Nu este neaparat meritul Statului ca strainii au facut mari investitii in Romania, sa fim bine intelesi. Este meritul unei piete extrem de atractive si care pe termen lung promitea profituri ridicate. De la bancile care au venit si pana la companiile petroliere sau cele din zona energetica – toate au “vazut” cum ar fi trebuit sa arate Romania peste 10-15 ani iar tabloul li s-a parut atragator. Bancile de pilda au venit pentru ca in Romania erau bancarizati 30% dintre romani si era dificil de crezut ca in 15 ani gradul de bancarizare sa nu urce la 70% cel putin, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Media europeana e mai sus, dar sa nu tintim nici prea departe. Era chiar o greseala de management sa nu fii prezent pe piata atunci cand piata se maturizeaza. In zona energetica, lucrurile au stat la fel: piata locala era suficient de mare si extrem de atragatoare pentru un mare jucator. Politicul mai degraba i-a oprit pe investitori sa intre decat i-a incurajat. Stiu asta de la unul din managerii unui fond de asset management din top3.

Cu banii strainilor, economia noastra a reusit sa creasca. Daca nu erau aceste ISD, eram pe nicaieri, pe romaneste.

Aici aveti o prezentare pe tema investitiilor straine a economistului sef al BCR, facuta in aceste zile la Sinaia

Momentan, ne zbatem sa gasim bani. Fonduri europene nu atragem si nu vom atrage nici in viitorul apropiat din cauza unei impotente guvernamentale care nu tine nici de Ponta ca persoana nici de Boc, ci de un mecanism blocat si corupt.

Banii “capsunarilor” nu pot sustine o economie cum e a noastra, in principal din ratiuni ce tin de piata muncii din strainatate. Fiecare stat isi va conserva locurile de munca pentru cetatenii proprii si pe termen mediu vom asista la masuri protectioniste. E doar o chestiune de timp- istoria crizelor mondiale o confirma.

Bani din afara asadar, de unde? Pai de la cei care deja au investit. Dacia-Renault, OMV-Petrom, Rompetrol, Mittal samd.OMV Petrom are un buget investiţional de peste un miliard de euro în 2013. KazMunayGas va investi in zona 1,5 miliarde de dolari, iar piaţa românească va beneficia de jumătate din această sumă. Dacia are in plan investiti la randul ei. Cat de neglijent sa fii sa le ceri unor investitori straini sume minime de investit la noi?

Banii cauta randamentul cel mai bun, nu sunt destinati a acoperi gauri ale diferitelor guverne.

  •  Companiile cu capital străin au doar 24% din numărul de salariaţi din economie, dar realizează aproximativ 40% din cifra de afaceri totală, precum şi din PIB, spune Constantin Chirca, director adjunct la Direcţia Statistică din Banca Naţională.
  • Firmele cu capital străin (ISD) au avut circa 919.000 de salariaţi, adică circa un sfert din totalul de 3,8 milioane de salariaţi şi au realizat o cifră de afaceri de aproape 97 mld. euro, în anul 2011, în timp ce la nivelul întregii economii cifra de afaceri a fost de 237,4 mld. euro, potrivit statisticilor  BNR.
  • Companiile ISD au numai 24% din n­umărul mediu de salariaţi, dar realizează 41% din cifra de afaceri şi 39% din valoarea adăugată brută .
  • În ultimii ani investiţiile străine au fost în cădere liberă, ajungând în 2011 la 1,8 mld. euro. Criza din Europa şi tensiunile politice interne au determinat şi în 2012 continuarea trendului de scădere a investiţiilor străine, până la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor zece ani.
  • Cifra de afaceri pe salariat la firmele străine a depăşit în 2011 nivelul de 100.000 euro/persoană, fiind aproape dublă faţă de nivelul indicatorului pe total economie. Totodată, productivitatea muncii (VAB/salariat) trecea în 2011 la companiile străine de 21.000 euro/persoană, faţă de 13.000 euro/persoană pe total economie
  • La nivelul întregii economii, companiile ISD au avut o pondere de 71,4% din exporturile României şi 62,6% din importuri. “Firmele ISD au o contri­buţie mare la exporturi şi nu grevează aşa de mult creşterea importurilor.” (Chirca-BNR)

Ce e de facut?

In primul rand, sa stim sa pastram in tara investitorii. Daca va uitati la cifrele din buget, veti vedea ca sumele pe care acestia le intorc la bugetul de stat prin taxe si impozite sunt consistente si ne ne-ocolit.E chiar periculos din punct de vedere economic sa incerci sa-i indepartezi si pe putinii straini care baga bani in economie

Cat de mult isi permite Romania sa se lipseasca de aceste sume?, este subiectul urmatorului post.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro