McGraw-Hill, proprietarul celei mai mari companii de rating- Standard& Poor`s, a fost retrogradat de rivalul sau cel mai mare, Moody`s Investor cu doua trepte (la Baa2, de la A3) dupa ce Departamentul de Justitie al SUA a intentat un proces prin care solicita 5 miliarde de doari daune companiei McGraw- Hill, scrie BusinessWeek. Purtatorul de cuvant al Moody`s nu a dorit sa faca niciun comentariu. "E ca si cum agentiile de rating s-ar manca reciproc. Ceea ce este pus sub semnul intrebarii acum este chiar motivul existentei acestor agentii", spune Ayako Sera, strateg de piata la Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd.

Agentiile de rating sunt in buna parte vinovate pentru criza financiara izbucnita in 2007. Ei notau cu triplu A produse toxice pe care le vindeau investitorilor ca fiind cu randament ridicat. In plus, sunt notorii erorile uriase facute de acestea. S&P de pilda au notificat Casei Albe ca le va reduce ratingul si le-au trimis si ciorna cu calcule din care reiesea ca fiind naturala decizia. Casa Alba le-a trimis inapoi ciornele spunandu-le ca s-au incurcat la calcule cu vreo doua trilioane de dolari la cheltuielile pe urmatorii doi ani. S&P au refacut calculele si au confirmat eroarea de doua trilioane, dar si-au mentinut opinia.

(Nota bene. Agenţiile de rating furnizează investitorilor o opinie referitoare la capacitatea unui emitent de a-şi îndeplini obligaţiile financiare. Opinia este cuprinsă în calificativul de credit care nu este o măsură precisă a riscului de credit, ci facilitează compararea emitenţilor cu ajutorul unor categorii de risc standardizate)

Cum spuneam, agentiile de rating au contribuit intr-o mare masura la actuala criza. Acum au ajuns sa se manance intre ele.