OAO "Mechel" a transferat actiunile tuturor activelor sale romanesti catre comparator - compania romaneasca Invest Nikarom SRL. Pretul tranzactiei este simbolic si are valoarea de 230 lei (aproximativ 70 USD). In posesia Invest Nikarom SRL au intrat astfel cele cinci intreprinderi metalurgice ale Grupului Mechel Ductil Steel S.A., Campia Turzii S.A., Mechel Targoviste S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A., au transmis marti HotNews.ro oficialii companiei.

  • Firma Invest Nikarom aredoi asociati rusi care detin parti egale - Chumakova Svetlana (55 de ani) si Chumakov Victor (58 de ani). Firma are un capital social varsat de 99.979 lei si se ocupa de comertul cu ridicata de masini si echipamente

In luna noiembrie 2012, din cauza conjuncturii nefavorabile de pret de pe pietele metalurgice europene, pe fondul cresterii preturilor la fier vechi si a cererii scazute pentru produse finite, activitatea de productie de la intreprinderile metalurgice "Mechel" din Romania a fost temporar oprita, dar au fost luate toate masurile pentru mentinerea functionalitatii utilajelor de productie si de intretinere.

Vanzarea activelor romanesti corespunde in totalitate strategiei actualizate a OAO "Mechel", care prevede dezvoltarea directiilor prioritare ale business-ului, in principal consolidarea pozitiei de top in productia de carbune metalurgic.

Comentand evenimentul, Directorul General al OAO "Mechel", Evgeny Mikhel a declarat: "Aceasta tranzactie reprezinta un pas in realizarea strategiei actualizate a OAO 'Mechel', care este indreptata catre dezvoltarea directiilor de productie cheie si vanzarea business-urilor non-profil. Cu ceva timp in urma am anuntat intentiile noastre de a iesi din sectorul metalurgic european, care in conjunctura actuala si prognozabila ramane in pierdere cronica. Acest fapt influenteaza negativ nu doar rezultatul financiar si fluxul banesc al Grupului, ci si majoreaza cheltuielile, ceea ce noi nu ne putem permite, avand in vedere faptul ca investim in proiecte de perspectiva, precum zacamantul Elga si in Laminorul universal de sine de cale ferata. La o pierdere planificata la intreprinderile romanesti in anul 2013 in valoare de 2,4 miliarde de ruble, actuala tranzactie va avea un efect financiar pozitiv pentru actionarii nostri. Fluxurile banesti eliberate vor fi directionate atat pentru activitatea operationala, cat si pentru reducerea datoriei companiei."

Informatia aparuse inca din toamna candpresa rusa anunta scoaterea la vanzare a numeroase active, inclusiv uzinele detinute in Romania, pentru care miza sa obtina 150 milioane de dolari (doar pentru combinatele Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Laminorul Braila si Ductil Steel), poitrivit Kommersant.ru potrivit Mediafax. Mechel intentioneaza ca prin vanzarea activelor sa isi reduca datoriile si sa finanteze un proiect minier.

Grupul este prezent in Romania din 2002 si detine Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Otelu Rosu si Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.

Consiliul Director al Mechel a aprobat vanzarea partiala sau totala a mai multor active din Rusia, Romania, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan si Marea Britanie, care nu se mai incadreaza in strategia companiei, se arata intr-un comunicat al grupului, citat de Komersant. De asemenea, Mechel are nevoie de bani pentru a-si reduce datoriile, care se cifreaza la 9,4 miliarde euro, si pentru a finanta exploatarii miniere Elga, proiect prioritar pentru companie.

Printre activele considerate incompatibile cu strategia grupului se numara si companiile controlate prin Eastern European Steel Division SRL, se spune in comunicat. Firma a fost infiintata in 2008 pentru coordonarea activitatilor din Romania.

Potrivit cotidianului rus de afaceri Kommersant, Mechel vrea sa vanda patru combinate din Romania pentru suma totala de 150 milioane de dolari:

  • 46 milioane dolari pentru Mechel Targoviste;
  • 33 milioane de dolari pentru Mechel Campia Turzii;
  • 32 milioane dolari pentru Laminorul Braila;
  • 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.