Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar reprezenta o catastrofa, in ciuda neintelegerilor referitoare la limitarea bonusurilor bancherilor care au izolat Londra, a declarat ministrul de finante din Germania, Wolfgang Schaeuble, pentru un ziar austriac, potrivit Reuters.

Declaratia reprezinta cel mai dur comentariu din partea lui Schaeuble de pana acum, in incercarea de a evita o despartire care ar trimite adevarate unde de soc in politica europeana si pe pietele financiare.

Saptamana aceasta, Marea Britanie nu a reusit sa obtina sprijin pentru "diluarea" masurilor impuse de UE de limitare a bonusurilor, ceea ce i-ar pune in pericol dominanta ca centru financiar.

"As prefera ca britaniciii sa fie de acord, mai ales pentru ca nu vreau ca britanicii sa fie iasa din UE intr-un final. Politica Germaniei este de nesustinere a vocilor care vad o UE fara Marea Britaniem" a spus ministrul pentru Der Standard.

"Incearca sa ii explici unui indonezian: Europa este o entitate incredibil de puternica si dinamica, insa, din nefericire, nu este in pozitia de a reusi sa tina ca membru o tara orientata globala precum Marea Britanie. Aceasta pierdere de reputatie singura ar fi o catastrofa".

Regulile, care ar limita bonusurile bancherilor la echivalentul salariului sau dublului salariului daca sunt de acord actionarii, vor intra in vigoare anul viitor si reprezinta cel mai dur regim al bonusurilor din intreaga lume. Acestea ameninta industria financiara a britanicilor cel mai mult, prezentand riscul ca unele banci si bancherii lor de top sa se mute la alte centre financiare din afara UE.

Minsitrul german a dat insa asigurari ca nu se va renunta la ele: "Regulile nu vor fi slabite sub nicio forma".