Niciodata nu este un moment bun pentru a reforma/reduce statul. Cand economia creste se spune ca este nevoie de mai mult “stat” pentru a face fata provocarilor (mai multa reglementare de exemplu) iar cand economia scade este o “crima” sa reduci aparatul public. Mai mult in perioada de recesiune este chair “recomandat” ca statul sa-si creasca influenta in economie, scrie Florin Citu pe blogul lui.

In aceeasi situatie ne aflam si in Romania. De ficare data cand am spus sa reducem “statul” in ultimii ani mi se raspunde ca avem constrangeri si nu avem de unde sa taiem. Mai rau, chiar daca nu ne permitem crestem cheltuielile bugetare.

Urmatoarele trei grafice (al patruelea este intro la o alta discutie) arata de ce a venit momentul ca statul romana sa se reduca agresiv daca nu vrea sa distruga toata economia.

Primul grafic arata cum a evoluat numarul angajatilor in economie din 2004 pana in 2012 versus numarul de someri. Perioada de boom economic a dus la scaderea somajului si la cresterea numarului de angajati iar recesiunea a avut efectul invers-exact cum era de asteptat.

Important pentru pontetialul de crestere al economiei este de stiut cine a facut angajarile si cine a facut restructurarile. Contributia unui angajat in sectorul privat este pozitiva deoarece valoarea adaugata se formeaza in sectorul privat (statul doar redistribuie resursele produse in sectorul privat). Graficul doi arata evolutia numarului de angajati din secotorul privat si public in milioane.

Concluzia o avem in graficul trei. Intre 2004 si 2008 sectorul public a adugat 200000 de locuri de munca in timp ce sectorul privat doar 140000. In perioada de recesiune 2008-2012 sectorul public a pierdut 130000 de locuri de munca in timp ce sectorul privat a concediat mai mult decat dublu 290000 de oameni.

Astfel in acest ciclu economic 2004-2012 sectorul public a angajat 70000 de oameni in timp ce sectorul privat a pierdut 150000 de locuri de munca. In toti acesti ani singurul sector care s-a restructurat a fost sectorul privat in timp ce statul a crescut. Cresterea cheltuielilor publice si marirea taxelor in 2013 arata ca si in viitor statul vrea ca restructurarea sa se faca tot in sectorul privat.

La final ultmiul grafic adauga inca un element care arata cum creste importanta statului in economie. Sectorul privat a fost gasit vinovat pentru recesiunea din Romania deoarece s-a extins prea mult. Un argument pentru sustinerea acestei teorii a fost datoria externa din sectorul privat. Desi este o teorie gresita si cu care nu sunt de acord sa presupunem ca este corecta. Atunci graficul urmator care prezinta datoria externa privata versus publica. Dupa cum se vede din 2008 si pana acum datoria externa privata a scazut iar datoria externa publica a ajuns aproape de nivelul celei private. Nu cumva statul se extinde prea mult, pe banii nostri?

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu