In Romania sunt circa 11.000 de bancomate, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala. Cele mai multe sunt operate de BCR (2400), urmate de BRD (peste 1500) si Raiffeisen (1200). Costul unui ATM este de circa 10.000 de euro in medie, au spus pentru HotNews.ro surse din piata. Iar profitul bancii adus de un bancomat este de circa 3-400 euro lunar. Cat despre sumele care zac in bancomate, depind foarte mult de unde e amplasat automatul.”Cand alimentam un bancomat ne uitam la media zilnica a retragerilor si nu bagam bani cu mult peste aceasta medie”, au mai spus sursele citate.

Intra in text si vezi cum arata un process verbal de inventariere a continutului unui bancomat din centrul Capitalei.

"Costurile cu un ATM sunt de ordinul catorva sute de Eur lunar, spune un alt bancher. Iar veniturile nu depasesc cu mult aceste costuri. Daca tragem o linie, in medie (avem bancomate mai profitabile si mai putin proofitabile, in functie de numarul de tranzactii care se fac) obtinem un profit de 300 de euro/bancomat.

“Sunt costuri legate cu achizitionarea dispozitivului (aprox. 10.000 eur) si costuri de intretinere , care variaza: securitate (senzori, monitorizare video), chirie (pentru cele off-site, in afara zonei de 24 ore din banca), electricitate, mentenanta hardware, telecomunicatii, procurare cash, interventii (alimentare, carduri blocate).

Costurile lunare contin mai multe componente, vezi mai sus; variaza intre 200 - 1000 si peste (euro) lunar, iar venitul mediu lunar generat de un ATM variaza foarte mult in functie de locatie, numarul de tranzactii si tipul acestora (on-us sau not-on-us)”, spune un alt jucator din piata bancara

"Nu dorim sa comunicam cifre legate de sumele din ATM-uri dintr-un motiv foarte simplu: am putea atrage spargatorii daca am comunica aceste date iar pentru o banca uneori ATM-ul e mai valoros decat continutul sau", spune un alt jucator din piata.

Potrivit procesului verbal de mai sus, in bancomat se aflau 43.000 de lei, in ultima zi a anului trecut. Aparatul era montat undeva pe Magheru, in plin centru al Capitalei.

O banca din ultima treime a clasamentului a cumparat recent cateva ATM-uri si cateva POS-uri. Pe ATM a dat 48.000 de lei (TVA inclus) “Sunt profitabile, sa stiti”, spune seful achizitiilor din banca respectiva. La un ATM profitul estimat pe care il scoatem lunar este de circa 400 de eur . La POS, discutam de vreo 95 de lei profit pe luna. Valorile sunt calculate ca medie lunara in ron

Numar tranzactii Others-On-us Domestic / ATM / luna 900

Media unei tranzactii Others-On-us Domestic la ATM (RON) 250

Numar tranzactii Others-On-us International / ATM / luna 40

Media unei tranzactii Others-On-us International la ATM (RON) 450

Numar tranzactii interogare sold On-us / ATM / luna 100

Numar tranzactii interogare sold Others-On-us / ATM / luna 100

Costuri fixe (RON) Valori

Costul liniei de comunicatie a unui ATM Off-site / luna 540 540

Costul chiriei / luna / ATM Off-site 600 600

Total Costuri Fixe 1,140

Costuri variabile (RON) Valori

Cost tranzactii ATM / luna 0 0

Cost administrare ATM / luna 50 50

Cost administrare ATM post-garantie / luna 270 200

Cost consumabile / luna 35 35

Cost alimentare ATM/ luna 500 500

Total Costuri Variabile 785

TOTAL COSTURI (RON) 1,925

Venituri (RON) Valori

Taxa de Interchange (Other-on-us, Domestic) 0.5% + 2.5 RON 3375

Taxa de Interchange (Other-on-us, International) 3.50 140

Venituri din Interogare sold (Other-on-us, Domestic) 0.78 78

Venituri din Interogare sold (Other-on-us, International) 0.78 78

TOTAL VENITURI (RON) 3,671

VALOARE NETA 1,746

  • Cine a inventat bancomatul si mai ales din ce cauza?

Inventatorul primul bancomat din lume John Shepherd-Barron a decedat in mai 2010 , la vârsta de 84 de ani, în nordul Scoţiei.

John Shepherd-Barron a spus că a inventat primul ATM după ce a fost concediat de la banca la care lucra. La acea vreme, cardurile de plastic încă nu existau, iar bancomatele funcţionau în bază de cecuri.

Primul bancomat din lume a fost instalat la Londra în anul 1967.

El nu si-a inregistrat patentul si nici nu s-a imbogatit de pe urma aparitiei bancomatelor. A primit doar diplome si medalii, fiind un tip modest si mereu zambitor.

Intrebat cum i-a venit ideea, Barron si-a amintit cum a intarziat 5 minute peste ora inchiderii bancii cu care lucra si nu a mai putut incasa un cec foarte important pentru el. „Asa ca m-am gandit ce ar fi daca am face un automat care sa elibereze cash in baza unor cecuri, carduri sau alte instrumente. Initial, codul PIN trebuia sa aiba 6 cifre, dar am renuntat la doua cifre pentru ca nevasta-mea nu putea retine un sir mai lung de 4 cifre” a explicat Barron. Nevasta lui a fost Caroline Murray, fiica lui Sir Kenneth, presedintele din acea vreme al Royal Bank of Scotland.

Citeste si povesti amuzante cu romani si bancomate