Premierul ungar Viktor Orban l-a numit, vineri, pe ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, in functia de guvernator al bancii nationale, cu efect de luni, dupa expirarea mandatului de 6 ani al lui Andras Simor, potrivit Portoflio.hu, informeaza Mediafax. Ministerul Economiei va fi preluat de Mihaly Varga, principalul responsabil pentru negocierile cu institutiile financiare internationale. Matolcsy era favorit pentru preluarea postului de presedinte al MNB acesta fiind considerat "varful de lance" al guvernului ungar in politicile economice neconventionale. Orban duce o lupta de uzura si cu bancile, care critica decizia guvernului de a suprataxa industria bancara in efortul de a forta sectorul sa participe la stimularea economiei.

Orban a precizat vineri ca numirea lui Matolcsy la banca centrala nu va aduce o schimbare de directie in privinta politicii economice.

Potrivit Wall Street Journal, unii analisti considera ca instalarea lui Matolcsy la banca nationala ar putea pune sub semnul intrebarii independenta institutiei, care ar putea devia de la mandatul privind stabilitatea preturilor pentru a sprijini politica guvernului.

Matolcsy a fost considerat favorit pentru postul de la banca centrala, iar numirea lui Varga la Economie nu este o surpriza, noteaza Portofolio.hu.

Analistii nu se asteapta la o reactie semnificativa pe pietele financiare, deoarece numirile au fost anticipate de investitori.

Sub conducerea lui Simor, banca centrala a fost criticata constant de guvernul lui Orban pentru politicile monetare insuficient de relaxate pentru a sustine economia.

Premierul si partidul de guvernamant Fidesz au afirmat ca banca ar fi trebuit sa reduca mai mult si mai rapid dobanda de politica monetara si sa adopte masuri monetare mai puternice. Guvernul a redus chiar influenta lui Simor in deciziile bancii prin introducerea unor persoane loiale Fidesz in consiliul care stabileste deciziile de politica monetara. Institutiile europene si BCE l-au acuzat pe Orban ca submineaza independenta bancii centrale.