INS a publicat datele estimative pentru PIB in 2012. La estimarile anterioare s-a mai adaugat un 0.1% astfel in 2013 INS spune ca economia a cresctut in termeni reali pe date neajustate sezonier cu 0.3%. In acelasi timp INS a mai “operat” cateva schimbari iar din punctul meu de vedere cea mai interesanta este ajustarea deflatorului PIB. Urmatorul grafic prezinta cresterea anuala pe date trimestriale a PIB nominal si deflatorul, seria veche si seria noua. PIB-ul real este diferenta dintre PIB nominal si defaltor. Este inersant de observat ca deflatorul nou adanceste recesiunea din 2010 si mentine 2011 pe crestere desi din ce in ce mai mica fata de datale initiale (acum cred ca ne aflam sub 2%), scrie Florin Citu pe blogul lui.

Pentru 2012 deflatorul termina anul la o valoare care sa ofere o crestere economica incat sa nu putem sa vorbim de recesiune.

Este intersant de observat cum in 2012 deflatorul a crescut pana in Septembrie si dupa aceea scade brusc desi in economie trimestrul 4 inflatia masurata de preturile de consum a ajuns la aproape 6%. Fara aceasta scadere am fi vorbit de recesiune si in 2012.

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu