Dupa Japonia, zona euro, Norvegia, Suedia, Coreea de Sud, Taiwan, Mexic si chiar China si-ar putea devaloriza valuta in perioada urmatoare. Cursa pentru devalorizare se poate transforma intr-un razboi comercial, in care tarile dezavantajate vor practica tarife pentru importuri si exporturi, pentru a pedepsi statele care isi manipuleaza valuta. Efectele negative nu vor intarzia sa apara pentru consumatorii globali: cresterea preturilor si a somajului, se arata intr-o analiza a Admiral Market.

Dupa sedinta celor mai industrializate 20 de tari de la finalul saptamanii trecute, se pare ca lupta pentru competitivitatea preturilor la nivel global se va intensifica. Politica monetara agresiva a Japoniei, care a dus la deprecierea yenului cu peste 20% fata de dolar si euro, a fost considerata normala de membrii G20, atat timp cat tiparirea de moneda are drept scop relansarea economiei si nu deprecierea cursului, acesta fiind doar un efect secundar. Diferenta este insa una semnificativa si de impact. "Daca unele state vor implementa politici protectioniste sau politici prin care sa "fure" competitivitatea vecinului, razboiul valutar, care in esenta este un razboi comercial, poate degenera in conflicte de alta natura", apreciaza specialistii in piata valutara Forex ai companiei de brokeraj Admiral Markets.

Premierul japonez Shinzo Abe a pus din nou presiune asupra Bancii Japoniei, evocand o posibila reforma a statutului sau daca nu reuseste sa ridice inflatia tarii la 2%, scrie AFP.

Intrebat luni, in Senat, asupra obiectivului de 2% pe care si l-a fixat Banca Japoniei (BoJ) in ianuarie - deja la insistentele guvernului - Abe a raspuns ca acum este "responsabilitatea BoJ" sa-l indeplineasca.

"Daca nu ajungem aici, am putea revedea legea care fixeaza statutul BoJ", a avertizat el.

La putere de la finele lui decembrie, gratie victoriei partidului sau Liberal-Democrat (PLD, dreapta) in alegerile legislative, Abe si-a multiplicat avertismentele la adresa BoJ atat inainte cat si dupa castigarea alegerilor, considerand ca nu a intreprins suficient pentru a invinge deflatia.

El a amenintat in special revederea paragrafelor legate de independenta bancii, daca aceasta nu reuseste sa puna capat acestei reduceri a preturilor care afecteaza regulat economia nipona in ultimii 15 ani.

Este dificil sa gasesti o banca centrala majora care nu a incercat sa-si devalorizeze valuta. Desi nu anunta oficial acest lucru, totusi se actioneaza in consecinta, mai sp[un analistii Admiral Market. Sa te plangi de competitie neloiala este mult mai usor decat sa stimulezi activitatea interna prin politici inovative si eficiente.

Economia globala este foarte eterogena. Statele Unite, Europa si tarile emergente variaza considerabil in functe de regimurile fiscale si monetare. Aceasta eterogenitate poate fi sintetizata de acronimul "3 MD" Marea Divergenta, Marea Dezindatorare si Marea Dezintermediere, scrie si cotidianul elvetian Le Temps. .

Statele din zona euro sunt prinse in Marea Divergenta. Bonitatea este subminata de o crestere constanta a datoriei publice si un declin al cresterii economice. Masurile de austeritate sufoca cresterea economica si accentueaza divergentele dintre state.Marea Dezintermediere caracterizeaza corectia ordonata a excesului datoriei sectorului privat american si repararea bilantului bancilor.

In acest context, politicile economice adoptate de catre bancile centrale si guverneldifera semnificativ unele de altele, deoarece sunt concentrate pe diferite dinamici interne ale economiei. Politicile economice nu sunt cooperative si nici amploarea masurilor ori mijloacele utilizate nu sunt distribuite in mod uniform. Asa se face ca apar efecte dinamice semnificative asupra cursului de schimb: o crestere brusca in bilantul unei banci centrale in raport cu alta care duce la o devalorizare a monedei. Acest efect este similar cu o devalorizare competitiva. De exemplu, anuntul de relaxare cantitativa facut de catre Banca Japoniei a condus la devalorizarea yenului cu un procent cuprins de 18 si 25% vis-a-vis de dolar si respectiv euro .

  • Ce inseamna un razboi valutar?

Acest fenomen ar putea fi inteles printr-un exemplu elocvent: produsele de export ale unei tari sunt exact ca marfa din raftul unui magazin - cand moneda scade, pretul produselor se duce in jos, iar vanzarile cresc. In cazul unui centru comercial, cand un magazin scade pretul produselor, atrage mai multi cumparatori, insa automat celelalte magazine vor avea de suferit. Dupa un timp, vor scadea si ele pretul pentru a fi competitivi, astfel fiind restabilit echilibrul initial. In continuare, magazinul care a scazut primul pretul va trebui sa aplice din nou o reducere la produse, daca vrea sa ramana in avantaj, explica analistii de la Admiral Markets.

Economia globala a fost ruinata de razboiul valutar din anii 30, iar Fondul Monetar International a avertizat recent ca acest fenoment reprezinta o amenintare serioasa pentru economia tuturor tarilor. Oficialii G20 vor trebui sa tina cont de lectiile din trecut si sa ia toate masurile pentru prevenirea producerii unui razboi comercial si degenerarea acestuia intr-un razboi in toata regula in viitorul apropiat, considera specialistii Admiral Markets.