, astfel incat sa nu se produca o “hemoragie” a clientilor catre alte institutii bancare (cazul probabil in care dobanzile ar fi aliniate la nivelul cel mai mic) care ar oferi randamente mai bune. La credite, lucrurile nu stau foarte diferit. “Modificari cu impact consistent pentru clienti nu vor fi, orice “soc” fiind un risc pe care banca il vrea evitat pe cat posibil”, mai precizeaza bancherul specializat in asemenea operatiuni.

Aici aveti un studiu legat de fuziunile bancare din Europa

Tot ca regula, primul departament care va functiona la noua banca va fi cel format din Trezoreriile celor doua echipe. Urmeaza unificarea departamentelor de imagine, PR, comunicare dupa care urmeaza interviurile. Aici va fi marea bataie de cap. Probabil ca pe intrenetele celor doua banci vor urma discutii pe forumuri, comunicari interne despre ce se doreste de la noii angajati, vor fi intalniri online de informare samd. La interviurile finale, mai mult ca sigur ca pe langa managerii celor doua banci locale, vor participa reprezentanti ai Centralelor si evaluatori independenti. Mai multe, maine.