UE a mai facut un pas in directia aplicarii planului de salvare in valoare de 1,75 miliarde de euro pentru Cipru, dupa ce oficialii ciprioti au consimtit sa isi auditeze bancile pentru a evalua calitatea normelor privind spalarea banilor, scrie EUobserver.com. Potrivit sursei citate, președintele Eurogroupului, Jeroen Djisselbloem, a declarat ca "intelegerea" lui este ca o companie privata se va ocupa de aceste verificari in timp ce oficialii ciprioti spun ca este vorba de Moneyval, un grup interguvernamental aflat sub patronajul Consiliului Europei, la Strasbourg. Bancile cipriote au fost acuzate ca spala banii mafiei ruse si ca investitorii din Rusia au plasat miliarde de euro in institutiile de credit cipriote.

Moneyval a publicat deja patru rapoarte pozitive cu privire la modul in care Cipru respecta legislatia privind salarea banilor, rapoarte care acopera perioada 1998 și 2011.

După întâlnirea de luni, miniștrii de finanțe au subliniat "disponibilitatea" lor de a asista statul cipriot in eforturile de ajustare, inclusiv a sectorului bancar si in directia depunerii de eforturi pentru "finalizarea mai devreme posibil a acordului de împrumut."

Djisselbloem a refuzat să comenteze cu privire la conținutul posibil al pachetului de salvare, dar a aduagat ca lucrările pregătitoare sunt "foarte avansate", și ca va căuta "avizul politic" al programului în a doua jumătate a lunii martie.

Cipru a solicitat un plan de salvare al UE în iunie anul trecut, dar negocierile au stagnat din cauza sectorului bancar care detine active cat de 7 ori PIB-ul cipriot. . FMI este ingrijorat de faptul ca datoria in PIB este la un nivel nesustenabil, de 145%, al doilea ca marime dupa Grecia. Diplomații ciprioti susțin insa că băncile lor sunt curate.

Numai ca un raport al serviciului de informații german confirma ca investitorii rusi , unii legati de crima orgaizata, au plasate miliarde de euro in bancile din Cipru. Potrivit lui Serghei Magnițki, zeci de milioane de euro din banii mafiei ruse au trecut prin Cipru, ceea ce a dus la iritarea Germaniei care doreste sa coboare pachetul de ajutor propus Ciprului. Oficialii UE sunt insa ingrijorati ca pierderile pe care deponentii le-ar putea suferi ar duce la un capital flight din insula.

Băncile cipriote au fost deja printre cele mai afectate de haircutul aplicat Greciei, unde au pierdut 4.5 miliarde de euro.

Citeste mai multe aici