A fost o speta care a atras atentia avocatilor, consultantilor, oameniilor din real-estate, inca de pe vremea cand nu era decat un "numar" pe rolul Curtii Europene de Justitie. La finalul anului trecut, decizia a facut valuri – era o premiera "istorica", prima decizie a CEJ implicand un litigiu privind TVA reclamat de o companie din Romania. "Ea confirma firmelor faptul ca nu e totul pierdut daca li se respinge o contestatie", comenteaza Daniel Anghel, partener PricewaterhouseCoopers, unul dintre regizorii victoriei, intr-un interviu in exclusivitate pentru Avocatura.com.

"Era doar o chestiune de a explica lucrurile foarte clar judecatorilor si de a-i convinge de faptul ca legislatia noastra nu era in linie cu cea comunitara”, spune, simplu, Daniel Anghel, partener la una dintre cele mai mari fime de audit si consultanta din lume, PricewaterhouseCoopers, despre decizia pentru care dezvoltatorii imobiliari vor da acatiste ani buni de-aici inainte.

Pentru ca, datorita ei, acestia vor putea cere statului banii inapoi pe costurile de TVA aferente demolarii constructiilor. Si cum, daca ne aducem aminte, achizitionarea de cladiri demolabile pentru a profita de teren a fost o adevarata practica in anii de boom imobiliar, impactul este unul mai mult decat important. "In termeni foarte simpli, inseamna un cost de suportat pentru companii mai mare cu un sfert fata de cel corect a fi fost in sarcina lor. In actualele conditii economice, cand toate companiile fac tot posibilul sa reduca din costuri, este de neacceptat pentru ele sa suporte niste cheltuieli impuse in mod incorect”, explica Daniel Anghel.

"Pentru prezent si viitor, decizia in cazul Gran Via genereaza implicatii majore asupra sectorului imobiliar si nu numai prin crearea in primul rand a certitudinii ca dezvoltatorilor imobiliari li se permite sa deduca TVA pentru cladirile si terenurile achizitionate si sa nu regularizeze deducerea initiala in cazul in care, din motive comerciale, decid demolarea constructiilor achizitionate pentru constructia unora noi”, mai arata partenerul PwC. Dar, decizia CEJ decide si pentru trecut. Cu alte cuvinte, dezvoltatorilor li se ofera acum ocazia recuperarii sumelor platite cu titlu de TVA si pentru demolarile realizate inainte cu cinci ani de momentul publicarii deciziei in cazul Gran Via. "In plus, aceasta premiera confirma companiilor din Romania faptul ca nu e totul pierdut daca li se respinge o contestatie... exista posibilitatea sa se mearga mai departe, la instanta, si in cadrul procesului la instanta nationala, exista posibilitatea adresarii unei intrebari preliminare la CEJ care sa clarifice anumite aspecte de interpretare a legislatiei TVA. Companiile din Romania ar trebui sa fie din ce in ce mai constiente de aceasta oportunitate si sa o foloseasca atunci cand nu-si gasesc dreptatea la autoritatile nationale”, mai comenteaza Daniel Anghel.

  • "Ne asteptam la o decizie favorabila”

Procesul Gran Via a durat un an si jumatate, incepand cu 26 mai 2011, hotararea fiind data in 29 noiembrie 2012. Consultantii implicati –PwC si avocatii de la Pachiu si Asociatii.

"Cu riscul de a ne acuza de lipsa de modestie, raspunsul este ca da, ne asteptam la o decizie favorabila. Totusi, avand in vedere ca este prima decizie din Romania privind tratamentul TVA care s-a judecat favorabil la CEJ existau si o serie de incertitudini”, povesteste partenerul PwC. "Argumentatia PwC la CEJ s-a bazat tocmai pe evidentierea nerespectarii de catre legislatia TVA din Romania a dreptului comunitar in materie, iar aceasta argumentatie sustinuta foarte bine din punct de vedere tehnic, a constituit premisa pentru decizia favorabila ulterioara”, arata el.

"De ajutor a fost si faptul ca jurisprudenta CEJ era in favoarea argumentatiei noastre, intrucat existau deja decizii CEJ care precizau ca TVA platita pentru actiuni premergatoare celei de realizare a unei activitati economice poate fi dedusa, cu respectarea anumitor conditii. CEJ este institutia la nivel european care interpreteaza legislatia europeana pentru a se asigura ca aceasta se aplica corect in toate tarile UE. Or, asa cum precizam mai sus, exista un conflict clar intre prevederile comunitare si cele din Romania”, mai precizeaza Daniel Anghel.

Partenerul PwCmai aminteste, intre argumentele pe care s-a bazat pledoaria PwC, inca doua puncte de sprijin. Primul - Directiva europeana privind TVA contine prevederi clare si limitative, statele membre neavand posibilitatea implementarii in legislatia nationala a unor prevederi derogatorii cu privire la ajustarea dreptului de deducere a TVA in cazul distrugerilor.

Cel de-al doilea - achizitionarea de bunuri imobile si distrugerea ulterioara a acestora in vederea realizarii unor constructii mai moderne pot fi considerate ca fiind o serie de operatiuni legate intre ele avand ca obiect realizarea de operatiuni taxabile in aceeasi masura ca si achizitionarea de bunuri imobile noi si utilizarea lor directa . "Pe aceste considerente, am sustinut in permanenta ca operatiunile desfasurate de Gran Via reprezinta operatiuni taxabile”, mai aminteste Anghel.

  • Ce a spus CEJ

Sentinta CEJ sustine ca "o societate care a achizitionat o suprafata de teren si constructii edificate pe aceasta din urma, in vederea demolarii acestor constructii si a realizarii unui complex rezidential pe suprafata de teren respectiva, are dreptul de a deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitionarii constructiilor mentionate”.

Instanta europeana mai precizeaza in decizia sa ca "demolarea unor constructii, achizitionate impreuna cu suprafata de teren pe care au fost edificate, efectuata in vederea realizarii unui complex rezidential in locul acestor constructii, nu determina o obligatie de regularizare a deducerii initiale a TVA aferente achizitionarii constructiilor mentionate”.

  • Cine au fost consultantii

Gran Via a fost reprezentanta in acest demers de consultantii fiscali ai PwC Romania si avocatii Pachiu si Asociatii.

Citeste textul integral si comenteaza pe Avocatura.com