Romania si Bulgaria. O comparatie a celor doua economii
Intra in text si vezi cum arata o comparatie a economiei Romaniei si Bulgariei
In Bulgaria sistemul fiscal este unul relaxat si stabil, spre deosebire de Romania unde Codul Fiscal este schimbat frecvent iar oamenii de afaceri nu sunt consultati sau luati in seama la modul serios. Moneda nationala bulgara are un curs fix astfel ca importurile extracomunitare nu comporta riscuri valutare. Ei au Consiliu Monetar si un curs fix, la noi regumul este de flotare controlata.
In afara de cota TVA, care s-a modificat acum 10 ani, celelalte taxe si impozite au ramas constante la vecinii bulgari de aproape 20 de ani.
In graficul de mai jos aveti numarul de someri din cele doua tari. Ca numar, avem mai multi someri, dar populatia de la noi este mult mai mare. Ca procent din total populatie activa, stam mai bine. Depinde de unghiul din care privesti.
In Bulgaria mai avem si costuri mai mici cu forta de munca, capitalul minim de 1 euro pentru constituirea unei societati si preturile mici ale proprietatilor si chiriilor.
Pentru comparatie, daca in Romania impozitul pe profit este de 16%, in Bulgaria el se situeaza la 10% si este platit anual, nu trimestrial.
In graficul de mai sus aveti rata somejului, ajustata sezonier.
Firmele din tara vecina nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie a anului urmator.
In timp ce in Romania recuperarea de TVA este incerta, in Bulgaria exista un termen fix de 45 de zile de la cerere, urmand ca statul sa platesca dobanzi daca intarzie cu plata TVA-ului.
Un alt avantaj al mediului economic bulgaresc este cursul fix de schimb leva-euro, spre deosebire de Romania, unde cursul valutar este fluctuant. Astfel, 1 euro este cotat la 1,95 leva, in timp ce in Romania cursul leu-euro variaza in jurul valorii de 4,4RON.
Mai jos aveti rata inflatiei.
In plus, in statul bulgar, inregistrarea ca platitor de TVA este obligatorie numai atunci cand cifra de afaceri depaseste 50.000 leva (aprox. 25.000 eur) in ultimele 12 luni. Dupa inregistrarea ca platitor de TVA, se poate reveni la incadrarea de neplatitor, numai daca cifra de afaceri este mai mica de 50.000 leva in ultimele 18 luni.
Potrivit legislatiei bulgare, la constituire, nicio firma nu este platitoare de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA se face ulterior.
In graficul de mai sus aveti o cpmparatie a produsului intern brut din Romania si Bulgaria
Daca cifra de afaceri a firmei va depasi 50.000 leva/12 luni, firma va fi inregistrata automat (de catre fisc) ca platitoare de TVA , iar proprietarii firmei vor face documentatia necesara. Documentatia si procedurile de inregistrare ca platitor de TVA sunt un serviciu distinct si se taxeaza separat cu 200 de euro.Mai jos, aveti consumul de electricitate per capita din cele doua tari
Portofelele bulgarilor sunt intr-o stare mai buna decat ale romanilor si in curand chiar grecii ii vor invidia, spunea ministrul de Finante din Bulgaria.
"Bulgaria a depasit deja Romania in ceea ce priveste veniturile pe cap de locuitor", a spus Simeon Djankov, adaugand ca in cativa ani vor fi pe picior de egalitate cu grecii.
Novinite scrie ca ministrul pare sa nu ia in seama datele oficiale care arata ca Bulgaria este cea mai saraca tara a Uniunii Europene in ceea ce priveste produsul intern brut pe cap de locuitor si ca salariile bulgarilor sunt printre cele mai mici din uniune. In continuare, aveti cheltuielile turistilor, potrivit datelor Eurostat
Daca facem o comparatie intre Romania si Bulgaria, observam ca ambele tari au facut parte din blocul comunist, au iesit in acelasi timp din el, au o clima asemanatoare, tipul de turism cerut de relief este aproximativ acelasi si in ambele tari exista conditii pentru turismul cultural. In plus, Romania are avantajul Deltei Dunarii, potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.
Totusi, in conditii asemanatoare, Bulgaria a atras in 2011 peste 9 milioane de turisti straini.
Urmeaza un grafic comparativ privind consumul de energie.
Pentru a atrage turistii, in special pe cei germani, bulgarii au inceput sa achizitioneze licente de la marile lanturi hoteliere, precum LTI, ITS, Riu, Kempinski, Sol Melia. Aceste licente s-au dat si se prelungesc si astazi pe criterii stricte.
O astfel de licenta se obtine printre altele prin obligativitatea licentiatului de a face investitii in unitatea hoteliera. In plus, de foarte multe ori, in hotel activeaza un manager din partea companiei ce atribuie licenta.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
In Bulgaria pana si casele de la strazile principale sunt foarte saracacioase! Parcul auto este foarte vechi, aspectul oraselor este cam cum era la noi prin anii '90, strazile nu sunt semnalizate corespunzator rutier, iar politia rutiera se bucura la 10 euro nespus. Am intalnit bulgari care vorbeau mult mai bine romaneste decat multi unguri din Romania.
Asta este Bulgaria iar cifrele respective sunt puse pe tapet doar pentru a atrage bani si investiti dar defapt bulgarii sunt foarte saraci, infrastructura este mult mai proasta decat cea din Romania iar veniturile sunt mult mai mici la ei.
Va recomand sa taiati Bulgaria de la N la S cu masina, in drum spre Grecia si va veti convinge.
