In luna ianuarie 2013, comparativ cu ianuarie 2012, sosirile turistilor au inregistrat o crestere cu 5,0 %, iari innoptarile o crestere cu 5,6 %. In aceeasi luna, la punctele de frontiera s-a inregistrat o scadere la sosirile vizitatorilor straini (-4,1%) si o crestere la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani (2,7%), anunta INS. Din punct de vedere al Statisticii, sosirea unui turist se inregistreaza cand o persoana este inscrisa in registrul de cazare pentru a fi gazduita una sau mai multe nopti. Innoptarile reprezinta numarul de zile platite la hotel,pensiune samd.

Innoptarea reprezinta intervalul de 24 de ore, incepand cu ora hoteliera, pentru care o persoana este inregistrata, chiar daca durata de sedere efectiva este inferioara intervalului platit (cazul celor care renunta si parasesc mai repede hotelul). Sunt incluse aici si innoptarile aferente paturilor instalate suplimentar (platite de turisti).

Sosirile inregistrate in hotelurile si pensiunile romanesti in luna ianuarie 2013 au insumat 427,1 mii, in crestere cu 5,0% fata de cele din luna ianuarie 2012.

Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in luna ianuarie 2013 79,8% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 20,2% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna ianuarie 2012.

Mai jos aveti graficul turistilor pe tari de provenienta. Dati click pe imagine pentru a o mari.

In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (83,7% din total turisti straini), iar din acestia 77,3% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

Sosirile in hoteluri detin in luna ianuarie 2013 o pondere de 73,2% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de luna ianuarie 2012, sosirile in hoteluri in luna ianuarie 2013 sunt in crestere cu 1,6 %.

Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna ianuarie 2013 au insumat 859,9 mii, in crestere cu 5,6% fata de cele din luna ianuarie 2012.

Vezi aici cati bani cheltuie turistii straini in Romania si pe ce anume

Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in luna ianuarie 2013 79,1% din numarul total de innoptari, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 20,9%. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (84,4% din total turisti straini), iar din acestia 72,4% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.

Durata medie a sederii in luna ianuarie 2013 a fost de 2,0 zile la turistii romani, in timp ce la turistii straini a fost de 2,1 zile.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in luna ianuarie 2013 a fost de 16,5% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 0,3 puncte procentuale fata de luna ianuarie 2012.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in luna ianuarie 2013 s-au inregistrat la hoteluri (19,3%) si la vile turistice (15,1%) .

Vezi aici o alta analiza a tipului de cheltuieli pe care le fac turistii straini in Romania, bazata pe o cercetare a INS

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna ianuarie 2013 de 461,5 mii, in scadere cu 4,1 % fata de luna ianuarie 2012. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa ( 95,7%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 61,8% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (33,7%), Bulgaria (24,4%), Germania (8,1%), Italia (7,9%), Polonia (4,9%) si Austria (4,5%).

Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna ianuarie 2013 de 879,3 mii, in crestere cu 2,7 %, comparativ cu luna ianuarie 2012. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 76,4 % din numarul total de plecari.

Din punct de vedere statistic, "vizitator international" inseamna orice persoana care calatoreste catre o tara, alta decat aceea in care isi are in mod obisnuit resedinta, pentru o perioada care sa nu depaseasca 12 luni, scopul principal al vizitei fiind altul decat exercitarea unei activitati remunerate in tara vizitata.

Numarul de sosiri sau plecari ale vizitatorilor este diferit de numarul persoanelor care intra in tara, respectiv ies din tara. Aceeasi persoana din strainatate poate realiza mai multe calatorii in tara, in perioada respectiva, fiind inregistrata de fiecare data ca o noua sosire. In acelasi mod se procedeaza la plecarile vizitatorilor romani in strainatate.

Categoriile urmatoare de calatori sunt excluse din sosirile si plecarile vizitatorilor internationali: imigrantii si emigrantii; diplomatii, reprezentantii consulari si membrii fortelor armate cand se deplaseaza spre/dinspre locul unde trebuie sa-si exercite misiunea, intr-o alta tara; refugiatii si nomazii.