Mihaela Mitroi, AmCham: ANAF sa se apropie de cetatean, dar s-o faca online!
Modernizarea ANAF este un subiect extrem de important , mai adauga partenerul PwC. Gradul de colectare de afecteaza pe toti pentru ca in prezent cei care platesc la timp si isi fac corect afacerile se simt discriminati de jucatorii care fac business la negru. Obiectivul este de a trece de la modul actul de plata- bazat mai mult pe constrangere -, la o conformare voluntara. Am dori sa vedem introducerea tehnicilor electronice in acest mecanism de plata a taxelor si impozitelor, mai spune Mitroi, care admite ca e nevoie in acest sens si de masuri aditionale care sa creasca gradul de penetrare a Internetului in zona rurala, unde locuiesc jumatate dintre contribuabili. ANAF sa se apropie de cetatean, dar s-o faca online, conchide Mihaela Mitroi.
Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice (MFP), a declarat recent ca autoritatile vor restructura "din temelii" structurile de control, Garda Financiara, Comisia de Supraveghere si Control Vamal, Unitatea de Investigatii, noua structura dispunand de "oameni competenti si integri".
"Vom restructura din temelii structurile de control, Garda Financiara, Comisia de Supraveghere si Control Vamal, Unitatea de Investigatii. Le-am cerut un raport acum 3-4 zile sa imi spuna ce au confiscat, ce au facut in luna ianuarie, toata Garda Financiara din Romania, toata structura de Control Vamal din Romania, toata Anti-frauda. Care credeti ca sunt rezultatele? Au confiscat cantitatea 'enorma' de 978 de litri de alcool si 1,3 milioane de bucati de tigarete. Astea sunt rezultatele, ca sa vedeti eficienta structurilor de control anti-evaziune. Vom infiinta o structura noua cu oameni competenti si integri. Nu putem sa reducem evaziunea fiscala si nu putem sa avem un nivel de colectare a veniturilor cu asemenea oameni", a declarat Chitoiu.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Incasarile din marile evaziuni sunt cu mult, foarte mult mai mici..O fi legea lui Pareto in fisc si nu o stiu eu.
In aceste mici inspectii pe teren - unde nepriceputii in a citi datele din fise si in a face conexiuni logice - mai pisca ceva, in interes personal evident, ca doar deh, discomfortul de a merge pe teren...
Ma tot intrebam de ce oare nu se face informarea si prevenirea asupra micilor nereguli care este normal sa apara intr-un mediu de business... Vazand cifrele, omule, am inteles in sfarsit ceea ce stia tot satul..
Cred ca sunt si oameni priceputi si corecti, dar intr-un sistem atrofiat ti se atrofiaza si tie bunul simt, educatia si stiinta...
Astept o lege prin care sa se desfiinteze internetul, sau cel mult, orice adresa web solicitata sa fie redirectata spre blogul lui Ponta.
Ma uitam mai devreme pe actele pentru PFA. Sincer, tot ce e acolo ar putea fi redus la o simpla semnatura la ONRC daca ar exista o baza de date comuna cu toate datele solicitantului. Si cred ca toata chestia asta s-ar putea aplica aproape la orice act/actiune la administratii si ministere. Nu mai vorbesc de restul hartogariilor, de vizitele lungi si dese pentru depunerea actelor, de timpul petrecut la cozi etc, ar putea fi redus la completarea unor formulare online si gata.
Totul insa presupune vointa atat din partea politicului cat si din partea oamenilor. Poate bugetarilor nu le convine sa fie concediati, dar nici mie nu-mi mai convine sa-mi pierd timpul, banii si parul din cap pentru orice hartie si cerinta inventata peste noapte. Si cum nici bugetarilor nu le place sa fie tinuti la cozi, sa li se ceara acte peste acte in alte parti, la fel ar trebui sa fie si la serviciul lor. Keep it simple..
Imi spunea o prietena ca in Politie gradul de utilizare a mailului/comunicarii electronice este extrem de mic. Un raport nu se poate trimite pe mail pentru pre avizare, ar fi prea simplu. Mai bine se printeaza, se duce la sef, ala face modificari, se reface, se printeaza din nou, se semneaza, apoi se adauga in baza de date manual. Frumos, nu?
Am un prieten plecat din tara, despre care tara-gazda a cerut date sociale si fiscale, iar de aici nu i le dau pentru ca fiecare autoritate locala are propriul sistem de raportare care nu se impaca cu cele centrale. Iar ANAF-ul,cel putin in provincie, e un dezastru. Daca ceri un certificat fiscal la diferenta de o zi, vei avea suprize de proportie. Azi ti se spune ca esti dator, maine ca ti se datoreaza bani. Functionarii habar nu au legislatia, inregistreaza discretionar declaratiile samd. Platitorul de taxe devine o victima sigura daca nu isi pastreaza cu sifintenie toate dovezile de plata. Guvernul nu are nici un interes si nu pare ca vrea un sistem unitar, transparent.