La sfarsitul saptamanii, elvetienii sunt chemati sa decida la referendum daca sa plafoneze sau nu salariile si primele marilor directori de companii sau de banci. Initiativa, numita Minder, dupa cel care a conceput-o, a fost deja extrem de criticata de sefii marilor companii. Totusi, ultimele sondaje arata ca majoritatea elvetienilor ar accepta ideea. In cazul unui "da", actionarii vor fi cei care vor decide, de acum inainte, salariile directorilor. Iar daca respectivul director decide sa treaca peste decizia lor, risca inchisoarea, scrie RFI.

Vineri, presedintele demisionar al gigantului farmaceutic elvetian Novartis, Daniel Vasella, a renuntat la bonusul de loialitate de 72 de milioane de franci elvetieni. A facut-o degeaba, pentru ca raul a fost deja produs in ochii opiniei publice, noteaza publicatia economica franceza "Les Echos". Afacerea e cu atat mai importanta cu cat, duminica, elvetienii vor merge la referendum, unde vor trebui sa raspunda la intrebarea "Acceptati initiativa contra remuneratiilor abuzive?". Daca raspunsul majoritar va fi "da", cum o arata de altfel ultimele sondaje, va fi o adevarata revolutie pentru tara bancilor si a marilor finante. Elvetia ar putea deveni astfel o campioana mondiala a democratiei actionariatului.

Beneficiile financiare ale marilor directori vor fi decise de actionari, care pana acum nu aveau niciun cuvant de spus la acest capitol. Iar bonusurile uriase cu care plecau pana acum directorii de banci ori de mari companii, indiferent de performantele avute, vor deveni ilegale. Iar in situatia in care deciziile luate de adunarile generale de actionari nu vor fi respectate, directorii se expun sanctiunilor penale. Acestea pot merge pana la trei ani de inchisoare si penalizare echivalenta cu salariul pe sase ani.

Totusi, chiar si daca elvetienii vor respinge in majoritate referendumul, oricum nu va fi pastrata actuala stare de lucruri. Deoarece, in acest caz, va intra in vigoare automat un text de lege propus de Camerele Federale elvetiene. Chiar daca nu este la fel de dur ca legea Minder, si acest proiect propune solutii pentru limitarea salariilor marilor directori. Legea a fost propusa ca alternativa pentru a calma criticile elvetienilor, nemultumiti de sumele astronomice primite de directori care si-au adus uneori companiile in pragul colapsului. Este o victorie pentru Thomas Minder, care duce acest razboi de 14 ani, mai exact, de cand a existat un scandal legat de incapacitatea de plata a Swiss Air. Compania aeriana nu a putut atunci sa onoreze o factura de 500.000 de franci catre compania Trybol (a lui Minder), dar a acordat o prima de bunvenit de 12,5 milioane de franci elvetieni noului presedinte al companiei, Mario Corti.

Cazul Swiss Air nu a fost unul izolat. In 2002, doi directori de la compania ABB au beneficiat de prime uriase: 145 de milioane de franci, respectiv 85 de milioane. In 2008, initiatorul Thomas Minder a strans cele 100.000 de semnaturi necesare pentru initierea unei legi si le-a dus la cancelaria din Berna. Parlamentul elvetian a venit insa cu un contra-proiect si a ingropat, pentru moment, initiativa. EconomieSuisse, asociatia patronatului elvetian, a facut un lobby intens in acesti ani contra proiectului si a investit circa 8 milioane de franci pentru a ingropa legea. Patronatul este convins ca respectivul contra-proiect votat deja ar intra mai repede in vigoare decat legea Minder.

Chiar daca ar trece de referendum, aceasta nu dispune inca de norme de aplicare, sustine Economie Suisse. Insa si contraproiectul poate fi supus la fel de bine votului popular. Guvernul elvetian estimeaza, deocamdata, ca o lege pentru limitarea marilor salarii ar putea avea consecinte negative asupra economiei elvetiene, una dintre cele mai competitive din lume. Legea majoritatii de guvernare propune si ea solutii pentru limitarea salariilor, dar nu merge atat de departe. Potrivit expertilor, ar prelua doar 40% din initiativa Minder. Ultimele sondaje arata insa ca varianta mai dura, cea care va fi supusa la referendum, e sprijinita de 65% dintre locuitorii din Tara Cantoanelor.

Citeste si comenteaza pe site-ul RFI Romania