Cum previziunile economice globale raman, pe mai departe, incerte, companiile si-au schimbat abordarea: in loc sa stea si sa mai astepte revirimentul economic, ele se concentreaza acum pe optimizarea afacerii prin controlul costurilor si cresterea eficientei - se arata in raportul publicat miercuri de Ernst & Young. (vezi in atasament Raportul integral). Presiunea pe preturi este cel mai mare risc mentionat de companii pentru 2013. Echipele de top management au admis ca va trebui sa identifice noi cai pentru a obtine profit. Studiul B&Y are la baza interviuri realizate cu manageri de top din 641 de companii din 21 de tari.

Aceasta stare de lucruri contrasteaza cu cea din anul 2011, cand companiile erau concentrate pe riscurile asociate masurilor de reglementare si de conformitate, iar cele mai importante oportunitati erau generate de executarea strategiilor lor operationale.

Datorita evolutiilor anemice in cresterea pietei si competitiei acerbe la nivelul preturilor, companiile din pietele dezvoltate s-au orientat catre piete noi, in care sa poata fructifica oportuntati de extindere. Insa, pentru a exploata potentialul pietelor cu crestere rapida, companiile trebuie sa puna in balanta oportunitatile de aici cu propriul lor nivel de toleranta la riscuri. Important este nu atat cum intra in aceste piete, ci cum le cuceresc.

  • Agilitatea operationala: recalibrare pentru performante sporite

Nivelul ridicat al salariilor si al costurilor de productie, precum si noile masuri de reglementare tot mai stricte impuse in diverse sectoare ii determina pe respondenti sa plaseze pe locul doi riscul asociat nevoii de control al costurilor si presiunii tot mai mari pe profit. Astfel, companiile sunt nevoite sa ia decizii tot mai drastice in privinta costurilor, fara sa afecteze, insa, standardul produselor sau serviciilor lor.

Pentru organizatiile multinationale, gasirea unui nou echilibru intre dorinta de a ramane competitive la nivel de pret in pietele lor cheie si regandirea dintr-o perspectiva globala a costurilor, dar si a localizarii unitatilor lor operationale poate crea oportunitati. Prin urmare, agilitatea operationala a devenit cruciala pentru supravietuire si dezvoltare in conditiile unei economii globale volatile. Acest fapt este mentionat de respondenti ca fiind a doua mare oportunitate de business din acest an.

Pe prima pozitie se plaseaza oportunitatea reprezentata de inovatie, mai ales in cadrul pietelor in crestere rapida, atat in ceea ce priveste produsele si serviciile cat si operatiunile. Acest fapt este reflectat de cresterea cheltuielilor alocate cercetarii si dezvoltarii, care sunt de patru ori mai mari in pietele emergente comparativ cu cele dezvoltate.

Organizatiile inovative isi definesc o cultura si stabilesc reguli prin care promoveaza si recompenseaza in mod sistematic inovatia. O viziune clara asupra importantei inovatiei a devenit un factor cheie pentru orice afacere. Contributiile externe, cum ar fi parteneriatele comerciale sau academice, pot fi, de asemenea, de folos, mai ales ca inovatia apare de multe ori in urma networking-ului si aparitiei unei mase critice.

  • Social media: vazuta ca oportunitate de business

Companiile adopta acum si canale de marketing emergente, cum ar fi social media, care se claseaza pe locul patru intre cele mai importante oportunitati pentru afaceri, urcand de pe locul opt, detinut in 2011. Aceasta perceptie este prevalenta in randul companiilor care opereaza in piete cu crestere rapida, insa exista inevitabil si riscuri asociate. Tehnologiile emergente sunt inca percepute ca fiind pe locul noua in topul celor mai importante 10 riscuri, desi au coborat de pe pozitia a cincea, ocupata in 2011.

Atunci cand companiile se gandesc la tehnologii emergente, exista pericolul ca ele sa piarda din vedere riscurile asociate. In ciuda pasilor facuti de companii in domenii precum virtualizare, cloud computing, social media, mobilitate si alte tehnologii emergente, acestea raman in continuare in urma cu implementarea unor masuri de securitate a informatiei, creand o bresa care continua sa se largeasca.

  • Reglemetarea si conformitatea: integrate in modelul de business

Din perspectiva macro, rolul tot mai important al guvernelor in economie este acum perceput drept al saselea cel mai important risc cu care se confrunta companiile, urcand de pe locul sapte, detinut in 2011. Aceasta perceptie este determinata, in parte, de reglementarile din ce in ce mai stricte, in special in sectorul financiar, dar este, de asemenea, predominant in piete cu crestere rapida, unde guvernele au un rol din ce in ce mai activ. Acest lucru poate remodela natura competitiei. In China, spre exemplu, anumite multinationale sunt obligate sa lucreze in parteneriat cu firme locale, statul cautand sa sustina baza industriala locala. Ca rezultat, politicile guvernamentale si mentinerea unor relatii bune cu guvernul sunt tot mai importante pentru companii.

Domeniul masurilor de reglementare si conformitate este listat ca al saptelea cel mai important risc la care sunt expuse companiile, coborand de pe primul loc pe care era clasat in 2011.

Insa asumarea extinsa a responsabilitatii de catre companii in lumea post-criza genereaza, pe de alta parte, si oportunitatea de a valorifica mai bine programele de CSR si cele menite sa atraga increderea publica. Acesta este un risc nou intrat in clasament, situat pe locul opt. Multi investitori institutionali cer acum mai multa transparenta in subiecte legate de protectia mediului si sfera sociala, ceea ce poate afecta viabilitatea investitiilor pe termen lung.

In practica, acesta schimbare in gandire este destul de vizibila - s-a trecut de la o perceptie retrospectiva a riscurilor la o viziune prospectiva. Companiiile incearca acum sa inteleaga ce reglementari le afecteaza afacerile si sa gaseasca modalitati de a gestiona si controla aspectele de conformitate in fiecare piata, ca parte a unui "model de business de zi cu zi", pentru a mentine costurile scazute, in contrast cu abordarea fiecarei reglementari ca fiind un proiect special.

  • Perspectiva pentru urmatorii 2 ani

Privind catre 2015, studiile noastre arata o intelegere mai buna din partea companiilor, nu numai in privinta potentialului scazut al afacerilor lor pe termen lung in pietele dezvoltate, dar si in ceea ce priveste expunerea lor mai mare la o economie globala si la piete mai volatile. La randul sau, aceasta noua stare de fapt atrage dupa sine mai multe riscuri si oportunitati, pe care companiile trebuie sa le abordeze in mod activ si sa le includa in planificarile lor. Cum multe dintre economiile importante sunt strans interconectate, asteptarea unui sfarsit al incertitudinii economice globale nu mai este o optiune.