Iordanienii, iranienii si brazilienii s-au dovedit cei mai cheltuitori turisti straini din toamna trecuta, arata datele INS furnizate la solicitarea HotNews.ro. E drept, comparativ cu Bulgaria, cheltuielile facute de straini in tara noastra sunt mai mici cu circa 40%, dar pentru o comparatie corecta ar trebui sa luam in calcul si economia informala, destul de consistenta in turism. In baruri si restaurante, turistii straini si-au lasat 15,3% din cheltuiala totala facuta in tara noastra, iar pe cumparaturi strainii au cheltuit 7,6%, jumatate din acesti bani fiind dati pe mancare si bautura, cu cealalta jumatate cumparand suveniruri. Vezi in atasament studiul INS si intra in text pentru a vedea sintetizata in cateva infografii activitatea turistilor straini in Romania.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri (59,7% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 67,3% din total.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (58,1%), din acestea fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (82,4%).

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 15,3% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 7,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 45,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (30,3%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 68,8% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 66,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Turistii nerezidenti sositi in Romania in interes personal au cheltuit 1112,5 milioane lei Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (40,3% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (57,9%).

Pentru a vedea cifrele, e suficient sa va plimbati co mouse-ul peste barele graficului

Cheltuielile per capita ale turistilor straini in Romania (date exprimate in lei, valabile pentru T3 2012). Sursa datelor: INS, calcule HotNews.ro | Infographics

Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,0%) din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (66,0%). Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 14,4% iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 13,5% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal.

Pentru a vedea cifrele, e suficient sa va plimbati co mouse-ul peste barele graficului

Motivul vizitei turistilor straini din T3 2012 | Create infographics

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 41,3% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 45,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.Aproximativ 35,9% din nerezidenti si-au organizat sejurul in Romania pe cont propriu iar principalul mijloc de transport folosit pentru sosirea in Romania a fost avionul.Mai jos aveti date legate de cheltuielile in strainatate ale turistilor din diferite state. Sursa datelor: Banca Mondiala, cifrele sunt exprimate in dolari SUA.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 35,9% si-au organizat singuri sejurul iar 38,2% si-au organizat sejurul prin agentii de turism. Restul sejururilor au avut alt organizator (sindicate etc.) 17,3%, precum si agentia de turism, o parte si turistul nerezident cealalta parte 8,6%.

Citeste aici o analiza similara facuta in octombrie 2012

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (73,8% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 13,8%, urmate de autocare si autobuze cu 10,8%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,6%.

Turistii nerezidenti in Romania au cheltuit pentru cazare (15,1%), pentru consumatiile facute in baruri si restaurante (13,9%), pentru transport (9,2%) iar pentru cumpararea de produse de folosinta personala (6,1%).

Pentru a vedea cifrele, e suficient sa va plimbati co mouse-ul peste barele graficului

Turisti straini veniti in Romania in toamna lui 2012, dupa tara de provenienta (numar) | Create infographics

Din totalul turistilor nerezidenti, 81,3% au avut ca scop al calatoriei pe cel particular iar 18,7% pe cel profesional. Din calatoriile in scop particular, ponderi mai importante au avut calatoriile pentru vacante (52,0%) iar din cele profesionale afacerile (6,9%).

Pentru a vedea cifrele, e suficient sa va plimbati co mouse-ul peste barele graficului

NUmarul turistilor strani veniti in Romania in T3 2012 | Create infographics

Din totalul turistilor nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata 85,2% si-au organizat pe cont propriu calatoria in Romania si numai 3,2% au apelat la agentiile de turism. Pentru sosirea in Romania 53,0% dintre turistii nerezidenti au preferat ca mijloc de transport avionul, 37,7%

autoturismul propriu.