In luna ianuarie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 6,6%, aflandu-se in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 0,8 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna ianuarie 2012, a anuntat vineri, Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit INS, numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna ianuarie din anul curent, este de 660.000 persoane, in scadere în scădere atât faţă de luna precedentă (671 mii). Rata somajului pentru barbati o depaseste cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 6,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,2% in cazul celor de sex feminin.

In cazul persoanelor adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,2% pentru luna ianuarie 2013, din care 5,6% in cazul barbatilor si 4,7% in cel al femeilor.

De asemenea, numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 72,3% din numarul total al somerilor estimat pentru luna ianuarie 2013.

Somerii, conform definitiei internationale /BIM/, sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. e atat fata de luna precedenta (671.000), cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (729.000).

Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele 3 conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa.

Somerii inregistrati sunt persoanele aflate in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care beneficiaza de prevederile legislatiei privind protectia sociala a somerilor.

Cele doua seturi de indicatori statistici (somajul lunar conform definitiei internationale si somajul inregistrat) nu sunt comparabile deoarece sursele de date, metodele de masurare, conceptele, definitiile si sfera de cuprindere sunt diferite. Analiza datelor din ambele serii, insa, ofera o imagine completa si reala asupra pietei romanesti a fortei de munca