"Clientela romaneasca de private banking este foarte conservatoare, a declarant vineri la Sinaia Dragos Neacsu, CEO al Erste Asset Management la o conferinta organizata de revista Piata Financiara. 80-90 la suta dintre clienti isi tin banii in depozite la termen in lei si euro, mai putin in dolari. Pentru noi, aceasta clientela reprezinta o provocare si vom deveni mult mai agresivi pe acest segment", a mai spus Neacsu. Potrivit acestuia, una din tintele EAM pe 2013 a fost atins in aceste zile. Cele 5 fonduri administrate de Erste Asset Management au trecut de 4 miliarde de lei. Totalul activelor fondurilor mutuale nu depasesc 2% din PIB., aproximativ egale ca pondere cu activele administrate de pensiile private

Dragos NeacsuFoto: Hotnews

Pentru 2013, Neacsu estimeaza o crestere cu 20-30% a afacerilor grupului. La sfarsitul lunii noiembrie 2012, Erste Asset Management avea in administrare peste 3,6 miliarde RON si o cota de piata de 36,96% pe piata fondurilor deschise de investitii. Investitorii in fondurile locale de investitii au rascumparat titluri in valoare de 4,411 miliarde lei, in 2012, dintr-un total de subscrieri de 5,903 miliarde lei, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania.

Alte declaratii ale lui Dragos Neacsu:

  • Noul ASF va trebui sa faca mai mult munca de traducere in zina reglementarii pietei financiare iar noi trebuie sa avem puterea de a face un lobby mai eficient
  • Fondurile de pensii aloca sub 1% in fonduri mutuale. Noi sustinem cresterea acestor alocari la 10% a limitei maxime.
  • In prezent, 40% din activele gestionate sunt investite pe piete din afara. Piata de la noi e prea putin adanca pentru a avea in ce investi.

Dobanzile in scadere oferite de banci au orientat investitorii catre fonduri mutuale, explica Neacsu succesul Erste Asset Management.

.

La 31 decembrie 2012, existau 241.368 de investitori in fondurile locale.

Structura fondurilor administrate local arata un procent de 49,6 suta fonduri de obligatiuni, 42,5 fonduri monetare, 5 la suta fonduri de actiuni, 2,6 la suta, fonduri diversificate.