"Principalul meu atu il reprezinta independenta fata de actionari. Nu stiu cata lume cunoaste ca peste 70% din membrii Consiliilor de Administratie ale companiilor care sunt incluse in indicele S&P 500 sunt independenti", a declarat pentru HotNews.ro Andrei Hrebenciuc, inscris in cursa pentru un fotoliu in Consiliul de Administratie al SIF Moldova (SIF2). Baiatul lui Viorel Hrebenciuc, cunoscut si pentru scurta relatie cu Elena Basescu, fiica presedintelui, este lector universitar la ASE, autor al cartii "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice", lansata in prezenta prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, cu o prefata scrisa de Moisa Altar.

Andrei HrebenciucFoto: Agerpres

Rep: Cum v-a venit ideea aceste candidaturi? Ce v-a determinat sa candidati?

Andrei Hrebenciuc: Consider ca piata de capital din Romania se afla intr-un moment de rascruce si asistam la o imbinare intre generatii. Am sesizat aceasta oportunitate si cred ca nimic nu este mai onorabil decat sa fii ales intr-un Consiliu de Administratie prin vot deschis. In acelasi timp, cred ca am cunostintele necesare pentru a aduce un plus de valoare dezvoltarii SIF Moldova.

Rep: Care sunt atuurile in lupta cu "greii" Ciorcila, Valentin Ionescu si ceilalti contracandidati?

A.H.: Nu cred ca putem face o comparatie intre mine si dl. Ciorcila, care a scris istorie in piata bancara din Romania. In acelasi timp consider ca principalul meu atu il reprezinta independenta fata de actionari. Nu stiu cata lume cunoaste ca peste 70% din membrii Consiliilor de Administratie ale companiilor care sunt incluse in indicele S&P 500 sunt independenti. Cred ca rolul unui membru in Consiliu de Administratie al oricarei companii sau societati de investitii este de a asigura independenta si transparenta in procesul decizional.

Rep: Aveti un proiect anume legat de viitorul SIF Moldova pentru care va bateti si care v-ar putea aduce un loc in CA?

A.H.: Nu cred ca obiectivul candidatilor pentru Consiliu de Administratie este sa isi impuna propria agenda. Cred ca obiectivul final pentru fiecare dintre noi este sa formam o echipa eficienta care sa faca fata provocarilor ce vor urma.

Rep: Presupunand ca ati castiga locul in CA, care ar fi primele 3 masuri pe care ati incerca sa la implementati acolo?

A.H.: Am fost invatat ca in viata sa iau lucrurile treptat si sa nu ard etape, iar evolutia mea de pana acum confirma acest lucru. Daca voi fi ales, deciziile luate in Consiliu de Administratie vor fi rodul unei viziuni comune completata cu plusul de valoare adus de fiecare membru.

Printre cei 21 de contracandidati ai lui Andrei Hrebenciuc pentru unul din cele sapte locuri in consiliul de administratie al SIF Moldova (SIF2) se afla:

  • Horia Ciorcila. Conduce Banca Transilvania, cea mai mare institutie de credit cu capital romanesc, al carui presedinte este de 11 ani. Candidatura sa este sustinuta de Banca Transilvania, unde chiar SIF Moldova este acttionar si are un membru in conducere, pe Costel Ceocea, actualul presedinte.

Vezi aici lista completa a candidaturilor

  • Costel Ceocea, presedintele si directorul general al SIF Moldova (SIF 2), si-a depus candidatura pentru functia de administrator al societatii, alaturi de alti cinci actuali membri ai CA-ului: Claudiu Doros, vicepresedinte si director general adjunct, Emilian Badica, Iosefina Morosan, Dumitru Bontas si Valentin Ionescu.

Miza alegerilor din 4 aprilie, cand actionarii SIF Moldova, printre care se numara si Banca Transilvania, vor decide conducatorii pentru urmatorii patru ani, este extrem de ridicata pentru ca societatea dispune de active de peste un miliard de lei, jumatate din acestea fiind plasate in actiuni ale bancilor. Mai exact, SIF Moldova detine 3 milioane de actiuni la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, cea mai mare banca din sistem, un pachet de 2,3% din actiunile BRD-SG si 5% din capitalul Bancii Transilvania, institutie de credit la care SIF are un reprezentant in conducere, pe Costel Ceocea, actualul presedinte inscris pentru un nou mandat la conducerea SIF-ului.