"In Bulgaria au ramas - dupa reforma Administratiei lor fiscale- cu numai 5 administratii fiscale locale iar gradul de colectare a urcat cu 5% ca procent in PIB. La fel, in Polonia se deruleaza in prezent un exercitiu similar, finantat nu de BM ci de UE cu 70 de milioane de euro. Ei sunt acum in al treilea an de implementare. Polonezii au reusit in acesti 3 ani o crestere cu 2-3% a gradului de colectare in PIB. In Romania, estimam o crestere cu 3-4% a gradului de incasare daca reforma ANAF va fi un succes", a spus miercuri Mihaela Mitroi, partener PwC la o conferinta organizata de AmCham. Nu contaza unde e ANAF- la Ministerul de Finante sau in subordinea Premierului- impirtant este sa creasca gradul de colectare, mai spune Mitroi.

Mihaela Mitroi, partener PwCFoto: Agerpres

Modernizarea ANAF este un subiect extrem de important , mai adauga partenerul PwC. Gradul de colectare de afecteaza pe toti pentru ca in prezent cei care platesc la timp si isi fac corect afacerile se simt discriminati de jucatorii care fac business la negru. Obiectivul este de a trece de la modul actul de plata- bazat mai mult pe constrangere -, la o conformare voluntara. Am dori sa vedem introducerea tehnicilor electronice in acest mecanism de plata a taxelor si impozitelor, mai spune Mitroi, care admite ca e nevoie in acest sens si de masuri aditionale care sa creasca gradul de penetrare a Internetului in zona rurala, unde locuiesc jumatate dintre contribuabili. ANAF sa se apropie de cetatean, dar s-o faca online, conchide Mihaela Mitroi.

Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice (MFP), a declarat recent ca autoritatile vor restructura "din temelii" structurile de control, Garda Financiara, Comisia de Supraveghere si Control Vamal, Unitatea de Investigatii, noua structura dispunand de "oameni competenti si integri".

"Vom restructura din temelii structurile de control, Garda Financiara, Comisia de Supraveghere si Control Vamal, Unitatea de Investigatii. Le-am cerut un raport acum 3-4 zile sa imi spuna ce au confiscat, ce au facut in luna ianuarie, toata Garda Financiara din Romania, toata structura de Control Vamal din Romania, toata Anti-frauda. Care credeti ca sunt rezultatele? Au confiscat cantitatea 'enorma' de 978 de litri de alcool si 1,3 milioane de bucati de tigarete. Astea sunt rezultatele, ca sa vedeti eficienta structurilor de control anti-evaziune. Vom infiinta o structura noua cu oameni competenti si integri. Nu putem sa reducem evaziunea fiscala si nu putem sa avem un nivel de colectare a veniturilor cu asemenea oameni", a declarat Chitoiu.