Cateva banci care activeaza pe piata locala au anuntat ca vor oferi credite exclusiv in lei. Motivul prezentat este eliminarea riscului valutar pentru clienti. Altfel spus, sistemul bancar incearca sa faca un bine cu forta. Dar acest risc exista si in perioada de crestere a creditelor in euro, dolari sau franci elvetieni cu rate anuale mai mari de 40%.

Exista o perceptie generala ca imprumuturile in valuta sunt cauza multor probleme, dar mai ales ca sunt responsabile pentru pierderile din sistemul financiar-bancar. Povestea care ni se spune este cam asa: clientii, in special persoane fizice, nu stiu sa calculeze riscul valutar si astazi problemele din economie si sistemul financiar- bancar li se datoreaza lor, scrie Florin Citu pe blogul lui.

Pana sa mergem la date trebuie facuta o mica precizare. Analiza bonitatii clientilor a fost facuta de specialisti din sistemul bancar care nu au vazut in acel moment o problema cu riscul valutar.

Acum datele. Din septembrie 2008 si pana in martie 2011, adica perioda in care leul s-a depreciat cel mai mult, rata creditelor neperformante in lei a depasit-o pe cea a creditelor in valuta. Mai mult, majoritatea creditelor in valuta sunt destinate finantarii achizitiei de bunuri imobiliare.

Numai ca rata neperformantei pentru credite de consum este mult mai mare, 12%, fata de 6% pentru creditele ipotecare. Si daca mai punem la socoteala ca in totalul creditelor cele in valuta sunt majoritare atunci vedem ca nu prea exista o problema reala cu imprumuturile in moneda straina pentru populatie.

Bineinteles ca bancile ca institutii private pot sa ia orice decizie si daca din punctul lor de vedere creditare in alta moneda nu se justifica, atunci pot sa o opreasca. Dar exista o problema: cererea. Asa cum vad eu lucrurile, cererea pentru credite in valuta nu o sa scada. Din 2008 si pana astazi ratele de dobanda pentru creditele existente in valuta au scazut de la 9,3 la 5,5%, iar pentru creditele noi de la 8 la 4%.

Altfel spus, pretul creditului s-a injumatatit, iar costul cu dobanda se vede mult mai bine in rata lunara decat deprecierea sau volatilitatea cursului de schimb. In contrapartida, pentru aceeasi perioada, dobanzile la credite existente in lei au scazut de la 14 la 11%, iar pentru cele noi de la 13 la 10,6%. Astazi la credite noi diferenta intre lei si euro este de 6,5%, ceea ce face creditele in valuta mult mai atractive.

Cu cat mai multe banci se vor muta catre creditarea in lei cu atat o sa fie mai profitabil pentru ceilalti sa ofere imprumuturi in euro. Fara o intelegere intre banci, care ar fi ilegala!, nu cred ca vom asista la o miscare a pietei catre o creditare numai in lei.

Atat timp cat capitalul circula liber si Romania are ca obiectiv aderarea la zona euro, creditele in euro pentru persoane private sau companii vor ramane importante intr-o economie unde inca trebuie facute restructurari si preturile trebuie liberalizate. Sansa creditelor in lei nu vine de la politica bancilor comerciale. Creditarea in lei o sa fie dominanta atunci cand leul o sa fie o moneda puternica si inflatia nu o sa mai reprezinte un pericol.

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu