Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, a respins miercuri, ca nefondat, recursul formulat de catre Ministerul Public (D.I.I.C.O.T.) impotriva sentintei penale nr. 72/2012 a Curtii de Apel Cluj, prin care Rares Nilas, director general al societatii de servicii de investitii financiare BT Securities Cluj-Napoca, si Dan Sergiu Dascal, director de operatiuni in cadrul aceleiasi companii, fusesera achitati in prima instanta, pentru acuzatiile de manipulare a pietei de capital. Prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie cauza penala a fost solutionata in mod definitiv.

Aceasta solutie aduce mai multe premiere in peisajul jurisprudentei nationale, sustin reprezentantii biroului de avocati Florin Claudiu Plopeanu, intrucat: este prima solutie definitiva pronuntata intr-un caz de manipulare a pietei de capital; este prima solutie definitiva de achitare pentru acuzatii de manipulare a pietei de capital; este prima solutie definitiva pentru acuzatia de manipulare a pietei de capital care are ca obiect tranzactii bursiere pe piata Rasdaq.

Prin solutia Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a stabilit, in mod definitiv, ca piata Rasdaq nu are statut de piata reglementata si, din aceasta cauza, tranzactiile bursiere efectuate pe piata Rasdaq nu pot forma obiectul infractiunii de manipulare a pietei de capital.

  •  Decizia de astazi a instantei supreme are o importanta covarsitoare intrucat, prin rezolvarea de principiu data in legatura cu statutul pietei Rasdaq, va influenta in mod decisiv impunerea unor solutii de netrimitere in judecata sau, dupa caz, de achitare, in celelalte dosare, aflate in curs de urmarire penala sau de judecata, care au ca obiect acuzatii de manipulare a pietei de capital prin tranzactii bursiere efectuate pe piata Rasdaq.

Echipa de avocati careia i se datoreaza succesul obtinut in aceasta cauza, atat prin obtinerea solutiei de achitare in prima instanta, cat si prin respingerea recursului Ministerului Public in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost formata din domnul avocat Florin Plopeanu si doamna avocat Maria Diana Ionescu.

In cauza au mai fost achitati si brokerii Oprean Ana Maria, Babos Ionut Horea, precum si omul de afaceri Gicu Gansca Agenor.