Romania nu a implementat niciuna din sugestiile FMI si doar a mimat reforma economica in perioada 2009-2012. Aceasta e concluzia la care ajunge economistul Florin Citu in urma analizei prezentate in raportul SAR care va fi lansat joi, ora 14. 00, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene din Bucuresti. Raportul demonstreaza ca in Romania nu a avut loc o consolidare fiscala si nici austeritate, in acceptiunea clasica a celor doua concepte si considera ca evaluarea acordului de catre FMI ca un succes nu are acoperire.

Singurul obiectiv atins din acordul cu FMI a fost deficitul bugetar, dar si acela prin cresterea arieratelor guvernului, autoritatilor locale si companiilor nationale. Majorarea dramatica a arieratelor, cresterea taxelor, dublarea datoriei publice, precum si revizuirea in favoarea administratiei de la Bucuresti a tuturor tintelor au facut cresterea economica - si aceea prognozata cu optimism de catre FMI- improbabila.

Analistii SAR vor dezbate joi cu membrii guvernului daca acordul merita reinnoit sau nu. FMI va trage propria sa concluzie in luna iunie a acestui an.

In tabelul urmator sunt prezentate, pentru exemplificare, tintele initiale ale arieratelor guvernului si autoritatilor locale si cum au fost ele revizuite in timp.