Trist
Totusi cand ma intorceam din Grecia, tot noaptea am nimerit imediat dupa granita o coloana in care am stat cam 2 ore, numai masini de Sofia. Era duminica seara, presupun ca sunt cei care se duc in weekend in Salonic. Dupa ce am trecut de Sofia nu mai era nicio masina.
Tot ii trageti langa cu imprumuturile si flota!
Daca-ti furau buletinul nu mai stiai nici cine esti.
Bravo lor. ! In super market-urile straine de la noi gasesti Tzazikiprodus in BULGARIA nu la noi. Si branza, iaurt , tot de la ei , sau din Ungaria, Polonia. La noi hotia si nesimtirea sunt mai mari decat dragostea de tara.
drumurile sunt cam la fel de bune, dar sunt mai avansati la autostrazi ca noi, semnalizarea este intr-adevar ceva mai proasta la ei.
noi avem Delta Dunarii si ne miram de ce nu vin multi straini? sa vada ce? braconaj salbatic, gunoaie, hoteluri de neam prost si preturi nesimtite?
per total imi face impresia ca se misca ceva mai bine ca noi ca ritm de dezvoltare in chestiile esentiale.
oricum impreuna suntem ultimele janghine din UE, slaba satisfactie sa te declari superior ca tara in conditiile astea.
Si tot in privinta imagiii, taxa de pod la Giurgiu e de cateva ori mai mare in Romania decat in Bulgaria, in schimb partea noastra de pod e plina de gropi iar a lor neteda ca in palma.
Saraci asa cum sunt, fac treaba. Daca ar fi avut resursele noastre, probabil acum ne radeau in nas.
Stam mai bine ca ei aproape la orice. Exceptiile sunt turismul, unde se vede managementul german si taxele, care la ei sunt mai mici si mai stabile. In rest, cam la orice capitol stam mai bine
Domnilor care ati scris articolul- ati fost vreodata in Bulgaria? Poate ati trecut noaptea cu avionul/autocarul si nu ati observat ca Bulgaria de azi reprezinta Romania de acum 10 ani- ma refer la infrastructura (in niciun caz nu au drumuri mai bune ca Romania), parc de masini, case, cum arata orasele etc.
Singura ramura unde ne-au depasit clar este turismul- intr-adevar sunt cu mult inaintea noastra. Dar si aici- bulgarul de rand care lucreaza in hoteluri/restaurante e vai steaua lui- se bucura la 5 euro spaga sa iti dea camera pe care o vrei.
Daca te imbogatesti fara sa muncesti nu te vei bucura de averea dobandita necinstit .
Va indemn sa construiti temeinic si sa va bucurati si voi de ce lasati in urma. Va vor pomeni romanii si veti ajunge nemuritori ! ce ziceti 'Drumarilor ".. nemuritori ? Fara masini de lux , fara castele , fara Monte Carlo ..OK ??
La noi , politrucii avizi de putere si de bani nu vor face asta niciodata, ASTA-I DIFERENTA!
Noi o tara mai mare, cu mai multe bogatii, cu oameni scoliti, romani, unguri, secui , cu un Guvern mare de tot nu reusim sa-i depasim pe bulgari ?
Domnul Ponta daca tot sunteti tot in fruntea Guvernului de ce nu va folositi tineretea si energia sa-i puneti la munca pe cei din echipa ?
Va vom trece cu vederea chestia aia cu plagiatul .
in Germania, incepand de la 1 Ian platesc 0,31 € / KWh. Pana acum era 0,26€ / KW
Si asta in conditiile in care nu am gaz si orice gatesc, trebuie sa o fac pe curent (desi exista o centrala pe bloc, care banuiesc ca merge pe gaz).
Ganditi-va insa nu la consumatorii casnici, ci la industrie...Un pret mai mic al energiei inseamna ca poti avea produse mult mai ieftine, si sa te impui.
De fapt, in perioada asta de criza si competitie, daca poti sa tii preturile mai mici o vreme, suficient cat sa dea ceilalti faliment sau sa se stabilizeze pe piata...esti cu adevarat avantajat.
Pretul la energie alaturi de razboiul valutelor sunt 2 mari probleme si surse de comert neconcurential.
Antrenand si alte state din Balcani in acelasi context, vom reusi realizarea unui flanc puternic economic pentru intreaga Europa.Totul depinde de sustinerea UE prin prisma acestor conditii.
In plus, indicatorii analizati, in izolare, nu spun nimic. Daca ai o industrie cu o gramada de combinate siderurgice sau de aluminiu, vs. o industrie cu procese si produse mai putin energofage, nici macar consumul raportat la populatie, nici macar raportat la PIB sau la produsul industrial brut nu spune mare lucru. Si despre chestii gen birocratie, perceptia asupra coruptiei, eficienta si rapiditatea administratiei fiscale, a justitiei si alti factori extrem de importanti pt. mediul economic nu se zice nimic.
dar sa nu uitam ca asa-numita bunastare a romanilor e in proportie de 80% din CREDITE bancare - masina noua, apartamente renovate, haine de firma, etc, etc.
Epoca creditelor doar cu buletinul a trecut - urmeaza sa platim datoriile, dar e din ce in ce mai greu cand locuri de munca sunt tot mai putine, economia merge in jos. In urmatorii ani executarile silite vor exploda, bancile nu-i vor mai tolera pe datornici.
Si inca ceva: Romania s-a imprumutat masiv de la FMI, pe cand bulgarii nu prea, iar banii au fost pompati nu in economie, ci in salrarii si pensii - sectoare din care banii nu se mai intorc inapoi.
Parerea mea este ca in cativa ani - Bulgaria va intrece Romania aproape in toate domeniile.