Dan Radu Rusanu, considerat eminenta cenusie a PNL, este favoritul pentru sefia Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, dupa ce profesorul de economie Daniel Daianu a declinat oferta, au declarat pentru HotNews apropiati ai PSD. Nas al actualului ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu si al lui Relu Fenechiu, Rusanu este considerat a fi "Hrebenciucul" liberalilor pentru abilitatea de a trage sfori politice si economice.

"Aceasta autoritate va trai, ca si comisiile care supravegheaza cele trei piete financiare, din comisioanele pe care le incaseaza de la cei pe care ii supravegheaza. Bineinteles ca daca piata nu are un volum de business suficient, nici comisioane nu vor fi. De aceea, salariile membrilor acestor comisii vor depinde de veniturile din piata. La noi, la BNR, noi facem profit, nu depindem de comisioane platite de cei pe care ii supraveghem", a spus guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o conferinta pe tema infiintarii noii Autoritati..

Despre salariile din supravegherea sectoarelor financiare, inclusiv bancare, nu sunt informatii publice, pentru ca membrii acestor consilii afirma ca ar incalca anumite norme europene daca le-ar publica.

Foarte multe detalii nu sunt cunoscute, dar se stie totusi ca bugetul alocat va fi mai mic decat suma celor 3 bugete ale institutiilor luate separat.

"Nu facem Autoritati dupa oameni, ci numim oameni dupa ce formam institutia. Vom face propuneri Parlamentului si voi solicita sfatul inclusiv al Guvernatorului. Iar eu de regula urmez sfaturile primite. Nu va fi o autoritate tehnica, iar cel din fruntea ei trebuie sa fi avut legatura cu domeniul financiar. Vom vedea daca adoptam calea OUG .

Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara,urgenta si simplificarea institutionala sunt principalele argumente pentru infiintarea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) care va comasa intr-o singura institutie Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit Guvernului, in Uniunea Europeană, 15 state membre au în prezent acest tip de structură de supraveghere, printre care Germania, Marea Britanie, Austria, Polonia, Danemarca, Finlanda, Suedia si Tările Baltice.

"Prin urmare, înfiintarea în România a unei astfel de autorităti, responsabilă cu supravegherea prudentială a pietei de capital, a sectorului asigurărilor si a sistemului de fonduri de pensii private, se încadrează într-o dinamică institutională la nivel european. Autoritatea de Supraveghere Financiară va prelua toate functiile si atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor si a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, autorităti care se desfiintează", mai informeaza Guvernul. Guvernul a initiat un act normativ prin care vrea sa unifice intr-o singura institutie comisiile de supraveghere a pietei de capital (CNVM), a asigurarilor (CSA) si a pensiilor private(CSSPP)

In prezent, sefii celor trei comisii sunt numiti de Parlament in functie de criteriile si apartenenta politice si nu de experienta profesionala.