Romania, intre leu si euro. Cat de urgenta e adoptarea monedei unice?

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 13 martie 2013, 6:36 Economie | Finanţe & Bănci


Bulgaria, Republica Ceha, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia sunt tarile UE care au obtinut o derogare de la adoptarea euro. Cu alte cuvinte, mai devreme sau mai tarziu vor trebui sa renunte la moneda nationala. E drept, alti membri ai Uniunii si-au negociat prin tratate amanarea adoptarii euro in vreme ce altii au spus raspicat de la inceput ca nu vor renuntat la monedele lor( Marea Britanie). Exista insa si tari care nu sunt  in Uniunea Europeana dar care utilizeaza moneda euro (Andorra) sau altele -tot nemembri UE- care au anuntat ca vor trece la euro, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Derogarile daneze

Danemarca a obtinut prin Tratatul de la Edinburgh urmatoarele:.

 • Un protocol special care ii permite sa controleze cumpararea de case secundare de catre nationalii non-danezi.
 • Danemarca nu este obligata sa ia parte la moneda unica si a refuzat abolirea monedei nationale, Kronul, intr-un alt referendul de pe 28 septembrie 2000.
 • Danemarca nu este obligata de legislatia primului pilon in ceea ce priveste Justitia si Afacerile Interne si cetatenia UE.
 • Danemarca nu ia parte la cooperarea pentru aparare in UE.

Republica Ceha are obligatia, la fel ca Romania, adoptarea euro in conformitate cu Tratatul de la Atena.

 • Nu exista o data planificata pentru asta. Coroana ceha nu face parte din ERM II. De la aderarea la UE in 2004, Republica Ceha a adoptat o politica fiscala si monetara similara cu cea a Uniunii Europene.
 • Desi tara este mai bine pozitionata decat punct de vedere economic ceilalti candidati pentru aderarea la zona euro, la intrarea sa nu este de asteptat inainte de 2019, din cauza, unui euroscepticism acut.
 • Spre sfarsitul anului 2010, o dezbatere aprinsa s-a instalat in Cehia cu priovire la negocierea unei optiuni similare celei obtinute de Danemarca.  Aceasta dezbatere a fost alimentata in parte de catre presedintele eurosceptic Vaclav Klaus. Premierul Petr Necas a afirmat mai tarziu ca nu era necesara negocierea, deoarece Republica Ceha nu poate fi obligata sa adere la ERM II. In consecinta, Republica Ceha va alege singura data la care sa treaca la euro, fara nicio graba.

Ungaria

 • Cea mai aproapiata data la care Ungaria va putea adopta moneda euro este 2018, a declarat premierul Orban intr-un interviu acordat postului public de radio MR1, transmite MTI. "Chiar si cele mai optimiste prognoze spun ca Ungaria nu va fi in masura sa adere la euro inainte de 2018", a spus Viktor Orban.
 • Ungaria va adera la zona euro doar atunci cand zona euro va oferi din nou o perspectiva si cand tara va fi pregatita pentru asta, a declarat premierul Viktor Orban la Berlin, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu Angela Merkel. "Nu respingem nicicum euro", a spus Orban, adaugand ca Ungaria va adopta euro doar cand se vor intruni conditiile pentru aceasta, deoarece a invatat din greselile altor tari care acum sufera consecintele aderarii prea rapide la zona euro.

Letonia. Va adopta euro la 1 ianuarie 2014.

 • Si-au propus sa intra in 2008, dar au amanat de doua ori acest pas. Statul baltic si-a ancorat moneda nationala la euro din 2004, cand a intrat in Uniunea Europeana (UE). Economia letona se bazeaza foarte mult pe moneda unica, 90% din creditele acordate si 50% din depozitele atrase de banci fiind denominate in euro, potrivit agentiei de evaluare financiara Fitch.

Lituania

 • Va trece la euro din 2015, in ciuda disputelor interne pe aceasta tema. Guvernul Lituaniei a aprobat planul de aderare la zona euro, care prevede infiintarea de comisii si de grupuri de lucru pentru trecerea tarii la noua moneda. Strategia de trecere la euro va fi pusa in aplicare pe cateva niveluri in paralel.
 • Lituania nu are probleme cu datoria de stat (36,5% din PIB), insa inflatia este subiectul cel mai dureros. In anul 2012, aceasta a fost de 2,8%, in timp ce nivelul mediu al celor mai de succes tari ale zonei euro in lupta cu inflatia - Franta, Germania si Italia - este de numai 1,87%.
 • Impotriva aderarii la zona euro sunt Partidul Social-Democrat si Miscarea Liberala. "Daca lituanienii vor inregistra o scadere a productiei sau o crestere a somajului, ei nu vor putea sa rezolve aceste probleme prin metode monetare, adica sa tipareasca bani", precizeaza un economist litunian.

