Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat luni asupra riscurilor legate de o lunga perioada de rate reduse ale dobanzilor, sugerand astfel ca institutia nu intentioneaza sa le scada in continuare, scrie AFP.

Dobanda de interventie a BCE se afla din iulie 2012 la 0,75%, cel mai redus nivel istoric.

"BCE este constienta de provocarile legate de o lunga perioada de dobanzi reduse si de o abundenta de lichiditati", a declarat Draghi, in fata comisiei de afaceri economice si monetare a Parlamentului European, la Bruxelles, cu ocazia dialogului trimestrial.

"Ratele reduse ale dobanzilor risca sa afecteze capacitatea celor care economisesc si a investitorilor sa genereze randamente", in special pentru companiile de asigurari si fondurile de pensii, a recunoscut Draghi.

Dar, pe de alta parte, "asigurand o stabilitate a preturilor, politica monetara a contribuit la conditiile financiare mai stabile. Este esential pentru cei care economisesc si pentru investitori", a adaugat acesta.

El a aratata ca rate reduse ale dobanzilor pe o perioada lunga de timp, insotite de o abundenta de lichiditati in circulatie, "faciliteaza imprumuturi de refinantare la costuri foarte reduse", ceea ce poate determina bancile sa fie mai putin prudente in gestionarea creditelor si pot incuraja formarea bulelor speculative, in special imobiliare.

"Politica BCE ramane acomodanta", a subliniat Draghi, o expresie care pentru analisti semnifica faptul ca institutia nu are intentia de a-si reduce si mai mult dobanzile.

"Sa fim clari: schimbarile de politica a ratelor dobanzii nu sunt in mod normal cel mai bun instrument pentru a raspunde la dezechilibrele financiare", a explicat acesta.

Pe de alta parte, Draghi a reafirmat ca in opinia sa este "foarte exagerat sa se vorbeasca de un razboi al valutelor", pe fondul temerilor legate de aprecierea puternica a euro in raport cu dolarul si cu yenul.

"Invit pe toata lumea sa adopte o stricta disciplina verbala (asupra ratelor de schimb, n.r.). Cu cat se vorbeste mai putin, cu atat va fi mai bine", a subliniat Mario Draghi.