Companiile din zonele off-shore care detin cote in capitalul social al bancilor din Republica Moldova vor fi obligate sa le instraineze. Un proiect de lege in acest sens a fost votat astazi in prima lectura de catre Parlamentul moldovenesc, scrie Jurnal.md. Potrivit jurnalului citat, aceste persoane urmeaza sa instraineze cotele detinute in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a acestei legi. In caz contrar, cotele vor fi instrainate prin instanta de judecata la cererea Bancii Nationale. "Noile prevederi au drept scop asigurarea stabilitatii, bunei functionari si a viabilitatii sistemului bancar prin formarea unui actionariat care sa ofere certitudinea asigurarii unei gestiuni prudente si sanatoase in cadrul fiecarei banci", a declarat guvernatorul BNM, Dorin Dragutanu.

Pentru a obtine permisul Bancii Nationale, potentialii achizitori vor fi obligati sa indice identitatea detinatorilor directi sau indirecti ai actiunilor, precum si cota acestora.

Totodata, potentialii achizitori nu vor fi in drept sa dobindeasca o cota substantiala de actiuni sau sa-si majoreze cota de participare peste 20%, 33% sau 50% fara permisiunea scrisa a Bancii Nationale a Moldovei.

Proiectul urmeaza sa fie votat si in lectura a doua. In prezent, companiile din zonele off-shore detin in bancile din Republica Moldova un capital de pana la 2 la suta.