Guvernatorul BNR a fost citat joi pronuntandu-se intr-o maniera neobisnuit de clara in favoarea unei reduceri a dobanzii de politica monetara ca fiind urmatoarea modificare a ratei cheie, insa nu a indicat un termen precis pentru aceasta actiune, spun economistii ING Bank, intr-o nota furnizata clientilor bancii. Semnalul de relaxare a politicii monetare a condus la un scurt avans al leului in a doua parte a zilei de ieri, moneda locala intarindu-se pe volume reduse de la 4,37/EUR pana la 4,3565/EUR, nivel atins ultima data cu mai bine de o luna in urma. Cum semnalele de relaxare monetara sunt favorabile datoriei publice locale, acest lucru a declansat probabil drept efect secundar si avansul leului. Moneda romaneasca se tranzactiona vineri in jurul orei 11,30 la un nivel de 4,35 unitati in fata euro, potrivit Bloomberg.

"Includerea de astazi a datoriei publice locale in indicele J.P. Morgan al tarilor emergente va mentine probabil inertia pozitiva a activelor denominate in lei. Totusi, ramanem precauti cu privire la potentiale interventii ale bancii centrale cu scopul de a limita aprecierea leului, mai ales fiindca moneda locala este in acest moment mai apreciata (cu aprox. 0,5%) decat nivelul mediu din ianuarie, o luna in care estimam ca BNR a cumparat volume importante de valuta. Tinand cont de toate acestea, prognozam ca leul va oscila in intervalul 4,35-4,36/EUR astazi", se mai arata in documentul citat.

  • Ne asteptam ca rezervele valutare in februarie sa fie anuntate astazi la nivelul de 32,5 miliarde euro

"Ne asteptam ca rezervele valutare in februarie sa fie anuntate astazi la nivelul de 32,5 miliarde euro, in crestere fata de 31,5 miliarde euro din urma cu o luna. Conform estimarilor noastre, acesta cifra implica lipsa interventiilor valutare (sau echilibru intre eventualele cumparari si vanzari de valuta) in februarie, intrucat credem ca banca centrala a fost mai putin activa in piata valutara pe parcursul lunii trecute", mai spun economistii ING.

Potrivit acestora, comentariile guvernatorului bancii centrale au condus joi la o relaxare a conditiilor de finantare pe termen lung pe piata randamentelor FX swap. "Astfel, desi ratele pe termene foarte scurte au ramas neschimbate, cele de la 1M la 1Y au raspuns la semnalele de relaxare monetara ale guvernatorului prin scaderi de circa 15pb pe intreg segmentul respectiv al curbei FX swap. Mai mult, randamentele pentru titlurile de stat in lei de pe segmentul 2-5 ani al pietei secundare au continuat tendinta de scadere, incheind ziua de ieri cu aprox. 3pb mai jos, in jurul a 5,55%, si ne asteptam ca modificari in acest sens sa continue intr-un ritm mai rapid", conchid economistii citati.