Intra in text si vezi cum arata un process verbal de inventariere a continutului unui bancomat din centrul Capitalei.
"Costurile cu un ATM sunt de ordinul catorva sute de Eur lunar, spune un alt bancher. Iar veniturile nu depasesc cu mult aceste costuri. Daca tragem o linie, in medie (avem bancomate mai profitabile si mai putin proofitabile, in functie de numarul de tranzactii care se fac) obtinem un profit de 300 de euro/bancomat.
“Sunt costuri legate cu achizitionarea dispozitivului (aprox. 10.000 eur) si costuri de intretinere , care variaza: securitate (senzori, monitorizare video), chirie (pentru cele off-site, in afara zonei de 24 ore din banca), electricitate, mentenanta hardware, telecomunicatii, procurare cash, interventii (alimentare, carduri blocate).
Costurile lunare contin mai multe componente, vezi mai sus; variaza intre 200 - 1000 si peste (euro) lunar, iar venitul mediu lunar generat de un ATM variaza foarte mult in functie de locatie, numarul de tranzactii si tipul acestora (on-us sau not-on-us)”, spune un alt jucator din piata bancara

"Nu dorim sa comunicam cifre legate de sumele din ATM-uri dintr-un motiv foarte simplu: am putea atrage spargatorii daca am comunica aceste date iar pentru o banca uneori ATM-ul e mai valoros decat continutul sau", spune un alt jucator din piata.
Potrivit procesului verbal de mai sus, in bancomat se aflau 43.000 de lei, in ultima zi a anului trecut. Aparatul era montat undeva pe Magheru, in plin centru al Capitalei.
O banca din ultima treime a clasamentului a cumparat recent cateva ATM-uri si cateva POS-uri. Pe ATM a dat 48.000 de lei (TVA inclus) “Sunt profitabile, sa stiti”, spune seful achizitiilor din banca respectiva. La un ATM profitul estimat pe care il scoatem lunar este de circa 400 de eur . La POS, discutam de vreo 95 de lei profit pe luna. Valorile sunt calculate ca medie lunara in ron
Numar tranzactii Others-On-us Domestic / ATM / luna 900
Media unei tranzactii Others-On-us Domestic la ATM (RON) 250
Numar tranzactii Others-On-us International / ATM / luna 40
Media unei tranzactii Others-On-us International la ATM (RON) 450
Numar tranzactii interogare sold On-us / ATM / luna 100
Numar tranzactii interogare sold Others-On-us / ATM / luna 100
Costuri fixe (RON) Valori
Costul liniei de comunicatie a unui ATM Off-site / luna 540 540
Costul chiriei / luna / ATM Off-site 600 600
Total Costuri Fixe 1,140
Costuri variabile (RON) Valori
Cost tranzactii ATM / luna 0 0
Cost administrare ATM / luna 50 50
Cost administrare ATM post-garantie / luna 270 200
Cost consumabile / luna 35 35
Cost alimentare ATM/ luna 500 500
Total Costuri Variabile 785
TOTAL COSTURI (RON) 1,925
Venituri (RON) Valori
Taxa de Interchange (Other-on-us, Domestic) 0.5% + 2.5 RON 3375
Taxa de Interchange (Other-on-us, International) 3.50 140
Venituri din Interogare sold (Other-on-us, Domestic) 0.78 78
Venituri din Interogare sold (Other-on-us, International) 0.78 78
TOTAL VENITURI (RON) 3,671
VALOARE NETA 1,746
- Cine a inventat bancomatul si mai ales din ce cauza?
Inventatorul primul bancomat din lume John Shepherd-Barron a decedat in mai 2010 , la vârsta de 84 de ani, în nordul Scoţiei.
John Shepherd-Barron a spus că a inventat primul ATM după ce a fost concediat de la banca la care lucra. La acea vreme, cardurile de plastic încă nu existau, iar bancomatele funcţionau în bază de cecuri.
Primul bancomat din lume a fost instalat la Londra în anul 1967.
El nu si-a inregistrat patentul si nici nu s-a imbogatit de pe urma aparitiei bancomatelor. A primit doar diplome si medalii, fiind un tip modest si mereu zambitor.
Intrebat cum i-a venit ideea, Barron si-a amintit cum a intarziat 5 minute peste ora inchiderii bancii cu care lucra si nu a mai putut incasa un cec foarte important pentru el. „Asa ca m-am gandit ce ar fi daca am face un automat care sa elibereze cash in baza unor cecuri, carduri sau alte instrumente. Initial, codul PIN trebuia sa aiba 6 cifre, dar am renuntat la doua cifre pentru ca nevasta-mea nu putea retine un sir mai lung de 4 cifre” a explicat Barron. Nevasta lui a fost Caroline Murray, fiica lui Sir Kenneth, presedintele din acea vreme al Royal Bank of Scotland.
A trebuit sa fac de curand o plata intr-un cont polonez, in zloti. Dupa ce-am verificat la destule banci, am ajus la BT, care e singura de care stiu eu ca face si operatii in zloti, si in multe alte valute. Multe alte banci (nu tin sa dau nume ca sa nu arunc cu noroi doar in unele dintre ele) se limiteaza doar la cateva monede mai des intalnite in RO.
In UK de exemplu, 95% din bancomate sunt "FREE CASH WITHDRAWALS", adica indiferent daca tu ai cont la banca respectiva sau nu, folosesti bancomatul pentru orice fel de tranzactie fara sa fi taxat: extragere de numerar, statement bancar, chitante etc.