Polonia

 • In urma cu cateva zile, oficialii polonezi au dat un semnal surprinzator fata de pozitiile publice anterioare, declarand ca s-au razgandit si ca vor, pana la urma, sa faca parte din zona euro. Va urma o dezbatere nationala asupra modului si momentului in care sa sa faca acest lucru. Guvernul din Varsovia, declarase anterior ca zona euro trebuie sa-si rezolve problemele inainte ca Polonia, a sasea economie din Uniunea Europeana, sa ia in considerare aderarea la euro. Avand in vedere ca unele state membre sunt prospere, iar altele in pragul falimentului, ministrul lor de finante a spus ca Polonia trebuie sa faca mult mai mult decat sa atinga tintele economice necesare intrarii in zona euro.
 • Intentia de aderare la euro a existat in 2008, insa prabusirea bancii Lehman Brothers si recesiunea mondiala ce a urmat i-au schimbat planurile.
 • Tara indeplineste doar una din conditiile aderarii, respectiv o datorie guvernamentala de sub 60 la suta din produsul intern brut. Insa, pe masura ce rata inflatiei si deficitul bugetar inregistreaza o scadere accelerata, are toate sansele de a indeplini si aceste conditii pana in 2015.
 • Rostowski a reusit sa reduca deficitul bugetar al tarii de 7,8 la suta din PIB, in 2010, la 3,4 la suta, in timp ce deficitul structural este de numai 2,2% din PIB .De asemenea, guvernul a reformat sistemul de pensii si a luat masuri pentru imbunatatirea mediului de afaceri.
 • Sprijinul populatiei pentru euro a scazut, iar, intr-un sondaj recent, doar 20 la suta din respondenti au declarat ca sunt de acord cu aderarea.
 • Partidul de opozitie de dreapta, Lege si Justitie, se opune, fiind determinat sa apare zlotul si fiind de parere ca tara poate intra in zona euro doar dupa cateva decenii.
 • Fara sprijinul opozitiei, Tusk nu poate obtine votul a doua treimi din parlament, lucru necesar pentru modificarea Constitutiei astfel incat sa I se permita Bancii Centrale Europene sa preia o parte din functiile bancii centrale poloneze.

Suedia

 • Nu intentioneaza sa treaca in curand la euro, atata vreme cat la referendumul organizat populatia a fost vadit impotriva.Tara a mai facut parte dintr-o uniune monetara, prin  1873, cand impreuna cu Danemarca si Norvegia au format Uniunea Monetara Scandinava, avand ca moneda dolarul suedez

Exista insa si tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene dar care utilizeaza euro pe teritoriul lor. Andorra este una dintre acestea, urmand sa  treaca la euro  Colectivitatea Insulelor Wallis si Futuna sau Polinezia franceza.


Comenteaza pe blogul Hymerion.roCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7427 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Dolarul suedez (Miercuri, 13 martie 2013, 9:10)

  LaurentiuNed [anonim]

  Total incorect....era logic oricum ca Danemarca/Norvegia nu ar fi acceptat ca moneda "dolarul suedez" . Este vorba de coroana care a fost adoptata in 1873. Riksdaler era moneda dinaintea adoptarii coroanei.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_krona#History
 • -2 (8 voturi)    
  Nu e urgenta (Miercuri, 13 martie 2013, 9:34)

  Laur_ [utilizator]

  Nu e urgenta tare, ca doar am stat atata timp fara Euro. Nici aderarea la Schengen nu e urgenta, suntem in afara lui de mii de ani.
  • +6 (6 voturi)    
   da (Miercuri, 13 martie 2013, 10:15)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Laur_

   si traim la fel tot de mii de ani
 • -6 (16 voturi)    
  TB NEPRICEPUTUL, NE-A SARACIT (Miercuri, 13 martie 2013, 9:48)

  dincannes [utilizator]

