Van Groningen, Raiffeisen: Romania afiseaza o rata a neperformantelor mai inrautatita decat in realitate, afectand imaginea externa
Van Groningen aminteste ca pe plan international nu se mai iau in calcul dobanzile aferente partii provizionate a unui credit, ponderea provizionarii fiind calculata in principal in functie de garantiile existente, in vreme ce BNR obliga bancile sa calculeze dobanzi si pentru creditul provizionat, chiar daca sunt reduse sansele de recuperare a respectivelor dobanzi de la clienti.
Ca o consecinta a acestui mod de calcul, mai spune CEO-ul Raiffeisen Bank Romania, rata NPL publicata de BNR (care a depasit 18% la finalul lui 2013) contine niveluri mai ridicate de dobanzi decat indicatorii publicati de alte tari.
Groningen da si un exemplu de calcul: cazul ueni persoane care inceteaza sa-si mai plateasca rata la credit, moment in care mai are de rambursat 10.000 de lei cu o dobanda de 10%, la care se adauga inca 10% drept dobanda penalizatoare pentru intarziere.
In acest caz, banca dintr-o alta tara nu mai calculeaza respectivele dobanzi, dupa intarzieri de 180 de zile la rambursarea creditului, ceea ce inseamna ca valoarea creditului neperformant inregistrat in contabilitatea bancii este de 11.000 de lei, reprezentand principalul de 10.000 si 1.000 de lei dobanda aferenta celor 180 de zile de intarziere. Din acest moment, valoarea creditului restant nu se va mai schimba.
In schimb, banca din Romania vor continua sa calculeze dobanda si dupa 180 de zile, astfel ca dupa inca 180 de zile, valoarea restantei ajunge deja la 12.000 de lei.
Daca raportam valoarea celor doua restante la un portofoliu de credite de 100.000 de lei, banca din Romania va avea o rata a creditelor neperformante de 12%, fata de 10% in cazul bancii straine.
Iar rata pentru banca romaneasca se va inrautati odata cu trecerea timpului si acumularea de noi dobanzi si penalitati, in timp ce la banca din strainatate ramane stabila.
A doua diferenta, care duce de asemenea la cresterea ratei de neperformanta, este cea a politicii de scoatere in afara bilantului a creditelor neperformante (write off), precizeaza Groningen.
Cu cat un credit neperformant este scos mai rapid din bilant, cu atat indicatorul este mai bun. Insa BNR nu permite bancilor romanesti sa scoata creditele neperformante in afara bilantului decat "dupa epuizarea tuturor procedurilor legale".
Daca totusi fac asta, costurile aferente sunt considerate nedeductibile din taxe, asa incat in multe cazuri efortul financiar nu este justificat de valoarea sumei recuperate. Fapt care influenteaza nu doar rata creditelor neperformante ci si costul creditelor noi, considera seful Raiffeisen Bank.
"Intrebarea este, desigur, cat de mare este diferenta dintre rata creditelor neperformante din Romania si cea din alte tari. Singurul care poate afla este Banca Nationala a Romaniei (BNR), deoarece ei sunt cei care au acces la date consolidate. In opinia mea, ceva trebuie facut. In caz contrar, Romania va ajunge in curand la o rata a creditelor neperformante de 20%, care arata foarte rau in comparatie cu tarile vecine. Tari cu care suntem in competitie atunci cand vrem sa atragem investitii si finantare", conchide Steven van Groningen.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
1. prezinte date financiare pentru banca sa in cele doua variante
2. cand se duce la negociere atrage atentia partenerului asupra acestei probleme prezentand datele pentru Romania alterate conform unor estimari proprii - se pot face pe baza de analogii si serii de date dar nu se stie cat de exacte sunt..
In ceea ce priveste modificarile propuse am urmatoarele intrebari:
1. clientului care nu mai plateste ratele ce suma ii cere Banca, dupa ce calcule?
2. vrem sigur sa avem o imagine mai frumoasa sau una mai sanatoasa, apropo de dobanda si fara dobanda
3. ... pana la epuizarea tuturor cailor de atac pentru scoaterea in afara bilantului arata ca justitia functioneaza lent - banca se vaita, dar se vezi cum se vaita business-ul... Problema este in alta parte,nu la BNR,nu la Raiffeisen, nu la creditat ci in sistemul de justitie - ce sa facem cu el sa maerga mai repede si mai corect????
4. oare a prezentat Raiffeissen o propunere in acest sens la BNR sau la Asociatia Bancara??? Daca NU ma pune serios pe ganduri...
In concluzie sistemul este blocat, nu de o hartie sau de o reprezentare, ci de o lentoare in rezolvarea problemelor - vine din toate partile!
Sort them! Don't cry Raiffeissen!
Cata vreme e Isarescu guvernator al BNR, eu zic ca avem noroc. Altfel cine stie ce reglementari iresponsabile am avea in domeniul bancar.
Spre exemplificare: daca se scoate imediat, sau dupa un termen fix, din bilant un credit neperformant, dar dupa inca trei luni de formalitati creditul ajunge sa fie platit, aia cum se inregistreaza, ca profit? Profit de pe ce investitie? O masura de genul asta ar servi doar la exonerarea de raspundere intr-un termen scurt a unor banci iresponsabile.