Dublarea facturilor la electricitate fata de decembrie a dus miercuri la depunerea mandatului guvernului Borisov, dupa demonstratii care au durat aproape doua saptamani. Tara vecina are insa, comparativ cu Romania, si avantaje si deavantaje economice- bulgarii au taxe mai reduse, o stabilitate si predictibilitate fiscala mai ridicate, sosele mai bune, un curs fix al levei, iar in ultimii 4 ani, Bugaria a servit compatriotilor nostri fie la mutarea afacerilor, fie la inmatricularea de autoturisme. Exista de asemenea si puncte slabe ale celor doua economii-romane si bulgare.

Intra in text si vezi cum arata o comparatie a economiei Romaniei si Bulgariei

In Bulgaria sistemul fiscal este unul relaxat si stabil, spre deosebire de Romania unde Codul Fiscal este schimbat frecvent iar oamenii de afaceri nu sunt consultati sau luati in seama la modul serios. Moneda nationala bulgara are un curs fix astfel ca importurile extracomunitare nu comporta riscuri valutare. Ei au Consiliu Monetar si un curs fix, la noi regumul este de flotare controlata.

In afara de cota TVA, care s-a modificat acum 10 ani, celelalte taxe si impozite au ramas constante la vecinii bulgari de aproape 20 de ani.

In graficul de mai jos aveti numarul de someri din cele doua tari. Ca numar, avem mai multi someri, dar populatia de la noi este mult mai mare. Ca procent din total populatie activa, stam mai bine. Depinde de unghiul din care privesti.

In Bulgaria mai avem si costuri mai mici cu forta de munca, capitalul minim de 1 euro pentru constituirea unei societati si preturile mici ale proprietatilor si chiriilor.

Pentru comparatie, daca in Romania impozitul pe profit este de 16%, in Bulgaria el se situeaza la 10% si este platit anual, nu trimestrial.

In graficul de mai sus aveti rata somejului, ajustata sezonier.

Firmele din tara vecina nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie a anului urmator.

In timp ce in Romania recuperarea de TVA este incerta, in Bulgaria exista un termen fix de 45 de zile de la cerere, urmand ca statul sa platesca dobanzi daca intarzie cu plata TVA-ului.

Un alt avantaj al mediului economic bulgaresc este cursul fix de schimb leva-euro, spre deosebire de Romania, unde cursul valutar este fluctuant. Astfel, 1 euro este cotat la 1,95 leva, in timp ce in Romania cursul leu-euro variaza in jurul valorii de 4,4RON.

Mai jos aveti rata inflatiei.

In plus, in statul bulgar, inregistrarea ca platitor de TVA este obligatorie numai atunci cand cifra de afaceri depaseste 50.000 leva (aprox. 25.000 eur) in ultimele 12 luni. Dupa inregistrarea ca platitor de TVA, se poate reveni la incadrarea de neplatitor, numai daca cifra de afaceri este mai mica de 50.000 leva in ultimele 18 luni.

Potrivit legislatiei bulgare, la constituire, nicio firma nu este platitoare de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA se face ulterior.

In graficul de mai sus aveti o cpmparatie a produsului intern brut din Romania si Bulgaria

Daca cifra de afaceri a firmei va depasi 50.000 leva/12 luni, firma va fi inregistrata automat (de catre fisc) ca platitoare de TVA , iar proprietarii firmei vor face documentatia necesara. Documentatia si procedurile de inregistrare ca platitor de TVA sunt un serviciu distinct si se taxeaza separat cu 200 de euro.Mai jos, aveti consumul de electricitate per capita din cele doua tari

Portofelele bulgarilor sunt intr-o stare mai buna decat ale romanilor si in curand chiar grecii ii vor invidia, spunea ministrul de Finante din Bulgaria.

"Bulgaria a depasit deja Romania in ceea ce priveste veniturile pe cap de locuitor", a spus Simeon Djankov, adaugand ca in cativa ani vor fi pe picior de egalitate cu grecii.

Novinite scrie ca ministrul pare sa nu ia in seama datele oficiale care arata ca Bulgaria este cea mai saraca tara a Uniunii Europene in ceea ce priveste produsul intern brut pe cap de locuitor si ca salariile bulgarilor sunt printre cele mai mici din uniune. In continuare, aveti cheltuielile turistilor, potrivit datelor Eurostat

Daca facem o comparatie intre Romania si Bulgaria, observam ca ambele tari au facut parte din blocul comunist, au iesit in acelasi timp din el, au o clima asemanatoare, tipul de turism cerut de relief este aproximativ acelasi si in ambele tari exista conditii pentru turismul cultural. In plus, Romania are avantajul Deltei Dunarii, potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.

Totusi, in conditii asemanatoare, Bulgaria a atras in 2011 peste 9 milioane de turisti straini.

Urmeaza un grafic comparativ privind consumul de energie.

Pentru a atrage turistii, in special pe cei germani, bulgarii au inceput sa achizitioneze licente de la marile lanturi hoteliere, precum LTI, ITS, Riu, Kempinski, Sol Melia. Aceste licente s-au dat si se prelungesc si astazi pe criterii stricte.

O astfel de licenta se obtine printre altele prin obligativitatea licentiatului de a face investitii in unitatea hoteliera. In plus, de foarte multe ori, in hotel activeaza un manager din partea companiei ce atribuie licenta.