  Vrem sfaturi de la profesionisti, dacà este bine sau nu, sà aderàm la euro.
  El se pricepe la zizànii.
  • +2 (6 voturi)    
   e bine (Miercuri, 13 martie 2013, 10:18)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Statul roman, prin ministerul de finante emite bonduri regulat ca sa atraga bani. Este o forma de imprumut.
   Avantajul trecerii la euro este ca statul va emite bonduri cu rate mult mai mici, deci va plati dobanzi mult mai mici.
   De asemenea, nemaifiind riscul de moneda, Romania va atrage mai usor investitori. De exemplu tu ai investi acum niste bani in Kurdistan? Dar daca stiai ca au euro?

   Dezavantajul este ca Romania nu va mai putea emite moneda.
   • +1 (3 voturi)    
    hm (Miercuri, 13 martie 2013, 10:21)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui vindicomvs

    "Dezavantajul este ca Romania nu va mai putea emite moneda."


    asta e un avantaj.
    • +2 (2 voturi)    
     da si nu (Miercuri, 13 martie 2013, 12:29)

     vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     Daca ai un guverm care abuzeaza de lucrul asta, atunci da, este un avantaj.
     Daca ai un guvern chibzuit, emiterea de moneda te poate ajuta foarte mult.

     Grecii tocmai d-asta vor iesi pana la urma din zona euro, ca sa dea drumul la tiparnita.
     La fel probabil si italienii.
  • 0 (2 voturi)    
   Cind avem mari specialisti (Miercuri, 13 martie 2013, 12:25)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   in lovituri de stat, tu te referi la niste amarite de zinzanii?
 • +2 (6 voturi)    
  pentru mine, cat de urgent poate fi? (Miercuri, 13 martie 2013, 10:10)

  jackalphonse [utilizator]

  a. am cumparat masina noua la un pret calculat in euro, platit la cursul bancii la care avea firma contul.
  b. a venit un garajist si mi-a pus termopane calculate in euro (1500 euro) la cotatia bnr
  c. am facut renovare in casa (doi ani mai tarziu fata de b) la care cosntructorul mi-a calculat un pret in euro
  c. intentionez sa fac niste cursuri de specializare a caror preturi este calculat in euro
  d. cand euro crestea aberant, casa de schimb nu voia sa cumpere euro (vedeti anii din urma - nu ste un exemplu elocvent, dar s-a intamplat).
  m-am saturat sa fiu cu ochii pe euro cand cumpar ceva, desi salariul meu este in lei. marimea salariului nu se schimba, cotatia leului da (nu toti suntem supraspecialisti sau directori de departamente sa luam salarii civilizate in mii de euro).
  o ducem mai greu odata cu intrarea in zona euro? da, dar va fi o perioada peste care vom trece. luand salarii in lei si platind in euro o ducem tot mai greu intr-un timp nedefinit. pentru mine este urgent sa trecem la euro. nu vorbesc in numele celorlalti.
  PS. din cate stiu, spoagile tot in euro se calculeaza...
  • -1 (5 voturi)    
   la trecerea în euro... (Miercuri, 13 martie 2013, 14:38)

   mereuinminus [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ai grijă să te uiţi nu la curs, ci la cum îţi va cădea firma, îngenunchiată de o concurenţă care nu respectă doar principii, ci se uită acerb doar după bani, pentru care a dezvoltat tertipuri de a-i strânge... iar când vei fi şomer, desigur, ajutorul de şomaj îţi va fi calculat tot în euro... şi atunci, poftim să trăieşti, să treci peste asta, că de vorbit e foarte uşor, dar când ajungi efectiv să te uiţi cum ţi se diminuează siguranţa existenţei îţi dai seama că pentru a schimba ceva atât de important cum e moneda naţională trebuie să fii puternic pregătit, cu o administraţie corectă şi legi coerente şi cu tranzacţii economice mai mult cinstite decât la negru... altfel e de formă, de fudulie, şi ajungi ca Grecia, care pierde acum tot ce a câştigat pe când avea drahma...
 • -1 (7 voturi)    
  hehe (Miercuri, 13 martie 2013, 10:19)

  MirceaA [utilizator]

  mai bine trecem la dolar, ca macar are ceva in spate. Euro este o moneda adoptata prin decizie politica, fara prea mare fundament economic, motorul fiind doar Germania si un piculet Franta, restul doar pusi pe supt. Oricand poate aparea a maaare surpriza.
 • +2 (4 voturi)    
  E cu dus si-ntors (Miercuri, 13 martie 2013, 11:20)

  ticbis [utilizator]

  Exista si mari riscuri.

