Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la paine ar putea fi aplicata din iunie 2013, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, la o dezbatere cu privire la noua Politica Agricola Comuna 2014 - 2020, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, masura vizeaza reducerea evaziunii fiscale. "Prima solutie pentru a rezolva evaziunea fiscala este reducerea TVA. Speram ca se va aplica reducerea TVA la paine incepand cu iunie si speram ca rezultatul sa fie pozitiv. Eu, unul, nu cred ca se vor reduce preturile, ci se va reduce evaziunea fiscala", a spus Irimescu.

Intrebat de presa la finalul discutiilor cu oficialii FMI daca a discutat despre reducerea TVA la paine, de la 24% la 9%, premierul Ponta a confirmat atunci ca au fost unele discutii de principiu, dar dialogul se va relua la viitoarea vizita a partenerilor financiari internationali.

"Avem o discutie din nou la sfarsit de mai, inceput de iunie, si o sa incercam atunci, de la 1 iulie, odata cu rectificarea bugetara, sa facem acel proiect pilot pentru un singur produs, pentru a vedea daca opinia noastra, si anume ca un TVA redus, duce in realitate la incasari mai mari si la combaterea evaziunii fiscale este reala", a spus el.

Jurnalistii prezenti au revenit asupra intrebarii dorind sa afle daca masura este acceptata de delegatia FMI.

"Le-am prezentat aceasta idee si cei de la FMI au spus foarte clar: "Cat se pierde contabil daca doar la paine reduceti TVA?" Cred ca e undeva spre 200 de milioane de lei.. "Ii puneti din alta parte cei 200 de milioane de lei la rectificare, asta inseamna ca n-aveti incasari mai mici si vedem daca in sase luni chiar e adevarat ce spuneti voi", a relatat Ponta

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat, in urma cu o luna, ca prin aplicarea unui nivel redus al TVA la paine, pe tot lantul de productie - de la grau, la faina si la produsul final - scaderea incasarilor la bugetul de stat ar fi de 200 de milioane de lei intr-un an.