Moneda locala si-a inceput saptamana la o cotatie afisata de BNR de 4,3652 unitati in fata euro, dupa ce a incheiat saptamana trecuta intr-o nota calma, osciland in intervalul 4,3550-4,3650/EUR pentru cea mai mare parte a sedintei de vineri. "Climatul de volume reduse va persista probabil pentru urmatoarele doua zile, cu o potentiala revigorare a interesului de tranzactionare pe masura ce ne apropiem de prima licitatie de titluri de stat in lei din aceasta luna programata pentru joi", arata economistii ING intr-o nota remisa luni clientilor.

"Cum pietele internationale se afla in teritoriu negativ la debutul sesiunii de astazi, am putea asista la o usoara presiune de depreciere pentru leu, posibil pana la 4,37/EUR. Insa pierderile monedei locale vor fi probabil atentuate de recenta inertie pozitiva a titlurilor de stat in lei", se mai arata in documentul citat.

Potrivit aceleiasi note, ministrul Finantelor planifica vanzarea de titluri de stat in valoare de 3 miliarde lei in martie, semnificativ mai putin decat scadentele de 6 miliarde lei din aceeasi perioada. "Contractia ofertei de titluri este sustinuta de emisiunile de titluri mai mari cu circa 13 miliarde lei decat scadentele din primele doua luni ale anului, suma totala de titluri vandute in ian-feb atingand 22,6 miliarde lei. Conform comentariilor din presa ale directorului general al Trezoreriei facute publice vineri, aceasta suma acopera o treime din necesarul de finantare de 70 miliarde lei a MF in 2013".

"Notabil este ca directorul Trezoreriei a cifrat detinerile in titluri de stat in lei ale strainilor la 21% din total in ianuarie, nivel reprezentand un maxim istoric. Estimam ca in dec-ian, investitiile nete ale strainilor in titluri de stat in lei au fost de circa 14,5 miliarde lei (usor peste 3 miliarde euro). Ultimele date disponibile aratau ca strainii detineau 5,4% din datoria publica locala in noiembrie 2012. Un alt lucru notabil este ca MF planifica o noua emisiune de titluri pe pietele internationale in a doua jumatate a anului, fapt ce elibereaza si mai mult din presiunea pe datoria in lei", mai spun economistii ING.

  • Diferenta mare dintre scadentele si planul de licitatii din martie va oferi probabil un spatiu limitat intrarilor straine, in special date fiind anagajmentele oficialilor MF de a incerca sa emita doar sumele planificate. Insa acest lucru ar trebui sa sustina avansul titlurilor de stat in lei, posibil la un ritm mai alert, dupa ce vineri s-a inregistrat o noua scadere de 3pb in randamentul de pe piata secundara a titlurilor pe segmentul 2-5 ani. Acest proces va antrena probabil si aprecierea leului.