Cifra de afaceri din industrie, in luna ianuarie 2013 comparativ cu luna precedenta, a scazut pe total industrie cu 3,4% datorita scaderilor din industria prelucratoare (-3,6%), arata INS intr-un comunicat difuzat luni dimineata. Industria extractiva a crescut cu 0,5%. Industria locala este sustinuta in principal de industria bunurilor intermediare si de industria bunurilor de capital, doua ramuri care produc mai mult pentru export daca luam in calcul ca industria bunurilor intermediare fabrica subansamble care sunt exportate iar industria bunurilor de capital include industria auto care are o pondere ridicata in exporturile tarii. De asemenea, se observa o scadere in industria bunurilor de uz curent, un lucru deloc incurajator avand in vedere ca aceasta depinde mai mult de piata interna, si nu de exporturi, iar intarzierea revenirii ei indica o posibila inrautatire a consumului.

In luna ianuarie 2013, cifra de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a scazut fata de luna precedenta cu 3,4%, si a crescut fata de luna corespunzatoare din anul precedent cu 5,2%.

  • Ianuarie  2013 comparativ cu decembrie  2012

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in sectoarele: industria bunurilor de uz curent (-13,2%), industria energetica (-9,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,7%). Cresteri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de capital (+2,5%) si industria bunurilor intermediare (+1,2%).

  • Ianuarie  2013 comparativ cu ianuarie  2012

Cifra de afaceri din industrie, in luna ianuarie 2013, fata de luna ianuarie 2012, a crescut pe ansamblu cu 5,2%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+5,6%). Industria extractiva a scazut cu 2,9%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,3%), industria bunurilor de capital (+8,8%), industria bunurilor de uz curent (+4,8%), industria bunurilor intermediare (+2,7%) si industria energetica (+2,0%).