In Romania, bancomatul te taxeaza pana si daca ai cont la banca al carui bancomat pe care il folosesti , inadmisibil
Bancile insa s-au lacomit si desi au conceput operatiunile in asa fel incat sa castige, n-au apreciat corect riscul, si au dat credite unora care nu trebuiau sa le primeasca, sau nu trebuiau sa le primeasca pana la nivelul la care s-au indatorat. Asta nu face operatiunile bancilor din RO mai putin oneroase, din contra.
sa le luam pe rand: ai taxa de deschidere de cont, ai taxa de card, ai taxa de retragere, acum ai si dobanda zero. pai sa declare ca ii incurcam cu banii nostri, sa stim si noi o treaba, poate ei de fapt vor sa faca un ong pentru salvarea copiilor din africa si noi ii tinem cu forta in sistemul bancar.
zilele trecute am vrut sa intru intr-o banca sa intreb si eu ceva, dar o fatuca a fost mult mai rapida si a inchis usa cu cheia, ca se terminase programul. mega respect:-)
Deci lucrurile nu sunt deloc grave. insa ai oricand libertatea sa mergi la alta banca unde iti iau costurile astea si situatia este mai putin grava lol
- nu am plătit nici o taxă de deschidere,
- cardul e gratuit, nu are nici taxă de emitere şi nici de administrare
- nu am nici o taxă de retragere de la bancomatele ING
- nu am nici taxă de depunere la automatul ING
- pe contul de economii, care se oferă gratuit alături de contul de economii, dobânda este de 4%. Cam puţin, dar nu mă interesează nici dacă-i zero, n-am bani de ţinut degeaba şi mi-am făcut cardul ca să nu umblu cu ei în buzunar.
- primesc înapoi 3% din valoarea utilităţilor plătite prin ING, ceea ce acoperă costurile lunare sau chiar mai mult de atât.
- singurul cost lunar este cel de administrare cont curent, în cuantum de 3 lei pe lună. Devine gratuit dacă primesti salariul în acest cont.
- dacă vrei internet banking, mai plăteşti 3 lei lunar. Este principalul motiv pentru care am ales banca, calitatea serviciilor de Internet Banking.
Ca şi plusuri este pentru prima oară, dintre toate băncile în care am fost nevoit să intru, când întradevăr m-am simţit tratat cu respect. Când am zis că vreau o copie xerox după documentele semnate, am rămas surprins cât de promt a răspuns că da, nici o problemă.
Încă un motiv pentru care i-am ales: prefer să plătesc 3 lei lunar taxă de administrare dar când îmi intră 1000 de lei să găsesc în cont 1000 de lei, nu 950. Şi mai ales când trimit cuiva 1000 de lei, el va primi 1000, nu 9xx ca la alte bănci la care cică ai taxe zero. Taxe zero nu există, pe undeva banca îşi ia banii şi prefer să fie la vedere, nu să mă facă pe la spate prin buzunare.
Va informam ca incepand cu data de 10 aprilie 2013, dobanda pentru conturile curente in lei ING Cont’ROL, Cont’ROL Student si cont curent in lei va fi 0.
nu o fi mai rau decat la alte banci, mi-e greu sa fac comparatie, lucrez si cu bcr si cu bt, dar pe situatii diferite. nu e locul sa povestesc mai mult, as parea angajatul vreunei banci concurente, zic doar ca dvs prezentati numai lapte si miere, eu observ de la an la an cum cresc costurile/scad beneficiile la aceasta banca si cu siguranta la altele.
numai bine.
Pe scurt:
- contul curent = dobândă zero
- contul de economii = dobândă 4%
Ideea este că dacă ai pentru o perioadă de chiar şi o zi bani de care nu ai nevoie momentan, poţi să-i transferi în contul de economii şi încep să acumuleze dobândă. Oricând îi poţi muta înapoi în contul curent când vrei să-i cheltui. Transferurile între propriile tale conturi este gratuit.
Acum că dobânda acea de 4% este o dobândă real negativă comparativ cu inflaţia, este altă poveste. Dar cât timp oricum stau banii în cont, e mai mult decât nimic.
Cum am spus, sunt doar 2 luni de când mi-am deschis contul, iar până acum nu am avut experienţe negative. Dvs. aveţi ani de zile de colaborare, este normal că aţi apucat să vedeţi şi părţile mai puţin bune. Am citit pe net foarte mult povestile de groază despre bănci până să iau o decizie. Când va fi cazul, nu voi ezita să mă plâng şi eu de ING. Una din motivele pentru care i-am ales a fost ca pe viitor contactul să fie minim cu funcţionarele băncii. Iar cât timp pot să ridic sau să depun banii direct în bancomat şi am internet banking, probabil voi mai schimba vreo vorbă cu ele doar când îmi va expira cardul. Deşi deocamdată mi-au lăsat o impresie bună prin cât de săritoare văd că sunt cu bătrânele care vin la bancomatul lor să-şi achite utilităţile.
De aia in tarile civilizate (nu la noi) banca nu te taxeaza daca folosesti atm pt ca costul de la ghiseu e mai mare.
In fine, la noi te taxeaza si la interogare sold (o interogare a unei baze de date) , ce sa mai vb de extragere.
Băncile din România funcționează exclusiv în detrimentul clientului, cu binecuvântarea și tot sprijinul posibil din partea BNR! "Luați-i și jumuliţi-i, sunt ai voștri!".
Imaginați-vă într-o situație în care aveți nevoie urgentă de bani, aparatul nu vă eliberează suma dar vă debitează contul iar funcționara vă spune senină ca durează maxim 30 de zile!