  - Spre exemplu, am avut ocazia sa vad ceea ce s-a intamplat in Germania. In ultimul an cu moneda DM, un pachet de tigari costa 5 DM, o bere la alimentara era 0,3 DM, un kilogram de rosii era 3 DM, o paine medie era 1 DM. Imediat dupa adoptarea Euro la paritatea 2 DM la 1 Euro, toate salariile si depozitele bancare s-au transformat automat, adica un salariu de 4000 DM a devenit 2000 Euro. Dar preturile s-au transformat cam asa: un pachet de tigari 4 Euro, o bere la alimentara 0,25 Euro, un kilogram de rosii 2,5 Euro iar o paine 0,8 Euro. Ca sa nu mai vorbesc de un bilet de transport in comun care de la 1,5 DM s-a facut 1,5 Euro!
  La fel, o camera la hotel de 4 stele de 110 DM a ajuns 85 Euro!
  Iar daca in Germania s-a intamplat asta, nu vreau sa ma gandesc cum ar arata preturile din pietele si alimentarele romanesti dupa ce am adopta Euro!

  - Un alt aspect il reprezinta capabilitatea tarilor cu economii fragile de a face fata unor crize economice si financiare globale. Spre exemplu, daca Grecia ar fi avut acum ca moneda nationala drahma, ar fi fost iesita de mult din criza. Asta pentru ca s-ar fi putut induce in mod controlat o devalorizare a monedei nationale in raport cu Euro si o oarecare inflatie. Daca are insa ca moneda Euro, nu poti nici sa devalorizezi si nici sa provoci o inflatie. Esti practic legat de maini!
  • -2 (2 voturi)    
   Nu esti obligat sa cumperi (Miercuri, 13 martie 2013, 11:45)

   xan [utilizator] i-a raspuns lui ticbis

   Daca vrei, poti sa vinzi si acum rosii cu 2,5 euro kilu, nu te opreste nimeni.
   • +4 (4 voturi)    
    N-ai inteles (Miercuri, 13 martie 2013, 12:06)

    ticbis [utilizator] i-a raspuns lui xan

    Eu am dat exemple cu preturile din Germania.

    Si mi-am exprimat temerea ca in Romania ar putea fi mult mai rau.
    Adica, 1 kg de rosii pe care acum il cumperi vara cu 3 lei (0,7 Euro) sa nu-l gasesti cu mai putin de 1 Euro, sau un bilet de tramvai care acum costa 1,3 lei (0,22 Euro) sa devina 0,35 Euro.

    Daca ai inteles ca prin introducerea euro preturile din Romania vor deveni ca si cele din Germania, nu e vina mea, ai inteles gresit!

    Am vrut doar sa subliniez ca tot ceea ce este fix, salarii, depozite din banci, dobanzi, taxe, impozite se vor transforma automat la cursul oficial, dar preturile comerciantilor nu vor tine seama de acest curs si pentru ei va fi o oportunitate pentru a-si mari profiturile peste noapte.
    Asa s-a intamplat in Germania!
 • 0 (0 voturi)    
  Deocamdata vivat RON-ii !!! (Vineri, 15 martie 2013, 21:56)

  Leo_Z [utilizator]

  Trecerea la moneda EURO nu va aduce bunastare omului de rand...Si asta pentru ca in cei 40 ani de comunism a functionat foarte bine sloganul:"ce-i al meu e si al tau si ce e al tau e al nostru"...In baza acestui slogan la lumina zilei ,(fara a fi nostalgic) au fost desfiintate dupa 1990 toate intreprinderile care de bine de rau mai aduce au bani la bugetul statului...Daca la altii mai "talentati" ca noi spanioli, greci, italieni moneda EURO nu a adus nimic bun de ce pentru NOI ROMANII moneda EURO ar aduce lapte si miere???...Va mai curge multa apa pe Dambovita pana cand economia romaneasca (care economie?) va ti in stare sa tolereze EUR in loc de RON...In conditiile economiei actuale totul e "demagogie ieftina" de dambovita !!!...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by