Isarescu: De ce intervine statul in economie? Nu intervine pentru ca vrea sa se bage ca musca, el intervine pentru ca vrea sa faca un bine social
Cand vine partea de declin si apar somajul, conflictele sociale, a continuat Guvernatorul. "De aceea, politicile trebuie sa fie contraciclice. Daca face politici prociclice, atunci mai bine nu intervine, pentru ca face chiar un rau", a spus Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, politicile anticiclice trebuie sa reprezinte regula de baza a statului, care ar actiona intelept prin restrangerea chleltuielilor publice si a deficitelor bugetare in perioade de expansiune, si cresterea cheltuielilor in fazele de recesiune ale economiei.
"Sa nu spunem noi economistii cat de important este ca politiciile sa fie anticiclice este o eroare fundamentala, a noastra", a spus mai spus Isarescu, potrivit Mediafax.
Seful bancii centrale spune ca intelege dificultatea cu care un politician poate sa aplice aceste principii, mai ales ca in perioade de expansiune economica este un sentiment pozitiv la nivelul intregii societati.
"Daca esti in faza electorala, cu greu te poti abtine sa nu faci cheltuieli. Nu cheltuiesc, ca sa-i las o situatie buna celui care vine dupa mine, si care poate sa fie si de la opozitie (...) In faza de crestere economica iei mai multi bani la buget, nu? Iei, ca d-aia ai crestere economica", a comentat Isarescu.
El a aratat ca o corectie a economiei care vine dupa o perioada de crestere in care statul a avut o politica prociclica, forteaza statul sa ramana prociclic.
"Asta este problema Romaniei, pentru ca nu are resurse sa devina anticiclica, a ramas prociclica", a spus Isarescu.
Oficialul BNR a explicat ca istoria ultimilor 60-70 ani a mai statuat o lege a economiei care delimiteaza in mod clar obiectivele de politica monetara si cele ale politicii fiscale.
"Acum suntem intr-o perioada in care se pun multe semne de intrebare ce poate face politica monetara. Din multe studii s-a ajuns la concluzia ca (...) politica monetara se ocupa cu stabilizarea preturilor, iar politica fiscala trebuie sa se ingrijeasca cu cresterea economica. De ce? Pentru ca s-a stabilit, istoric, empiric, econometric, ca o crestere suplimentara de masa monetara in scopul sustineri economiei se duce de regula in preturi", a completat Isarescu.
Guvernatorul BNR considera insa ca relatia inversa este foarte periculoasa, aratand ca o scadere a masei monetare are un impact puternic asupra cresterii economice, ceea ce explica de altfel si politicile de injectii masive de lichiditate adoptate de FED si BCE.
"Noi nu avem o cadere de masa monetara pentru ca nu am avut active toxice.Trebuie sa fim foarte atenti cand spunem ca putem stimula cresterea economica prin politica monetara (...) Sunt multe piste false in ceea ce priveste cresterea economica (in spatiul public - n.r.), avem si domenii care ar putea sa ne aduca crestere economica durabila si incluziva. Daca le luam sa le analizam cred ca majoritatea sunt legate de fondurile europene", a afirmat Isarescu.
Seful BNR a detaliat problematica politica monetara - crestere economica vorbind pe rand despre propunerile de sustinere a economiei prin curs sau prin dobanzi.
"Ce inseamna deprecierea monedei? Inseamna multe, am vazut asta vara. Asta vara au amutit toti cei care spuneau ca daca se face cursul 5 lei vom avea crestere economica. Teoria cu depreciaza pentru a avea crestere economica a devenit invers (...) Nu cred ca tara asta va gasi miracolul sa obtina crestere economica fara investitii", a continuat Isarescu.
In ceea ce priveste reducerea dobanzilor, seful bancii centrale motiveaza ca o astfel de solutie nu ar putea spijini consistent creditarea intrucat, fara investitii straine, resursa trebuia atrasa intern, deci remunerata corespunzator.
