Totul dureaza cateva zile si costa cateva sute de euro, in functie de complexitatea cererii. "Au fost numeroase cazuri in care candidatii treceau in CV ori scoli pe care nu le absolvisera ori note mai mari decat in luasera in realitate, lucruri pe care aproape nimeni nu le verifica. Ca sa nu mai spun de faptul ca exista candidati care aplica la posturi in multinationale si care posteaza pe Facebook fotografii cu care compania nu s-ar mandri. Noi asta facem- verificam trecutul angajatilor si intocmim raportul de verificare", a declarat pentru HotNews Ioana Calen de la Mindit, primul serviciu local de verificare a trecutului angajatilor.

Pentru aceste verificari este nevoie de acceptul candidatului.

"Numarul de discrepante intre ce a fost declarat si ce a rezultat in urma verificarilor ne-a surprins si pe noi. Sunt doua tipuri de diferente: falsuri intentionate si "honest mistakes". Chiar si in cazul in care candidatul/angajatul nu minte intentionat, rapoartele noastre aduc informatii suplimentare managerului care trebuie sa ia decizia", a explicat pentru HotNews Irina Arsene, CEO-ul companiei.

Cat priveste acceptul celui verificat, adauga Arsene, nu au existat cazuri de refuz din partea candidatilor. "Vorbim de exemplu despre un candidat care aplica pentru un loc de munca - nu cred ca ar refuza sa i se verifice CV-ul inainte de a fi angajat. Iar daca in cazurile extreme in care se intampla acest lucru, simplul fapt ca a refuzat verificarea este un semnal de alarma pentru angajator", mai spune Arsene.

"Pretul unui item este undeva intre 30 si 50 EUR, depinzand de complexitate ( social media check pentru Director este mult mai complex decat pentru un Junior). In functie de lista de verificari incluse si de perioada pe care se doreste verificarea, pachetul pentru middle management costa intre 149 EUR - 200 EUR, iar pentru non-management marja de preturi este 99 EUR- 150 EUR. La top management poate ajunge pana la 500 EUR", a explicat pentru HotNews Irina Arsene, CEO-ul companiei.

  • De unde ar putea veni clientii?

"Primele companii interesate de verificarea trecutului angajatilor sunt cele in care exista "position of trust", si ma refer in primul rand la banci, spitale, scoli, aeroporturi - acele companii in care angajatul lucreaza direct cu bani, persoane vulnerabile sau este resposabil de securitatea altora. Mizez pe corporatii, pentru ca sunt primele care inteleg avantajele specializarii, si pentru ca de obicei au expunere internationala si deja cunosc acest serviciu, unele chiar externalizandu-l in prezent catre companii din afara. Dar cele care ar beneficia cel mai mult de verificarea trecutului angajatilor sunt IMM-urile, unde frauda interna (estimata la 5% din cifra de afaceri in US) sau angajarea unei singure persoane nepotrivite (pe care o estimez ca si cost pentru companie in medie la un salariu anual) poate sa reduca profitul semnificativ, sau chiar sa te scoata de pe piata", explica pentru HotNews.ro Arsene.

Verificarea trecutului angajatilor este o industrie cu ROI peste 900% in US. Pentru fiecare dolar investit, angajatorul primeste inapoi intre 5 si 16 dolari, ca rezultat al cresterii productivitatii, al numarului mai redus de angajati care lipsesc sau pleaca din firma si acoperirea mai buna a responsabilitatilor angajatorului.

  • "Unii angajatori vor sa verificam doar prezenta pe socil media, altii vor sa ne uitam doar daca au absolvit scolile din CV si cu notele pe care si le-au trecut in resume, altii vor un raport  complet", mai spune reprezentntul companiei. Rapoartele pot fi folosite si la evaluarile anuale in functie de care salariile angajatilor pot fi marite sau dimpotriva, micsorate.

Pentru posturile care presupun o pozitie de incredere, cum sunt cele din domeniul financiar, medical, educational, dar si in pozitiile de middle si top management, verificarea veridicitatii informatiilor din CV, cele furnizate la interviu, precum si a reputatiei profesionale a candidatului reprezinta o necesitate, mai spun oficialii companiei.

"In ultima perioada, predominata de instabilitate economica, numarul exagerarilor, omisiunilor si falsurilor din CV-urile potentialilor angajati au crescut. In acest context, verificarea trecutului profesional al acestora contribuie la reducerea riscurilor asociate cu fraudele de angajare (omiterea unor informatii importante - concedieri pe motive legate de comportament, etica, furt, etc.), exagerari in ceea ce priveste calificarile obtinute, nivelul de expertiza sau experienta, etc. "Procedura verificarii trecutului unui angajat sau potential angajat are in vedere nu doar obtinerea unor date oficiale (data angajarii, responsabilitati etc.) dar si informale (aspecte legate de etica muncii, confidentialitate, probleme de temperament sau relatii profesionale). In acest fel, angajatorii vor putea avea un tablou complet al reputatiei profesionale a candidatilor, reputatie care, dupa angajare, va fi transferata asupra companiei", se arata intr-un comunicat al Mindit.

Compania este condusa de Irina Arsene, absolventa de Informatica, avand un MBA Canadian la Bucharest School of Management in 2008. Ea si-a continuat studiile la Institute of Director din Londra.