"Nu spun sa fim necrutatori cu cei care promoveaza idei facile, zic ca noi, Banca Nationala, universitatile sa cream acea masa critica care sa propuna un altfel de discurs. Media nu face decat sa reflecte ceea ce se spune. La acest climat avem si noi o contributie, prin neactivitate", a conchis Isarescu.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
E prima data cand Isarescu face o astfel de declaratie, laudand pe fata guvernul USL.
Mai vrea 4 ani....
sau atunci nu era curios si dubios totodata ?
ce sa ii faci cu obiectivitatea asta ...
sa se bage ca musca sau nu?
dar cu arieratele cum ar trebui? sa le marim acum in recesiune?( pare evident ca nu pot fi reduse din moment ce nu absorbim decat aer si promisiuni de mai bine)
as fi curios care ar fi parerea guvernatorului BNR referitoare la rata de absorbtie din fonduri EU, si de ce actualul guvern nu a produs inca nimic in acest sens.
"conferinţa doreşte să reunească lucrări de cercetare postdoctorală şi să realizeze dezbateri în domeniul economic şi al sistemelor administrative, în special din ţările în dezvoltare şi cu economie de piaţă emergenta" - cred ca este cel putin trist si necorespunzator vremurilor actuale sa cheltui 18 milioane de euro pentru o finantare a unui program de studii postdoctorale in plina criza economica.
decat sa faci pe lupul moralist, mai bine adu imediat rezervele de Aur ale Tarii inapoi in Tara
Poate ai aflat si tu ca asta face, in aceste zile Banca Centrala a Germaniei: isi aduc rezervele de aur inapoi in Germania
Adu si tu rezervele de aur ale Tarii Noastre din SUA si Anglia si pe unde le-ai mai trimis, adu-le inapoi in Romania
si si ca tine....asa ca stai linistit cand vorbesti si citeste prima data Bibliografia cand se vorbeste despre ceva...
2. Acuma ca sa vorbesc "ca tine", adica in acelasi "limbaj de lemn" iliesciano-isarescian:
"Banca Nationala de Stat a Germaniei e infinit mai bogata ca cea a lui Mugur Isarescu....
Apoi, Banca Nationala de Stat a Germaniei are specialisti bacheri formati la universitatile capitaliste ale Germaniei de Vest (si nu numai) Universitati mult mai calificate in domeniul Bancar International decat studiile facute de Isarescu in domeniul Bancar in regimul Comunist...
Daca Banca Nationala a Germaniei decide sa-si repatrieze Aurul acasa, ar trebui sa bagi la cap si tu si Isarescu ca este important sa-ti pui intrebari "de ce o fac?" ...si dupa ce intelegi de ce o fac,
sa-ti dai seama daca o fac spre binele lor sau nu"
Tu nici macar nu ti-ai pus prima intrebare dar si ai inceput sa dai din gura ca un politruc rus ...
Inainte sa ne spui ritos si infumurat...
"Ce prostii face Banca Nationala a Germaniei cu Aurul ei"
si
"Ce Destept e Isarescu ca nu face ce face Banca Nationala a Germaniei"
desi ar trebui s-o faca ...
mai bine ai pune mana pe o carte si tu si Isarescu si ati citi ce se-ntampla cu rezervele de aur Fizice din lume la ora asta...si ati lua exemplu Germanilor care stiu mai bine ca doi politruci ca voi ce sa faca..."
In plus de asta , Germanii sunt mult mai patrioti decat esti tu sau Isarescu si de aceea au mai mare grija de aurul Tarii lor.
În iulie 2010, Goldman Sachs a convenit să plătească 550 milioane de dolari autorităților din SUA pentru a închide dosarul civil privind dezinformarea clienților în privința unor instrumente financiare bazate pe credite ipotecare subprime[2]. Aceasta este cea mai mare amendă aplicată vreodată unei bănci dar mulți investitori și analiști au considerat la momentul respectiv că banca a scăpat ușor[2].
"
http://ro.wikipedia.org/wiki/Goldman_Sachs
In Romania, guvernele fac bine "social" doar pentru ele.